Exchange

Alles wat je moet weten over de Coinbase Listing

Als je Coinbase aandelen wilt kopen, is het belangrijk je eerst goed in te lezen. In dit artikel vertellen we je wat de doelgroep van Coinbase is, hoe winstgevend het is en waarom het aandeel gekoppeld zal zijn aan de Bitcoin prijs.


Wat is Coinbase?

Coinbase is een Amerikaanse crypto exchange waarbij gebruikers cryptocurrencies zoals de Bitcoin, Ethereum en meer kunnen kopen en verkopen. Het werd in 2012 opgericht door Brian Armstrong. Met hulp van grote investeerders zoals Fred Wilson en Marc Andreessen is het uitgegroeid tot de grootste crypto exchange in Amerika.

Naast het aanbieden van cryptomunten aan investeerders zoals jou en mij heeft Coinbase ook grotere aankopen mogelijk gemaakt voor bedrijven zoals MicroStrategy en Tesla. Coinbase is gisteren genoteerd op de Nasdaq beurs, waarmee het de grootste beursintrede maakte sinds Facebook in 2012.

Hoe verdient Coinbase geld?

Coinbase genereert inkomsten door voor elke transactie een vergoeding te vragen. De kosten variëren tussen de normale versie van het bedrijf, bekend als Coinbase.com, en de speciale app voor professionele handelaren, genaamd Coinbase Pro. Voor kleine aankopen betalen gebruikers meestal een vast bedrag van ongeveer $2,99. Bij grotere transacties gaat het om vergoedingen op basis van een percentage die rond de 1,5% ligt.

Coinbase is in hoge mate een gecentraliseerd bedrijf. In tegenstelling tot gedecentraliseerde exchanges bewaart Coinbase de privésleutels voor jou. Hierdoor lijkt het eigenlijk een beetje op een bank.


Is Coinbase winstgevend?

Ja, en dat is een deel van wat het onderscheidt van andere recente populaire technologie aandelen. Toen Coinbase zijn ‘Form S-1’ bij de SEC indiende, zei het bedrijf dat het in 2020 een winst van $322 miljoen had op een omzet van $1,2 miljard. Dat zeiden ze in februari. Vorige week maakte het bedrijf alleen al in het eerste kwartaal van 2021 een winst van tussen de $730 en $800 miljoen op een omzet van ongeveer $1,8 miljard.

Het feit dat het überhaupt winst maakt, betekent dat het het beter doet dan veel tech-bedrijven zoals Uber, Lyft, DoorDash en SnapChat. Daarom zeggen veel analisten dat het aandeel een grote hit zal worden.


Wie gebruikt Coinbase?

Het bedrijf is geschikt voor iedereen, van particuliere beleggers (gewone mensen) tot instellingen (hedgefondsen, family offices) en beursgenoteerde bedrijven. Het heeft 1.700 medewerkers, 56 miljoen geverifieerde gebruikers en zag 6,1 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in Q1. Dit is een enorme piek vergeleken met de 2,8 miljoen in Q4 2020.


Wie verdient het meeste geld door Coinbase openbaar te maken?

Volgens die S-1 filing, zal Coinbase’s mede-oprichter en CEO Brian Armstrong 10,9% van de uitgegeven Klasse A-aandelen en 21,8% van Klasse B-aandelen bezitten. Marc Andreessen, de grootste niet-werknemersinvesteerder van het bedrijf, bezit 24,6% en 14,2% van de Klasse A- en Klasse B-aandelen.

Het is dus logisch dat Armstrong en Andreessen op het punt staan aanzienlijk rijker te worden. Andere topmanagers, zoals de Chief Product Officer, genaamd Surojit Chatterjee en Chief Legal Officer, Paul Grewal, bezitten ook een aanzienlijke hoeveelheid Coinbase-aandelen.


Wat gebeurt er als de prijs van Bitcoin stijgt?

Behalve dat Coinbase het eerste beursgenoteerde crypto bedrijf is, is Coinbase ook een soort barometer voor de markt. De waarde van het bedrijf is gekoppeld aan de gezondheid van de crypto markt, waardoor investeren in de exchange een beetje lijkt op investeren in Bitcoin.

De afgelopen zes maanden waren de beste maanden ooit voor crypto. Er waren grote bedrijven die geld in startups storten, NFT’s die zich een weg banen naar de collectieve culturele verbeelding, en de prijs van de Bitcoin en Ethereum bereikte recordhoogtes.

Coinbase verduidelijkte in zijn S-1 dat het volume van transacties op zijn platform direct gecorreleerd zijn met zowel de Bitcoin-prijs als de Crypto Asset Volatility. Crypto Asset Volatility staat voor de eigen volatiliteit van het bedrijf in de markt. En aangezien Coinbase geld verdient met elke transactie, betekent minder transacties dat er minder geld in de zakken van Andreessen stroomt.

Het is een mooi moment voor $COIN om zijn debuut te maken. Maar er is ook geen garantie dat de Bitcoin binnen een paar maanden niet terugvalt naar $10.000 en daarmee de prijs van Coinbase-aandelen verlaagt.