Arrest
Hack

Arrestatie in China wegens grootschalige identiteitsdiefstal bij StarkNet Airdrop

In China is een persoon gearresteerd op verdenking van identiteitsvervalsing gerelateerd aan de StarkNet (STRK) airdrop. De arrestatie vond plaats na de ontdekking dat de verdachte de identiteiten van anderen had aangenomen om meer dan 40 frauduleuze aanvragen voor het Early Community Member Program (ECMP) in te dienen, waarbij hij illegaal aanspraak maakte op meer dan 40.000 STRK-tokens die eigenlijk toebehoorden aan de slachtoffers.

Tokens omgezet naar Tether

Na de airdrop heeft de verdachte deze tokens overgeboekt naar een OKX-wallet en vervolgens omgezet in meer dan $91.000 aan Tether, zo meldt de lokale media op 30 april. De politie heeft de verdachte, geïdentificeerd als Lan Mou, op 25 april in de provincie Guangdong gearresteerd, samen met in beslag genomen elektronische apparatuur waaronder een computer en twee mobiele telefoons.

Deze zaak benadrukt de toenemende problematiek rondom oplichting en phishing-aanvallen binnen de cryptowereld, maar identiteitsdiefstal op deze schaal voor het claimen van airdrops is ongekend.

Airdrops zijn bekend fenomeen

Crypto-airdrops, waarbij nieuwe cryptocurrency wordt verdeeld onder vroege gebruikers van een bepaald protocol, zijn een bekend fenomeen. De StarkNet Foundation, die het Ethereum laag-2 Starknet-netwerk ondersteunt, lanceerde op 20 februari een airdrop van 700 miljoen STRK-tokens, bedoeld om bijdragen van Ethereum-gebruikers en -ontwikkelaars binnen en buiten het Web3-ecosysteem te belonen. Deze airdrop trok aanzienlijke belangstelling, waarbij de eerste 45 miljoen tokens binnen 90 minuten werden geclaimd.

Interessant is de waarschuwing van Yearn.finance-ontwikkelaar Banteg op 20 februari, waarin hij stelde dat veel deelnemers aan de StarkNet-airdrop professionele jagers waren, die airdrops exploiteren voor financieel gewin. Deze praktijken kwamen ook aan het licht in maart, toen bekend werd dat airdrop-jagers $3,3 miljoen aan tokens van de Arbitrum (ARB) airdrop consolideerden van 1.496 wallets naar slechts twee door hen gecontroleerde wallets.

Hack nieuws

Nep-videoconferentiesoftware gebruikt voor crypto-diefstal
WazirX-hacker verplaatst $57 miljoen aan gestolen fondsen
Datalek bij Fractal ID: Gegevens van 6.300 gebruikers gelekt
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli