Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Bank of Thailand gaat digitale valutatests in 2022 starten

De Bank of Thailand heeft bekend gemaakt dat het in het tweede kwartaal van 2022 wil gaan starten met tests voor een mogelijk eigen digitale valuta.


Voorlopige routekaart voorgesteld

Dit maakte de centrale bank uit Thailand bekend via een nieuw online aankondiging. In deze aankondiging is een routekaart voorgesteld, waarin wordt gevraagd om mogelijke verbeteringspunten. Alle belanghebbenden mogen hierover meebeslissen.

Alle plannen zijn samengebundeld in een voorlopig rapport waarin ook de CBDC-proefschrift beschreven wordt. Tevens verklaarde de Bank of Thailand haar motivatie voor de ontwikkeling van een eigen CBDC en voerde aan dat het succes van private stablecoins risico’s inhoudt voor ‘monetaire soevereiniteit en financiële stabiliteit’.


Kans op bankruns minimaliseren

De Bank of Thailand zal naar verluidt allereerst een gesprek beginnen met alle belanghebbenden, waarna het een uitgebreide kosten-batenanalyse zal gaan uitvoeren. Hierin worden de kansen, risico’s en uitdagingen vastgesteld die in verband staan met de uitgave van een soevereine digitale valuta.

De centrale bank van Thailand diverse opnamelimieten wil toevoegen naast andere transactie-frictieprotocollen. Hiermee zouden ze naar verluidt de kans op bankruns willen minimaliseren wanneer zich periodes van marktonzekerheid plaatsvinden. Dit is niet zo gek, aangezien dat op de traditionele fiat-valuta’s vaak ook al het geval is.

Tijdens de briefing op vrijdag gaf Vachira Arromdee, assistent-gouverneur van de Financial Markets Operations Group bij de BoT, aan dat de centrale bank CBDC’s ziet als een middel om betere toegang te bieden tot financiële diensten in het land. Volgens Arromdee zou het digitale Baht-project binnen drie tot vijf jaar volledig kunnen worden geïmplementeerd. Leden hebben tot juni van dit jaar de tijd om hun opmerkingen over de plannen voor een CBDC in te dienen. Hierna zullen deze behandeld gaan worden.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten