politie team
Hack

Australië richt crypto gefocust politieteam op

De politie in Australië is hard bezig om zijn expertise op het gebied van cryptocurrency en het traceren van crypto-transacties te vergroten. Dit doen ze door een speciale politiegroep op te richten.

Illegale crypto transacties

De Australische federale politie (AFP) heeft een nieuwe cryptocurrency-eenheid opgericht om zich te concentreren op het monitoren van crypto-gerelateerde transacties, zo meldde The Australian Financial Review. Het gebruik van crypto bij criminele activiteiten is naar verluidt aanzienlijk toegenomen sinds de AFP begin 2018 zijn eerste crypto-inbeslagname deed.

Stefan Jerga, werkzaam als nationaal manager van het commando voor inbeslagname van criminele activa bij de AFP, bevestigd dit. ‘Als reactie hierop, hebben wij besloten een expertise team op te richten’, zo vertelt hij.

De toegenomen focus op illegale crypto-transacties komt doordat AFP veel meer criminele activa in beslag neemt dan de autoriteit oorspronkelijk had verwacht. De AFP meldde vandaag officieel dat het zijn doel om $600 miljoen aan criminele crypto in beslag te nemen heeft bereikt. Het doel was oorspronkelijk vastgesteld door de door de AFP geleide Criminal Assets Confiscation Taskforce en zou naar verwachting in 2024 worden bereikt, maar is dus nu al 2 jaar eerder behaald.

Crypto klein aandeel criminele activa

Sinds februari 2020 heeft de AFP 380 miljoen dollar aan woningen, 200 miljoen dollar aan contanten en 35 miljoen dollar aan auto’s, boten, vliegtuigen, kunstwerken, luxe artikelen en cryptomunten in beslag genomen. Jerga merkte op dat crypto-inbeslagnames relatief klein waren in vergelijking met “traditionele” criminele activa zoals eigendom en contanten, maar de extra focus zal naar verwachting meer inzichten opleveren.

Volgens de AFP-manager leidde deze ontwikkelingen tot de oprichting van een op zichzelf staand team. Nu zijn er namelijk veel officieren die een deel van deze vaardigheden oppikten als onderdeel van hun algemene rol, maar geen expertise bezitten. Hij voegde eraan toe dat de mogelijkheid om crypto-transacties over blockchains te traceren “echt, heel belangrijk” is, naast nationale veiligheid, kinderbescherming en al het andere.

Crypto anoniem?

Eerder dit jaar uitte een functionaris van het Australian Transaction Reports and Analysis Center (AUSTRAC) zich negatief over de transparantie van cryptocurrencies. John Moss, plaatsvervangend CEO van AUSTRAC, voerde aan dat cryptocurrencies anoniem, snel en over internationale grenzen kunnen worden gebruikt, waardoor ze “aantrekkelijk zijn voor criminelen”.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Bitcoin-transacties niet anoniem. In plaats daarvan zijn ze openbaar traceerbaar via blockchain-verkenners. Hoewel het technisch mogelijk is om een ​​anonieme BTC-portemonnee te gebruiken, wordt het steeds moeilijker om BTC-transacties anoniem uit te voeren, aangezien transacties vrij vaak worden geassocieerd met de Know Your Customer-gegevens van gebruikers.

Hack nieuws

Google advertenties gebruikt om kwaadaardige crypto-websites te promoten
Omvangrijke cyberaanval door Akira treft wereldwijd meer dan 250 organisaties
Grote Beveiligingsinbreuk treft Grand Base
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins