Terra, luna
Exchange

Amerikaanse tak Binance aangeklaagd voor het verkopen van UST en LUNA

Er is vandaag een rechtszaak gestart tegen de Amerikaanse tak van Binance voor het misleiden van de consument inzake de promotie en verkoop van UST en LUNA.

Zoals je wellicht weet was UST de stablecoin in het Terra-ecosysteem die een digitaal equivalent van de Amerikaanse dollar moest vertegenwoordigen. Het lukte echter niet om de waarde van de dollar vast te houden, waardoor het Terra-ecosysteem en de LUNA token compleet zijn ingestort. Binance Amerika lijkt daar nu in de problemen mee te raken.

Verkoop van ongeregistreerde effecten

Volgens de aanklagers zijn UST en LUNA op de markt gebracht als ongeregistreerde effecten. Een effect is in feite een met aandelen vergelijkbaar instrument, waarvoor normaal allerlei procedures gelden om ze op de markt te brengen. In het geval van UST en LUNA is dat uiteraard niet gebeurd, waardoor Binance het beleggingspubliek blootstelde aan de gevaarlijke investering.

De wetten die er zijn voor het op de markt brengen van effecten zijn er om de consument te beschermen tegen precies deze praktijken. In totaal ging er met de val van UST en LUNA voor 40 miljard dollar aan vermogen in rook op. De aanklagers baseren hun aanklacht vooral op het feit dat Binance de UST-stablecoin als “veilig” en “door fiatgeld gedekt” promoten via onder andere Twitter. Inmiddels weten we dat de hele boel een stuk minder veilig was dan gedacht.

“Binance heeft consument bewust misleid”

Volgens de aanklagers is het geen ongelukje dat Binance de consument niet heeft ingelicht over de gevaren van UST en LUNA. Zij beweren zelfs dat het bewust was en onderdeel is van de lange-termijn strategie van het beursplatform. “Het business-model van Binance Amerika is gebouwd op het illegaal aanbieden en verhandelen van ongeregistreerde effecten aan zoveel mogelijk Amerikaanse investeerders”, aldus de aanklacht.

Decrypt heeft geprobeerd contact op te nemen met Binance over de kwestie, maar kreeg zoals verwacht geen gehoor. In hoeverre het hard te maken is dat bepaalde cryptomunten als effect kwalificeren is overigens ook nog niet duidelijk. De vraag welke cryptocurrency’s als effect kwalificeren en welke niet is voor de Amerikaanse overheid nog een open vraag. In het geval van de UST-stablecoin en LUNA lijkt het echter een uitgemaakte zaak.

Exchange nieuws

Mede-oprichter van QuadrigaCX wordt geconfronteerd met kritisch onderzoek naar contant geld en goudbezit
Cryptomarkt onder druk na besluit voortzetting rechtszaak Coinbase
FTX in strijd tegen waardering ‘Sam Coins’ in faillissementszaak
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?