argentinië bitcoin
Bitcoin

Argentijnse overheid begonnen met het minen van Bitcoin?

Het lijkt erop dat de Argentijnse overheid is begonnen met het minen van Bitcoin via een staatsgecontroleerd energiebedrijf. Het gaat om YPF Luz, een dochteronderneming van het nationale energiebedrijf YPF in Argentinië. Samen met Genesis Digitale Assets (GDA), een toonaangevende speler op het gebied van mining, is YPF Luz begonnen met het minen van Bitcoin.

Wat dit project extra bijzonder maakt is dat het draait op afvalgas, een restproduct van oliewinning.

Argentinië gaat Bitcoin minen

De faciliteit waar het om gaat, gelegen in Rincón de Los Sauces in de provincie Neuquén, is ontworpen om wat anders afval zou zijn, om te zetten in een krachtige energiebron voor hoog-intensieve computerprocessen die gepaard gaan met Bitcoin-minen.

De faciliteit heeft een totale energiecapaciteit van 7 megawatt (MW), ondersteund door een extra 1 MW aan noodstroom, en herbergt 1.200 Bitcoin-miningmachines. Het wordt aangedreven door de Bajo del Toro Thermische Krachtcentrale, gezamenlijk beheerd door YPF, de Noorse energiereus Equinor, en YPF Luz.

De energie voor deze mining operatie komt van opgesloten gas – aardgas dat vrijkomt tijdens oliewinning maar niet wordt opgevangen voor verkoop of distributie, meestal omdat het economisch niet rendabel is om het te transporteren vanaf afgelegen of marginaal productieve velden.

Opgesloten gas vormt meestal een probleem voor verwijdering, vaak wordt het in de atmosfeer afgefakkeld, wat aanzienlijk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. De aanpak van de nieuwe faciliteit voorkomt niet alleen deze milieuschade, maar gebruikt ook het gas om elektriciteit te genereren, waardoor effectief gebruik wordt gemaakt van een eerder verspilde hulpbron.

Volgens recente studies, waaronder een werkdocument van MIT, kan het hergebruik van methaan via technieken zoals die toegepast door GDA het equivalent van kooldioxide (CO2e) -emissies met tussen de 25% en 63% verminderen. Dit is van cruciaal belang omdat methaan een krachtig broeikasgas is, verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de huidige opwarming van de aarde.

Abdumalik Mirakhmedov, uitvoerend voorzitter en oprichter van GDA, benadrukte de milieu- en operationele voordelen van het project in een verklaring: “De opening van ons eerste datacenter in Zuid-Amerika is een belangrijke stap in onze geografische diversificatie-inspanningen. Dit zal wederom een kans zijn om de wereld te laten zien dat Bitcoin-mining een positief effect kan hebben op het milieu en volledig geïntegreerd kan worden in lokale gemeenschappen.

Strategische implicaties voor Argentinië en daarbuiten

Argentinië biedt een uniek landschap voor dergelijke ondernemingen vanwege zijn aanzienlijke energiebronnen, gunstige politieke klimaat en een sterke crypto-ethos onder zijn bevolking. Het land kampt met hoge inflatiecijfers, wat de afhankelijkheid van de lokale bevolking van cryptocurrency’s als bescherming tegen economische instabiliteit heeft vergroot.

Martín Mandarano, CEO van YPF Luz, merkte ook op dat het project strategisch past bij de energiebeleidslijnen van Argentinië. “Dit project met GDA stelt ons in staat om YPF en Equinor, twee bedrijven die zich inzetten voor het verminderen van de koolstofvoetafdruk van hun exploratieactiviteiten, een aanpasbare en duurzame oplossing voor het gebruik van fakkelgas te bieden,” aldus Mandarano. Hij benadrukte verder dat YPF Luz eerder in 2022 het genereren van elektriciteit voor cryptocurrency-mining van fakkelgas had gepionierd, waarmee het bedrijf zich positioneerde als een leider in innovatieve energieoplossingen.

Het project markeert ook een belangrijk uitbreidingspunt voor GDA, dat 20 industriële datacenters exploiteert in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Centraal-Azië, waarmee het zijn positie als belangrijke speler in de Bitcoin-mining industrie verder versterkt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Positief crypto nieuws: Fed Beleidsversoepeling kan Bitcoin naar $150.000 Stuwen
Trump omarmt crypto en accepteert Bitcoin en Dogecoin voor campagnedonaties
‘Bitcoin vormt gigantische bullish setup’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP