cropped-libra-rusland
Nieuws, Stablecoin, Trending

Amerikaanse banken waarschuwen voor Libra

Facebook’s cryptoproject Libra zal volgens de banken van de Federal Advisory Council (FAC) mogelijk een “schaduwbanksysteem” creëren.


Amerikaanse banken vrezen dat Libra de betalingsvolumes zal verminderen

De Federal Reserve van de Verenigde Staten heeft enkele van de grootste banken van het land naar hun mening over Libra gevraagd. De banken gaven een negatieve reactie ten aanzien van Libra. De banken schetsten de risico’s van een mogelijke daling van de vraag-deposit accounts en de betalingsvolumes van banken. Dit meldt Bloomberg op 30 september.

Libra en soortgelijke stablecoin-projecten zijn gebaseerd op een digitale munt die gekoppeld is aan een onderliggende waarde die bestaat uit een of meer fiat-valuta’s. Deze projecten vormen een mogelijke uitdaging voor het bankbedrijfsmodel dat op privacy is gebouwd. Dit meldden de banken naar verluidt tijdens een driemaandelijkse vergadering van de FAC eerder in september.

In 2018 gebruikten ongeveer 52% van de Amerikanen actief Facebook, dit staat ook wel gelijk aan 170 miljoen mensen. Om deze reden suggereerden de banken dat Facebook mogelijk een digitaal monetair ecosysteem kan creëen buiten de gesanctioneerde financiële markten om. Ze noemen dit een “schaduwbansysteem.’

De banken betoogden:

“Naarmate consumenten Libra adopteren, kunnen meer deposito’s die oorspronkelijk bij de bank gedaan werden naar het platform migreren. Met als gevolg dat de liquiditeit effectief wordt verminderd. Daarbij is er het risico dat dit zich ook verder kan uitbreiden naar leningen en beleggingsdiensten.”


Banken willen lokale economieën blijven beheren

Bovendien waarschuwden de banken dat de Libra van Facebook invloed zou kunnen hebben op het nationale monetaire beleid. Zij zeggen dat Libra “het potentieel heeft om de mogelijkheid van regeringen om lokale economieën te controleren, beheren en beïnvloeden te verminderen.”

De FAC bestaat uit twaalf vertegenwoordigers van de Amerikaanse banksector. Zij overleggen met en adviseren de Fed Board over economische en financiële kwesties binnen het rechtsgebied van de Fed Board.

Op 26 september rapporteerde Bloomberg dat Facebook van plan is om in oktober zijn chief operating officer Sheryl Sandberg voor het House Financial Services Committee te krijgen om te getuigen over Libra en zijn plannen om de stablecoin in 2020 te lanceren.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)