advocaat, recht
Regulatie

Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude

In een recente ontwikkeling heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aangespannen tegen Geosyn Mining en twee van haar medeoprichters. Volgens de SEC hebben zij via misleiding ongeveer 5,6 miljoen dollar van investeerders verkregen.

De aanklacht, ingediend op 24 april in Fort Worth, Texas, stelt dat het bedrijf en zijn leiders investeerders hebben opgelicht door te liegen over het aantal cryptominingplatforms dat zij beheerden en klantengeld voor persoonlijke doeleinden gebruikten.

Mogelijk meer dan 60 investeerders bedrogen

De SEC beweert dat Geosyn, haar CEO Caleb Joseph Ward en voormalig operationeel directeur Jeremy George McNutt ongeveer 64 investeerders bedrogen hebben door hen serviceovereenkomsten te verkopen die als effecten golden tussen november 2021 en december 2022. De overeenkomsten beweerden dat Geosyn goedkope energiecontracten had voor het exploiteren van cryptominers. In werkelijkheid waren de kosten echter aanzienlijk hoger dan aan klanten was voorgehouden.

Daarnaast wordt Ward en McNutt ervan beschuldigd gelogen te hebben over de werkelijke activiteiten van Geosyn. Volgens de SEC had het bedrijf gefaald in het aankopen van 400 van de 1400 overeengekomen mijnbouwplatforms, en werd een groot deel van de wel aangekochte apparatuur nooit operationeel. Ook weerhield het bedrijf investeerders ervan om andere cryptocurrencies dan Bitcoin te minen, ondanks dat dit wel beloofd was.

Fictieve documenten geven misleidende informatie

De SEC heeft verder onthuld dat Geosyn fictieve documenten creëerde om te suggereren dat de miningapparatuur winstgevend was, terwijl dit niet het geval was. Ze rapporteerde dat het bedrijf $320.000 verdiende uit de mijnbouw van Bitcoin, maar toch $354.500 uitbetaalde aan investeerders. Om deze tekortkoming te maskeren, kochten McNutt en Ward Bitcoin om te voldoen aan de uitbetalingen aan investeerders.

Verder wordt er beweerd dat Ward en McNutt ongeveer $1,2 miljoen van het geïnvesteerde geld hebben verduisterd voor persoonlijke uitgaven zoals maaltijden, nachtclubs, vakanties, wapens en horloges. Een bijzonder opvallend detail was een bewering over een kostbaar ‘nachtclubhuwelijk’ in Las Vegas en een familie-uitje naar Disney World.

Tegen eind 2022, toen de fondsen van nieuwe investeerders opdroogden, had Geosyn nog maar minder dan $1.900 op haar bankrekening, wat volgens de SEC toont dat het bedrijf niet in staat was winst te genereren zonder de gunstige elektriciteitscontracten die aan investeerders waren beloofd.

De SEC eist nu een permanent verbod op verdere handelsactiviteiten voor de betrokkenen, terugbetaling van de verduisterde gelden en oplegging van verdere sancties.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten