capitool USA
Regulatie, Stablecoin

Amerikaans wetsvoorstel moet digitale dollar tegenhouden

Binnen het House Financial Services Committee (HFSC) wordt momenteel hard gewerkt aan een wetsvoorstel dat tot doel heeft de invoering van de digitale dollar te beperken. Het wetsvoorstel beoogt strenge regels op te stellen voor de uitgifte ervan. Deze ontwikkeling wordt waarschijnlijk met open armen ontvangen door de crypto-gemeenschap; een groep die over het algemeen sceptisch staat tegenover digitaal geld uitgegeven door de overheid, ook wel bekend als Central Bank Digital Currencies (CBDC’s).

Bijeenkomsten gepland voor bespreking wetsvoorstellen digitale dollar

HFSC-voorzitter Patrick McHenry heeft aangekondigd dat zijn commissie op 20 september samenkomt om twee wetsvoorstellen te bespreken die gericht zijn op de mogelijke creatie van een digitale dollar.

Deze bijeenkomsten, ook wel markups genoemd, zijn momenten waarop wetgevers de details van een wetsvoorstel kunnen bespreken en vormgeven. Dit is een cruciale stap in het wetgevingsproces, voordat een voorstel in behandeling wordt genomen in het Huis. Na deze bijeenkomst op woensdag zullen we meer inzicht hebben in de recentste ontwikkelingen rond de digitale dollar.

Wetsvoorstellen en beperkingen op CBDC’s

Het House Financial Services Committee zal twee wetsvoorstellen bespreken met betrekking tot de mogelijke creatie van een Central Bank Digital Currency (CBDC), ook bekend als de digitale dollar.

Het eerste wetsvoorstel, de “Digital Dollar Pilot Prevention Act” of H.R. 3712, werd geïntroduceerd door vertegenwoordiger Alex Mooney in mei. Het stelt voor om de Federal Reserve te beperken in het opzetten van proefprogramma’s voor CBDC’s zonder de expliciete goedkeuring van het Congres.

Ondanks deze voorgestelde restricties heeft de Federal Reserve onlangs aangegeven dat ze geen CBDC zal lanceren zonder een machtigingswet van het Congres. Echter, de recente zoektocht van de Federal Reserve van San Francisco naar technische expertise voor een CBDC-project suggereert dat de mogelijkheid van een digitale dollar nog serieus wordt overwogen.

Het tweede voorstel is gericht op het wijzigen van de Federal Reserve Act om Fed-banken te verbieden bepaalde producten of diensten rechtstreeks aan consumenten aan te bieden, inclusief de uitgifte van een digitale dollar voor monetair beleid of andere doelen. De voorgestelde tekst stipuleert dat “Een Federal Reserve Bank geen digitale valuta van een centrale bank, of een digitaal activum dat in wezen vergelijkbaar is onder een andere naam of label, indirect mag aanbieden aan een individu via een financiële instelling of een andere tussenpersoon.”

Verdeeldheid in de VS

Het debat rond de mogelijke introductie van een digitale dollar — een Central Bank Digital Currency (CBDC) — verhit de gemoederen in de Verenigde Staten. Er is een duidelijke tweedeling in standpunten te zien bij invloedrijke figuren in de politiek.

Presidentskandidaten Robert F. Kennedy Jr. en Ron DeSantis positioneren zich nadrukkelijk tegen het concept van een CBDC. Hun voornaamste zorg is de potentiële inbreuk op de financiële privacy die zo’n digitale munteenheid zou kunnen meebrengen.

Aan de andere zijde van het spectrum staan de voorstanders van een CBDC. Zij stellen dat de invoering van een digitale dollar juist kan bijdragen aan het behouden van de leidende positie van de VS op de financiële markten wereldwijd. Bovendien zien zij kansen in het stimuleren van het gebruik van cryptocurrencies.

Met deze uiteenlopende meningen blijft de toekomst van de digitale dollar een hot topic in de politieke arena, waarbij zowel de voordelen als de potentiële risico’s zwaar wegen in de discussie.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Ross Ulbricht een decennium achter de tralies
SBF wilde Trump miljoenen bieden om hem uit de presidentsrace te houden
Congreslid Warren Davidson Uit Bezorgdheid Over Acties van SEC-voorzitter Gary Gensler
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je in november 2021 voor 1000 euro aan Shiba Inu (SHIB) had gekocht
Rich Dad Poor Dad auteur: ‘Haal je geld weg bij de banken’
Analist voorspelt: Ripple (XRP) zou in september 2024 kunnen stijgen tot $43