Edward Snowden
Stablecoin

Amerikaanse banken lanceren, samen met Federal Reserve, test voor digitale dollar

De cryptomarkt gaat op dit moment door het putje, maar dat neemt niet weg dat er interessante dingen gebeuren. Nu is dit een ontwikkeling die juist haaks staat op het idee van Bitcoin. Mastercard, Welss Fargo, Citigroup en enkele andere grote banken lanceren met de New York Federal Reserve een pilot voor de digitale dollar.

Edward Snowden reageert

We kennen Edward Snowden allemaal van het lekken van geheime documenten van de Amerikaanse overheid. Het lekken van die documenten onthulde enkele wereldwijde surveillance-programma’s. Edward Snowden is iemand die zijn ‘leven heeft gegeven’ om de privacy en vrijheid van andere mensen te beschermen. Inmiddels is hij de Verenigde Staten ontvlucht en woont hij in Rusland.

Nu reageert hij dus op de pilot van deze banken met de Federal Reserve om een digitale dollar in te voeren. Een digitale dollar die het mogelijk maakt om alle uitgaven van mensen te controleren, maar ook te sturen.

Heb jij bijvoorbeeld teveel geld op je spaarrekening? Dan kan de Federal Reserve jou met de digitale dollar een diep-negatieve rente geven, zodat je alsnog naar de winkel rent om iets te kopen. Ook zou het met een digitale dollar en het uitbannen van cashgeld in theorie mogelijk zijn om een diep-negatieve rente in te stellen.

Digitaal fiatgeld en een diep negatieve rente

De grote vraag is natuurlijk waarom een digitale dollar het voor de Federal Reserve mogelijk maakt om de rente naar bijvoorbeeld -6 procent te brengen. Dat is mogelijk als het ze op hetzelfde moment lukt om cashgeld uit de omloop te halen. Met cashgeld is het namelijk mogelijk om aan een diep-negatieve rente te ontsnappen.

Als jij een rente van -6 procent op je spaarrekening krijgt, dan kun je in theorie naar de bank gaan en al je geld in cash opnemen. Over cashgeld betaal je namelijk geen rente. Wat dat betreft bestaat er een kans dat de centrale bank in de toekomst besluit dat cashgeld uit de roulatie gaat. Dat zou het invoeren van een negatieve rente, die in de huidige macro-economische situatie best handig kan zijn, een mogelijkheid maken.

Stablecoin nieuws

S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven
Venezuela gebruikt Tether om Amerikaanse sancties te omzeilen
Tether heeft sinds uitbreiding naar TON al $60 miljoen aan uitgiftes geplaatst
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?