AI (Artificial Intelligence)
Tech

Baidu CEO: nog 20 jaar tot kunstmatige algemene intelligentie

Kunstmatige algemene intelligentie (AGI), dat klinkt als sciencefiction, maar is volgens Robin Li, mede-oprichter en CEO van Baidu, nog minstens 10 jaar toekomstmuziek. AGI zou wel eens dé oplossing kunnen zijn voor een aantal maatschappelijke problemen, maar die superintelligente machines zijn er voorlopig nog niet.

Soms lijkt het alsof we dichtbij zijn door ontwikkelingen als ChatGPT, maar de waarheid is blijkbaar anders.

“Nog 20 jaar te gaan”

“We zijn er nog lang niet”, zei Li tijdens een paneldiscussie op Viva Tech Paris 2024. “Ik denk dat het eerder richting de 20 jaar gaat. De krachtigste AI-modellen van nu zitten daar mijlenver vandaan. We weten simpelweg nog niet hoe we dat niveau van intelligentie moeten bereiken.”

Deze voorspelling komt vlak na de uitspraken van Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin, die beweerde dat OpenAI’s GPT-4 model de Turingtest heeft gehaald. De Turingtest is een (omstreden) manier om te testen hoe menselijk een AI-gesprekspartner is.

Volgens Li is Baidu één van China’s koplopers in taalmodellen (LLM) en heeft het bedrijf zo’n 200 miljoen gebruikers van AI-technologie.

Maatschappelijke problemen oplossen is de weg naar AGI

De discussie woedt over de voor- en nadelen van open en gesloten ontwikkeling van AI, maar ontwikkelaars zouden zich vooral moeten richten op het inzetten van AI voor maatschappelijke uitdagingen, aldus Li. “Door maatschappelijke problemen op te lossen, verbeter je de onderliggende modellen die ons stap voor stap dichter bij AGI brengen.”

Misschien duurt het nog wel een decennium voordat we de eerste echte AGI zien, maar die ontwikkeling zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor de krimpende bevolking.

“Als AI net zo slim wordt als mensen, lossen we het bevolkingsprobleem op”, zegt Li. “Een generatieve AGI zou de productiviteit van een miljard mensen kunnen hebben. Wie daar als eerste in slaagt, weet ik niet, maar ieders leven zal er beter op worden.”

Tech-miljardair Elon Musk is één van de meest uitgesproken stemmen als het gaat om de krimpende bevolking. In een bericht van augustus 2022 schreef hij: “Een teruglopende bevolking door een lage geboortegraad is een veel groter gevaar voor de samenleving dan klimaatverandering.”

Het jaarlijkse groeipercentage van de wereldbevolking is gedaald naar 0.91% in 2024, vergeleken met 1.28% in 2004, zo blijkt uit data van Worldometer.

Tech nieuws

Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
Voormalig onderzoeker OpenAI waarschuwt: AI niet te onderscheiden van mensen in 2027
Janet Yellen: AI is enorme kans, maar ook gigantisch risico voor financiële stabiliteit in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt