Amerikaan opgepakt voor opleiden van Noord-Korea over blockchain en crypto

In Amerika is een man gearresteerd die naar verluidt naar de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) is gereisd om hen educatie te bieden over het gebruik van cryptocurrencies en de achterliggende blockchain-technologie. Hierdoor konden sancties vanuit bijvoorbeeld Amerika worden vermeden door het land.


Beschuldigd van samenzwering

De 36-jarige man is gearresteerd op de internationale luchthaven van Los Angeles (LA). Hij wordt nu beschuldigd van samenzwering om de zogenoemde ‘International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) te overtreden. Hier zit dan ook een forse straf van 20 jaar gevangenis + een boete aan vast.

Hij wordt hiervan beschuldigd omdat hij naar verluidt ‘zeer technische informatie’ heeft verstrekt aan Noord-Korea, terwijl hij wist dat deze informatie kan worden gebruikt om geld wit te wassen en om opgelegde sancties te vermijden. Hierdoor kunnen sancties, die zijn opgelegd om meer druk uit te oefenen op het gevaarlijke regime in Noord-Korea, worden vermeden.

Omdat de IEEPA dit uiteraard niet wil, hebben zij Amerikaanse burgers verboden om goederen, diensten of technologieën naar de DVK te exporteren zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. De gearresteerde man had deze vergunning niet. Hij heeft deze wel aangevraagd, maar heeft geen toestemming gekregen om naar de DVK te gaan. Nu hij dat wel gedaan heeft én ook nog eens een technologie heeft gedeeld dat verboden is door de IEEPA, slepen ze hem nu voor de rechter. Het is nog onduidelijk wat voor straf de man precies gaat krijgen. Maximaal kan de man dus 20 jaar gevangenisstraf krijgen plus een geldboete, en eventueel een bijbehorende taakstraf.


Sancties vermijden

Noord-Korea wil maar al te graag de opgelegde internationale sancties ontwijken. Hierdoor probeert het land een weg te vinden rond het wereldwijde financiële systeem.

Hierdoor is Noord-Korea naar verluidt ook bezig met het ontwikkelen van een eigen cryptocurrency, die vergelijkbaar is met de Bitcoin (BTC). Dit plan zit echter nog in een zeer vroeg stadia, waardoor er nog geen concrete uitspraken kunnen worden gedaan, aldus de functionaris ‘Alejandro Cao de Benos’. Deze functionaris is in Noord-Korea verantwoordelijk voor het organiseren van cryptoconferenties.


Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken