De cryptorevolutie ging in 2009 van start met de lancering van Bitcoin. Sindsdien is de door Satoshi Nakamoto bedachte technologie ingezet voor duizenden andere projecten. Over de hele wereld bouwen mensen aan de decentrale economie, een nieuwe laag op het internet die het mogelijk maakt om echt eigenaar te worden van digitale objecten.
Een NFT, ook wel Non-Fungible Token genoemd is een unieke token op een blockchain die het eigendom van kunst, verzamelobjecten, vastgoed of bijvoorbeeld stukken land in de metaverse vertegenwoordigd. De mogelijkheden zijn eindeloos en geen enkele NFT is hetzelfde. Dat is anders met bitcoin, waar iedere token fungibel of in simpel Nederlands inwisselbaar is. Iedere bitcoin is hetzelfde, terwijl iedere NFT iets unieks vertegenwoordigt.
In korte tijd is de markt voor NFTs uitgegroeid tot een markt waar miljarden in omgaan. Waar de industrie in 2020 nog relatief klein was, is het inmiddels uitgegroeid tot een serieuze industrie. Een industrie waar de nieuwe projecten en toepassingen als paddenstoelen uit de grond schieten. Je kunt in korte tijd veel geld verdienen door in de juiste NFTs te investeren. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Ga dan ook altijd voorzichtig te werk en investeer nooit meer in NFTs dan je bereid bent te verliezen. Het doel van deze pagina is om jou een eerste inkijkje te geven in de wondere wereld van NFTs.
Wat heb je aan een NFT?
De NFT-revolutie begon op de Ethereum blockchain met het ontstaan van CryptoKitties. Een blockchain game op de Ethereum blockchain waarmee spelers virtuele katten kunnen kopen, fokken en verhandelen. Op 12 mei 2018 ging CryptoKitty nummer 127 voor 140.000 dollar onder de hamer. Voor velen het moment om wakker te worden en zich te realiseren dat hier iets bijzonders aan de hand was. Het verzamelen van unieke digitale kunst was geboren en dat is ook de eerste en vooralsnog meest populaire toepassing van NFTs. Op het moment van schrijven is de duurste NFT ter wereld voor 91,8 miljoen dollar verkocht. Dit kunstwerk draagt de naam The Merge en is gecreëerd door het pseudoniem Pak. Het bijzondere aan dit kunstwerk van Pak is dat het in eigendom is van 28.983 verschillende mensen. Het werk is opgeknipt in 266.445 stukjes die voor een beginkoers van 575 dollar per stuk onder de hamer gingen. Uiteindelijk ging de koers iedere zes uur met 25 dollar omhoog tot er uiteindelijk een totaal van 91,8 miljoen is opgehaald door Pak. Andere bekende collecties zijn de CryptoPunks en de BoredApe YachtClub waarvan de duurste exemplaren miljoenen opbrachten.
Behalve digitale kunst spelen NFTs ook in games een steeds grotere rol. Zo kun je in de virtuele wereld van Decentraland land kopen en is Gods Unchained een kaartspel waarbij je daadwerkelijk eigenaar kan zijn van unieke speelkaarten. Dat is nog niet alles, want je kunt NFTs ook inzetten om de eigendomsketen van verzamelwaar in de echte wereld aan te tonen. In de toekomst is het goed mogelijk dat horlogemerken als Patek Philippe voor ieder nieuw horloge ook een NFT creëren. Vervolgens krijgt de koper die NFT uit de geverifieerde wallet van Patek Philippe en kan deze verzameler bewijzen dat het om een echt exemplaar gaat. De mogelijkheden die NFTs bieden zijn in theorie eindeloos. Van opscheppen met het eigendom van digitale kunst tot het kopen van land in de metaverse. Alles is mogelijk met deze speciale vorm van tokens.
Hoe kan ik een NFT kopen?
Vandaag de dag is de Ethereum blockchain de meest populaire plaats voor het kopen van NFTs. Om op Ethereum NFTs te kopen heb je ether nodig. Dat is de munt die als de brandstof van de Ethereum blockchain fungeert. Volgens de onderzoeken van Emergen Research kan de NFT-markt in 2030 een omvang van 3,5 biljoen dollar bereiken.
Crypto.com is een marktplaats waar je terechtkunt om NFTs te kopen. Grote merken en sterren als Snoop Dogg, Aston Martin en de UFC verkopen daar onder andere hun NFTs. Het handige aan Crypto.com is dat je NFTs kunt kopen met je creditcard of betaalkaart, maar ook met ethers door je Metamask wallet te verbinden.
De meest bekende NFT-marktplaats van dit moment is waarschijnlijk OpenSea. Dit platform is in 2017 opgericht door Devin finzer en Alax Atallah. OpenSea is een marktplaats waar je werkelijk alles kunt vinden. Van digitaal vastgoed tot de meest begeerde kunst in de NFT-wereld tot de sound loops van de Canadese popartiest The Weeknd. OpenSea ondersteunt meerdere blockchains. Waar Ethereum nog altijd de meest populaire blockchain is kun je ook NFTs op Polygon en Klatyn kopen via de marktplaats. Het is op OpenSea mogelijk om tegen een vast tarief NFTs te kopen, maar je kunt ook meebieden in veilingen.
Een andere bekende digitale kunstgalerij is SuperRare. Hier kun je direct bieden op de NFTs van kunstenaars, artiesten of merken die door SuperRare geselecteerd zijn. Alle transacties op SuperRare vinden plaats op de Ethereum blockchain waar je ethers voor nodig hebt. Net als OpenSea is ook SuperRare een platform waar je op zoek kunt naar jouw favoriete digitale kunst. In korte tijd is het platform een begrip geworden in de NFT wereld die waarschijnlijk niet snel meer van het toneel verdwijnt.
Wat is de toekomst van NFTs?
De cryptowereld is een snelle wereld. De ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op en niemand weet wat de toekomst voor de markt in petto heeft. Voor NFTs lijkt een belangrijke rol weggelegd in de kunstwereld en natuurlijk de opkomst van de metaverse. NFTs maken eigenaarschap in de digitale wereld mogelijk en wat de metaverse betreft staan we pas aan het begin van de digitale revolutie. Welke NFTs precies hun waarde behouden en welke er nog enorm in waarde gaan stijgen is lastig te zeggen. Dat maakt het aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant ook heel mooi. Weet jij die onontdekte kunstenaar als eerste te spotten en zijn NFTs voor een lage prijs op de kop te tikken? Dan kun je daar een hoop geld mee verdienen. Daarnaast is het natuurlijk gaaf om mooie kunst in je persoonlijke collectie te hebben en te etaleren in de metaverse.