Regulatie Nieuws

Bankgigant UBS verdient $35 miljard aan ‘redden’ Credit Suisse

De Zwitserse bankgigant UBS verdiende volgens Bloomberg bijna 35 miljard dollar aan de overname van Credit Suisse. Grappig genoeg hielp de Zwitserse overheid daar ook nog eens bij. In totaal zou het gaan om een winst van 34,8 miljoen dollar die UBS kon ophalen bij het Credit Suisse dat onder andere als gevolg van de renteverhogingen van de centrale banken is omgevallen.

Op dit moment is de deal overigens nog niet helemaal compleet. UBS gaat momenteel door het onderzoeksproces dat voorafgaat aan de overname.

Lijken in de kast

Als het verhaal van Bloomberg klopt, dan vond UBS al meerdere spreekwoordelijke lijken in de kast bij Credit Suisse. Onder andere het faciliteren van het witwassen van het kapitaal van een Bulgaarse drugsdealer en een omkoopschandaal ter waarde van een half miljard dollar van een tonijnvisserij in Mozambique.

Gedurende zijn lange bestaansgeschiedenis is Credit Suisse van meerdere zaken beschuldigd. Waaronder belastingfraude en fraude tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 met de hypotheken.

Verder zou de bank nauwe banden onderhouden met drugshandelaren en is het vaak in verband gebracht met witwaszaken. Op zich is dat niets vreemds voor een bank die op international schaal opereert. Dat zijn zaken die je over een heleboel banken weleens voorbij ziet komen.

Gek genoeg komt het echter niet vaak voor dat bankiers hier ook daadwerkelijk voor terecht staan. Na de mondiale financiële crisis van 2008 zijn er uiteindelijk ook niet veel mensen van binnen dat systeem veroordeeld, terwijl er toch een hoop ellende heeft plaatsgevonden.

Nog geen zekerheid

Hoewel UBS dus een geschatte 34,8 miljard dollar overhoudt aan de redding van Credit Suisse, zitten er ook een hoop haken en ogen aan de overname. Met name de juridische problemen als gevolg van de hierboven aangehaalde lijken die nog in de kast liggen bij Credit Suisse.

Zo laat de traditionele financiële wereld zich weer eens van zijn slechtste kant zien. Ook het feit dat een andere bank nu weer 34,8 miljard dollar winst kan maken op het reeds omgevallen Credit Suisse is natuurlijk een vreemde situatie.

Zeker als je bedenkt dat de Zwitserse overheid uiteindelijk een belangrijke rol speelde in de overname van Credit Suisse door UBS. Zonder de Zwitserse overheid en dus de belastingcenten van het Zwitserse volk was het waarschijnlijk niet gelukt om de bank over te nemen.

Ook dat is waarom Satoshi Nakamoto in 2009 Bitcoin creëerde. Hij was klaar met het zogenaamde privatiseren van de winsten en socialiseren van de verliezen, zoals we ook nu weer zagen bij Credit Suisse en UBS.

Regulatie nieuws

Kan Amerika zijn rekeningen nog betalen na 1 juni?
Europese waakhond waarschuwt voor mogelijkheid bankrun op stablecoins
Presidentskandidaat DeSantis belooft Bitcoin te beschermen als hij verkozen wordt
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren