Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Amerikaanse Fed: “Er is geen crypto-verbod in zicht”

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, vertelde onlangs dat de cryptomarkt zo snel mogelijk regelgevende kaders nodig heeft. Ook gaf hij toe dat een algemeen verbod op Bitcoin of andere digitale activa, zoals wat China recentelijk heeft gedaan, niet realiseerbaar is.


Er komt geen crypto verbod in Amerika

Powell maakte zijn mening over een dergelijk crypto verbod duidelijk na een vraag van de Republikeinse vertegenwoordiger Ted Budd uit North Carolina. Powell schetste hoe een zelfde soort verbod als China in heeft gevoerd niet wenselijk en niet haalbaar is voor de Verenigde Staten. Een Amerikaans crypto verbod lijkt er dus zeker niet aan te komen.

Wel lijken Amerikaanse regelgevers in hun maag te zitten met stablecoins. Zo vertelde de voorzitter van de Federal Reserve dat ze extra onderzoek doen naar de wettelijke status van deze stablecoins. En ook kijkt de wetgever naar de relatie van deze stablecoins met de huidige ontwikkeling van de digitale dollar. Volgens Powell kan een op de Amerikaanse dollar gebaseerde digitale valuta van de centrale bank mogelijk functioneren als een cryptocurrency en misschien zelfs de behoefte aan stablecoins vervangen, zonder veel risico’s te lopen.

“Stablecoins zijn als bankdeposito’s, maar tot op zekere hoogte vallen ze buiten de regelgevende perimeter en het is passend dat ze worden gereguleerd. Zelfde activiteit, zelfde regelgeving.” zei Powell.


Onderzoek naar een digitale dollar is in volle gang

Powell heeft onlangs onthuld dat er al een digitale dollar in de pijplijn zit. Wel moet dit eerst nog verder worden beoordeeld door de Federal Reserve.

“We werken proactief om te evalueren of we een digitale dollar moeten uitgeven en, zo ja, in welke vorm. We denken dat het erg belangrijk is dat de centrale bank een stabiel valuta- en betalingssysteem handhaaft in het belang van het publiek. Dat is een van onze taken.” verklaarde Powell.

Onderzoek naar de kwestie is aan de gang, waarbij de Federal Reserve Bank of Boston samen met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werkt aan een meerjarige onderzoekssamenwerking. In recent nieuws hebben twee leiders van de Federal Reserve, Eric Rosengren (Boston) en Robert Kaplan (Dallas), ontslag genomen vanwege interne problemen met betrekking tot de handel in investeringen, met een hangende beoordeling door de centrale bank met betrekking tot ethiek en regels.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten