Nieuws

Air Canada gaat blockchain gebruiken

De grootste luchtvaartmaatschappij van Canada; Air Canada, heeft aangekondigd dat het gaat deelnemen aan een blockchain-gebaseerd reisdistributieplatform. Deze is ontwikkeld door de Zwitserse blockchain-startup ‘Winding Tree’. 

Air Canada

Air Canada is opgericht in 1937 en biedt zowel passagiersvluchten als vrachtvervoer door de lucht. Air Canada vervoerde 48 miljoen passasiers in 2017, wat een toename van ruim 7% is ten opzichte  van een jaar eerder. Het bedrijf groeit dus fors.

Intentieverklaring

In een intentieverklaring heeft Air Canada bevestigd dat het deel gaat nemen aan een gedecentraliseerd open-source reisdistributieplatform dat is ontwikkeld door het blockchain-reisecosysteem Winding Tree. Door de integratie van een nieuw blockchain-platform willen de 2 bedrijven de distributie en verkoop van luchtvervoersproducten verbeteren en rechtstreeks toegang bieden tot de inventaris van leveranciers. Tot nu toe is dat nog niet mogelijk. In een commentaar op het project zei de algemeen directeur ‘Keith Wallis’ het volgende: “Air Canada erkent het belang van het gebruik van deze technologie van de volgende generatie. Wij zijn van plan om de Direct Connect-API van Air Canada te integreren met het openbare blockchain-platform van Winding Tree. Hierdoor krijgen gebruikers met de blockchain-savvy de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de officiële bron toegang te krijgen tot onze content.”

Langzamerhand wordt blockchain steeds populairder

Over de hele wereld gaan luchtvaartmaatschappijen langzamerhand de blockchain-technologie in hun operationele processen toepassen. Het uiteindelijke doel is om de ervaring van de reizigers te verbeteren en om de bevoorradingsketens en logistiek te verbeteren. Zo heeft ook de Europese luchtvaartmaatschappij Air France-KLM deze maand met Winding Tree samengewerkt om de kosten voor de klanten van het bedrijf te verminderen. Dit willen ze doen door tussenpersonen bij o.a. de verkoop van tickets uit te schakelen. Hierdoor hoopt Air France-KLM dat blockchain haar zal helpen om een voordeliger reisaanbod voor klanten te bieden, dat tevens meer winstgevend is voor leveranciers.