gevangenis
Binance, Exchange, Regulatie

Amerikaanse Politici dringen aan op actie voor vrijlating van Binance-medewerker in Nigeria

Verschillende Amerikaanse politici hebben president Joe Biden en de eenheid voor gijzelaarszaken verzocht om actie te ondernemen voor de vrijlating van Tigran Gambaryan, een medewerker van Binance, die al meer dan 3 maanden vastgehouden wordt in Nigeria op beschuldiging van witwassen van geld en belastingontduiking.

Ten onrechte vastgehouden

In een brief van 4 juni aan president Biden, secretaris Antony Blinken en de presidentiële gezant voor gijzelaarszaken Roger D. Carstens benadrukten twaalf Amerikaanse politici dat Gambaryan ten onrechte wordt vastgehouden door de Nigeriaanse regering en dat er snel actie moet worden ondernomen om zijn situatie niet te laten verslechteren.

“Wij vrezen voor zijn leven. Onmiddellijke actie is essentieel om zijn veiligheid te garanderen en zijn leven veilig te stellen. We moeten snel handelen voordat het te laat is,” aldus de brief, die werd gedeeld door Fox Business-verslaggever Eleanor Terrett op het sociale mediaplatform X.

De politici willen dat de speciale presidentiële gezant voor gijzelaarszaken de zaak van Gambaryan op zich neemt. Ze merken op dat Gambaryan beschuldigd is van verschillende ongegronde misdaden, waaronder witwassen van geld en belastingontduiking. Volgens hen is dit een dwangtactiek van de Nigeriaanse autoriteiten om Binance af te persen.

Vastgezet in beruchte Kuje-gevangenis

Gambaryan, hoofd van compliance op het gebied van financiële misdaden bij de cryptocurrency exchange, reisde op 26 februari naar Nigeria om de compliance-problemen van Binance in het land aan te pakken. Na aanvankelijk professionele ontmoetingen, werden deze steeds vijandiger en werd Gambaryan uiteindelijk vastgehouden door de Nigeriaanse autoriteiten.

Momenteel is Gambaryan vastgezet in de beruchte Kuje-gevangenis, bekend om zijn barre omstandigheden. De Amerikaanse politici meldden dat hij sindsdien positief is getest op malaria en dat een gerechtelijk bevel om hem naar een privéziekenhuis te sturen niet is opgevolgd.

Op 18 mei werd hem borgtocht geweigerd en op 22 mei verscheen hij niet op een geplande rechtszitting. De volgende dag was hij wel aanwezig, maar in een merkbaar verslechterde fysieke toestand. “Toen de heer Gambaryan door de rechter werd gevraagd naar voren te komen, kon hij niet zelfstandig staan en viel uiteindelijk op de grond,” aldus de politici.

Verder hebben de Nigeriaanse autoriteiten bepaald dat Gambaryan zijn juridische team niet zonder de aanwezigheid van bewakers mag ontmoeten. Voor zijn tijd bij Binance was Gambaryan een federaal agent en werkte hij tien jaar bij de Internal Revenue Service.

Regulatie nieuws

Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken