Dubai VAE
Regulatie

AML-regels voor digitale activa gaan ook in VAE van kracht

Vanaf eind juni zal een nieuwe regel van de Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten (CBUAE) vergunning houdende financiële instellingen (LFI’s) verplichten om de identiteit van al hun klanten te verifiëren.

Richtlijnen zijn gepubliceerd

Op 31 mei heeft de CBUAE richtlijnen gepubliceerd voor vergunninghoudende financiële instellingen (LFI’s) met betrekking tot de risico’s die verband houden met virtuele activa en dienstverleners op het gebied van virtuele activa. Het document, dat in totaal 44 pagina’s telt, specificeert de nieuwe regels voor het tegengaan van witwassen van geld en terrorismefinanciering voor bankinstellingen die betrokken zijn bij cryptovaluta in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Deze regels zijn in lijn met de wereldwijde normen van de Financial Action Task Force.

Volgens de definitie van de centrale bank omvatten LFI’s alle niet-crypto financiële instellingen die een relatie aangaan met virtual asset providers (VASP’s). Hieronder vallen onder andere banken, financieringsmaatschappijen, wisselkantoren, betalingsdienstaanbieders, geregistreerde hawala-aanbieders en verzekeringsmaatschappijen.

Volgens de richtlijnen moeten vergunninghoudende financiële instellingen (LFI’s) individuele verzoeken indienen bij de centrale bank om goedkeuring te krijgen voor het openen van rekeningen voor elke virtual asset provider (VASP). Het is verboden om samen te werken met VASP’s die geen nationale vergunning hebben.

Bedrijfsmodel van klant begrijpen

Naast het gebruikelijke verificatieproces van klanten vóór het aangaan van een relatie, zijn LFI’s verplicht om “het bedrijfsmodel van de klant te begrijpen”. Dit houdt in dat er een profiel van de klant wordt opgesteld, inclusief de verwachte aard en omvang van de transacties die de klant zal uitvoeren.

LFI’s zijn ook verplicht om de volumes van cryptovalutatransacties van niet-institutionele individuele klanten met VASP’s uit “hoogrisicolanden” te monitoren. In dergelijke gevallen kunnen klanten alleen virtuele activa overboeken naar hun eigen account buiten het VASP-ecosysteem dat is gelicentieerd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Tegelijkertijd hebben vertegenwoordigers van de CBUAE een ontmoeting gehad met hun tegenhangers van de Hong Kong Monetary Authority om samenwerking op het gebied van regelgeving voor digitale activa te bespreken. De twee centrale banken hebben als slot ook beloofd om besprekingen over “gezamenlijke fintech-ontwikkelingsinitiatieven en kennisdelingsinspanningen” te vergemakkelijken via hun respectieve innovatiehubs.

Regulatie nieuws

Coinbase juridisch hoofd verdedigt Tornado Cash in Amerikaanse rechtszaak
Snowden waarschuwt: NSA kan het internet volledig overnemen!
Crypto zal cruciale rol spelen in de Amerikaanse verkiezingen
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving