Chips AI
Tech

Arm kondigt ontwikkeling van eigen AI-chips aan

Processorontwerper Arm, eigendom van het Japanse conglomeraat SoftBank, heeft plannen onthuld om een nieuwe divisie op te richten voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) chips. Deze stap, gericht op het versterken van de aanwezigheid van Arm in de snelgroeiende AI-markt, werd op 13 mei bekendgemaakt door een rapport van Nikkei Asia.

SoftBank financiert de initiële ontwikkelingskosten

Volgens het rapport zal Arm, dat momenteel voor 90% in handen is van SoftBank, de initiële ontwikkelingskosten voor de AI-chips zelf financieren. Deze kosten worden geschat op honderden miljarden yen. De eerste prototypen van de chips worden verwacht in het voorjaar van 2025, met een geplande overgang naar massaproductie in de herfst van datzelfde jaar.

Er zijn ook plannen in de maak om na de aanvang van de massaproductie de AI-chipafdeling mogelijk af te splitsen onder SoftBank zelf. Het bedrijf is naar verluidt al in gesprek met Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp om de benodigde productiecapaciteit te garanderen.

Dominante rol in mobiele industrie

Arm speelt al een dominante rol in de mobiele industrie door de levering van de technologie die wordt gebruikt in de hoofdchips van vrijwel alle smartphones en tablets, met meer dan 90% van de markt in handen. Door nu ook eigen AI-chips te ontwikkelen, streeft Arm ernaar zijn afhankelijkheid van Nvidia, een grote speler in de AI-chipmarkt, te verminderen.

Deze ontwikkeling volgt op een rapport dat SoftBank een nettowinst heeft behaald in het laatste kwartaal van het financiële jaar 2024, nadat het bedrijf zijn focus had verschoven naar AI. Yoshimitsu Goto, financieel directeur van SoftBank, benadrukte tijdens een persconferentie in Tokio het belang van AI voor de toekomstige strategie van het bedrijf.

“Arm is cruciaal voor de AI-transformatie van SoftBank Group. Samen met de diverse activa in ons portfolio, waaronder het Vision Fund, zullen we een nieuw AI-ecosysteem creëren,” aldus Goto.

In het nieuws van februari werd ook vermeld dat de aandelen van Arm met 30% zijn gestegen, mede door de ambities van het bedrijf op het gebied van AI. Dit komt in een tijd waarin meerdere technologieontwikkelaars, waaronder Samsung en OpenAI, aankondigden te investeren in de ontwikkeling van eigen semiconductor technologieën.

Tech nieuws

Sony Music waarschuwt bedrijven voor misbruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal door AI
Google voegt krachtige AI toe aan zoekmachine, Gmail, YouTube en smartphones
Nieuwe update van OpenAI: ChatGPT kan nu livestreamen en reageert als een mens
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten