Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Bank of Korea van plan om crypto-markten te monitoren vanwege monetaire risico’s

De Bank of Korea (ofwel BoK afgekort) heeft plannen gemaakt om de crypto-markt in het land strikt in de gaten te houden. Dit wil de centrale bank doen door de handelsactiviteiten te checken via echte bankrekeningen.


Aantal aanzienlijke risico’s

Uit een onlangs gepubliceerd rapport blijkt dat de BoK van plan is om gebruik te maken van hun wettelijke autoriteit betreft het aanvragen van documentinzendingen van financiële instellingen. Op deze manier kan het werkelijke volume van crypto-transacties in het land via bankrekeningen worden gevolgd.

Dit wil de centrale bank naar verluidt doen vanwege een aantal aanzienlijke risico’s die crypto-transacties met zich meebrengen voor het huidige interne monetaire controlebeleid. Wellicht staat dit controlebeleid dan ook op losse schroeven en zal deze aangepast moeten worden om dergelijke digitale transacties eraan toe te voegen. Naar verluidt zou de centrale bank in september van dit jaar nog kunnen beginnen met het monitoren hiervan, mits de plannen worden goedgekeurd door de lokale wetgevers.


Slechts 4 exchanges houden zich aan beleid Zuid-Korea

Het is echter nog niet zeker of de BoK dit mag gaan doen. Hier heeft de centrale bank namelijk eerst toestemming voor nodig van de lokale financiële toezichthouders. Zij eisen momenteel onder andere een volledige audit van de banken die met crypto exchanges te maken hebben als klant.

Momenteel is het in Zuid-Korea nog niet wettelijk ingekaderd dat crypto exchanges de volledige namen en overige accountsgegevens hoeven over te dragen aan de lokale instanties. Naar verluidt zijn de autoriteiten nu bezig om dit aan te passen, waardoor zij een volledige implementatie van het verplichte beleid voor crypto-accounts met echte naam kunnen invoeren. Op dit moment zouden slechts 4 exchanges zich in Zuid-Korea aan dit beleid houden, namelijk; Bithumb, Coinone, Korbit en Upbit. Dit is echter niet geheel onverwacht, aangezien dit nu nog niet verplicht is.


Strengere eisen in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben hun ogen inmiddels gericht op de crypto-markten. Verschillende instanties houden de crypto-markt in het land inmiddels nauwlettend in de gaten. Tevens zijn diverse werknemers als onderdeel hiervan gevraagd om hun crypto-bezit op te geven.

Ook zijn er strengere eisen gesteld voor de cryptocurrency exchanges die actief zijn in het land, met de focus op de rapportagevereisten. Zij hebben tot september van dit jaar de tijd om te voldoen aan alle nieuwe financiële rapportagevereisten. Wanneer bedrijven zich hier niet aan houden, kunnen er boetes worden opgelegd van maximaal 5 jaar gevangenisstraf voor de leidinggevenden.

Ondanks deze aanscherping, lijkt de vraag naar cryptocurrencies vanuit Zuid-Korea nog steeds omhoog te schieten. Waar eerst Bitcoin (BTC) enorm populair was, lijkt de vraag naar altcoins momenteel hard aan het groeien te zijn. Hiernaast zal er vanaf januari 2022 een belasting geheven gaan worden over de winsten die uit crypto-transacties ontstaan. Alhoewel het percentage nog besproken wordt, lijkt dit met de huidige ontwikkelingen 20% te worden. Deze belasting zal alleen geheven worden op winsten van meer dan 2.5 miljoen Won (circa €1.850).

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten