Wat zijn wrapped crypto tokens?

De echte enthousiastelingen hebben vast weleens van wrapped Bitcoin of wrapped tokens gehoord. Wil jij meer weten over dit concept? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Hier gaan we je alles uitleggen over de verschillende typen wrapped tokens die er bestaan, welk doel wrapped tokens dienen en wat ze voor jou als investeerder kunnen betekenen.

wrapped Bitcoin

Het probleem met blockchains als die van Bitcoin en Ethereum is dat de protocollen niet met elkaar kunnen communiceren. De fundamentele verschillen in de technologie maken het onmogelijk voor Bitcoin en Ethereum om direct met elkaar te communiceren. In principe is dat geen probleem, maar het zou natuurlijk interessant zijn om ze op de één of andere manier met elkaar te kunnen verbinden. Dat is waar wrapped tokens om de hoek komen kijken.

Wrapped Bitcoin zijn een manier om Bitcoin tot leven te wekken op Ethereum. In essentie komt het erop neer dat ze worden vastgezet op de Bitcoin blockchain om vervolgens in “een wikkel (wrapped)” op Ethereum te verschijnen. Op die manier is het mogelijk om in de DeFi-wereld van Ethereum ook met Bitcoin te handelen. Zodra men besluit om de Bitcoin weer “terug te sturen” naar het Bitcoin-netwerk komen ze daar weer tot leven. Kort en bondig zijn wrapped tokens dus een manier om blockchains met elkaar te laten communiceren.

Wrapped bitcoin

Verschillende vormen van wrapped tokens

Wrapped tokens zijn eenvoudigweg cryptocurrency’s op een blockchain die zijn gekoppeld aan de waarde van andere cryptocurrency’s of andere assets als goud, aandelen, vastgoed en onder andere ingezet kunnen worden in DeFi-applicaties. De originele asset, bijvoorbeeld Bitcoin, wordt in een digitale kluist vastgezet, waarna de wrapped token tot leven komt op de blockchain in kwestie. Met wrapped tokens is het dus mogelijk om bruggen te bouwen tussen verschillende blockchain netwerken en zelfs assets uit de fysieke wereld op een blockchain te krijgen.

Wrapped tokens kunnen in essentie alles vertegenwoordigen. Zelfs kunst, verzamelwaar en grondstoffen behoren tot de mogelijkheden. In principe lijken wrapped tokens wat dat betreft ergens ook wel op Non-Fungible Tokens (NFTs) die momenteel razend populair zijn. Een NFT is in essentie ook een token die een bepaalde asset vertegenwoordigt op de blockchain. Het probleem met wrapped tokens is dat het lastig is om een oplossing te vinden die compleet decentraal is en niet is gebaseerd op vertrouwen. Er is namelijk altijd een tussenpersoon nodig die het beheer van de originele asset regelt zolang de wrapped token leeft.

Iemand moet namelijk waarborgen dat de originele asset daadwerkelijk ergens vaststaat en pas uit de digitale kluis kan komen zodra iemand de wrapped token wil inwisselen. Wrapped Bitcoin waren enkele jaren geleden de eerste vorm van wrapped tokens op het Ethereum-netwerk. Via smart contracts kunnen gebruikers op de Ethereum blockchain een klein inkomen verdienen op hun Bitcoin. Daar hoort natuurlijk wel een risico bij, want rendement zonder risico bestaat niet. Andere blockchains als Cardano, Polkadot en Solana zijn ook gestart met het experimenteren met wrapped tokens.

Hoe werken wrapped tokens?

In grote lijnen begrijp je nu waarschijnlijk hoe wrapped tokens werken en waarvoor ze dienen. Het doel van deze paragraaf is om de stappen van het wrap-proces nog eens rustig door te nemen. Zodra jij besluit dat jij jouw Bitcoin tot leven wil wekken op de Ethereum blockchain om daar bijvoorbeeld in de DeFi-wereld mee aan de slag te gaan, moet je op zoek naar een beheerpartij die dit kan regelen. Hierbij kun je denken aan partijen als 0x, AAVE of Maker die wrapped Bitcoin kunnen produceren op het Ethereum-netwerk. Stuur je 1 Bitcoin naar één van deze partijen, dan stoppen zij deze voor jou in een digitale kluis en maken ze 1 Wrapped Bitcoin aan op Ethereum.

Als jij of degene aan wie je de Wrapped Bitcoin hebt verkocht besluit om de originele Bitcoin weer terug te willen, dan stuur je simpelweg een verzoek naar de beheerpartij. Die neemt daarna de Wrapped Bitcoin terug, vernietigt deze en stuurt naar de door jou opgegeven wallet de originele Bitcoin op. Natuurlijk komen hier wel wat kosten bij kijken. De beheerpartijen willen immers winst maken en de transactiekosten op de blockchain komen ook voor jouw rekening. Op dit moment is het wrappen van tokens nog een behoorlijk gecentraliseerd proces, maar de kans is aanwezig dat er in de toekomst ook decentrale oplossingen komen.

Zijn wrapped tokens veilig?

Vanuit technisch perspectief zijn wrapped tokens veilig. In principe vertrouw je volledig op de partij die voor jou dit proces regelt. Als de technologie van de partij werkt en bewezen is, dan zijn er weinig dingen die mis kunnen gaan. Het grote risico wat je loopt is dat een beheerpartij niet betrouwbaar blijkt en er met alle Bitcoin vandoor gaat. De kans dat zoiets gebeurt is echter klein, want deze partijen verdienen goed aan het wrappen van tokens. Gaan ze één keer over de schreef, dan is het vertrouwen weg en kunnen ze hun bedrijf wel opdoeken. Daarbij zijn het vaak geregistreerde bedrijven waarvan de persoonsgegevens van de eigenaren terug te vinden zijn. Gaan zij ervandoor met de Bitcoin van hun klanten? Dan is de kans aanwezig dat ze aan de rechter mogen uitleggen waarom dat hen een goed idee leek.

Honderd procent veilig zijn wrapped tokens niet, maar je kunt het vergelijken met het bewaren van je Bitcoin op een exchange-platform. Er is altijd een kans dat er iets misgaat bij de beheerpartij. Ze kunnen bijvoorbeeld gehackt worden of een fout maken bij een transactie. Hoe meer de industrie zich ontwikkelt, hoe kleiner de kans dat dit soort risico’s zich zullen voordoen.

Zijn wrapped tokens een goede investering?

Je kunt via wrapped tokens eenvoudig en snel in allerlei assets investeren. De vraag of wrapped tokens een goede investering zijn hangt natuurlijk helemaal af van de asset die ze vertegenwoordigen en de betrouwbaarheid van de beheerder. Wrapped goud of Wrapped Bitcoin zijn in essentie een prima investering als je gelooft in de lange-termijn waarde van beide assets. Het is echter de vraag in hoeverre je niet beter gewoon in goud of Bitcoin kunt investeren. Tenzij je van plan bent om iets met de wrapped tokens te doen, bijvoorbeeld in DeFi-applicaties, is het eenvoudiger om gewoon goud of Bitcoin aan te schaffen.