Wat is Polygon?

Polygon is een project dat stamt uit 2017 en destijds begon als het Matic Network. Het centrale idee van Polygon is om te fungeren als een netwerk dat andere blockchains helpt om op te schalen voor wereldwijd gebruik. Oorspronkelijk is Polygon bedacht als een schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum.

Polygon, matic

Schaalbaarheid is al jaren een gigantisch probleem binnen de blockchain-industrie. Het lastige aan het onderhouden van een decentraal netwerk is namelijk dat iedere deelnemer in principe op de hoogte moet zijn van alle transacties. Je kunt je voorstellen dat het voor gebruikers met gemiddelde consumenten-hardware en een normale internetverbinding niet haalbaar is om duizenden of zelfs miljoenen transacties per seconde te verwerken. Polygon is in 2017 gelanceerd om in eerste instantie Ethereum te ondersteunen op lastige onderdeel.

polygon logo

De geschiedenis van Polygon

Polygon begon in 2017 dus als het Matic Network en is opgestart door vier in het Indiase Mumbai gevestigde software-ontwikkelaars. Een paar jaar later realiseerde het project zich dat er mogelijk meer in het vat zit en besloot het om een eigen blockchain te kopen. Voor 250 miljoen MATIC tokens (destijds ongeveer 400 miljoen dollar) nam het de Mir blockchain over.

Dit speelde zich af in december 2021, net nadat de markt in november 2021 zijn voorlopige all-time high bereikte. Eerder dat jaar, in februari 2021, vonden de heren en dames van Matic Network dat het tijd was voor een nieuwe merknaam. Op dat moment veranderde de naam van het project van Matic Network in Polygon. Alleen de MATIC token is gebleven.

Volledig in lijn met de hype begon het project zich vanaf dat moment ook te omschrijven als een Web 3.0 en metaverse-bedrijf. Het bijzondere aan de blockchain van Polygon is dat het een Proof-of-Stake consensus mechanisme gebruikt om nieuwe blokken te produceren. Daarmee voegden ze zich bij een groeiende lijst van crypto-projecten.

Proof-of-Stake is met name vanuit klimatologisch oogpunt een populaire manier om consensus te bereiken voor blockchain netwerken. Volgens sommigen verbruikt het Proof-of-Work model van Bitcoin teveel energie en is het met Proof-of-Stake mogelijk om hetzelfde te bereiken, zonder het vervuilende energieverbruik. Op de lange termijn moet deze technologie zich nog bewijzen, maar het begin is er in ieder geval.

Dat de industrie en de markt Polygon als een succesvol project beschouwen blijkt ook wel uit de gigantische market cap die het in korte tijd wist op te bouwen. Op het moment van schrijven staat Polygon met een koers van 1,24 dollar op de tiende plaats op CoinMarketCap. Die koers betekent dat Polygon een market cap van 10,85 miljard dollar heeft en echt meedoet met de grote jongens binnen de industrie.

Het succes van Polygon gaat verder dan dat, want zelfs tijdens de bearmarkt van 2022 haalde het in februari van dat jaar 450 miljoen dollar op met de verkoop van MATIC in een private investeringsronde. Die ronde werd geleid door het grote Sequoia Capital India en bevatte onder andere namen als Tiger Global en Softbank Vision Fund, wat stuk voor stuk gigantische investeringsfondsen zijn.

Ook op het gebied van samenwerkingen zit de geschiedenis van Polygon vol met mooie verhalen. Wat bijvoorbeeld te denken van de samenwerking die het in juli 2022 met het grote Disney veiligstelde op het gebied van augmented reality, non-fungible tokens (NFTs) en kunstmatige intelligentie. Daarnaast werkt het samen met de Indiase politie en is het in februari 2023 met Shemaroo Entertainment overeengekomen om hun NFT-marktplaats eclusief op Polygon te lanceren.

Wat is Polygon?

$ 0,00

 

Wat is Polygon? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Polygon in cijfers

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de cijfers. Hoeveel mensen gebruiken Polygon en hoe staat het netwerk ervoor? Ook op dit vlak kunnen we zeggen dat Polygon er een indrukwekkend CV op nahoudt. Volgens de website van Polygon kent het netwerk op dit moment ruim 135 miljoen unieke adressen, zijn er ruim 1,8 miljard transacties verwerkt en hebben meer dan 145.000 mensen smart contracts op de blockchain gepubliceerd.

Ook zitten er ongeveer 4 miljoen MATIC tokens in het staking-programma van de Proof-of-Stake blockchain van Polygon. Verder kent het Proof-of-Stake netwerk 13.000 mensen die hun MATIC tokens via de 100 actieve validators in het netwerk staken. Heel decentraal kunnen we een netwerk met 100 validators niet noemen, maar het draait bij Polygon vooral om snelheid en goedkope transacties.

Als de website van Polygon ons één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat het project nog altijd de volle focus heeft op het opschalen van Ethereum. “Polygon maakt Ethereum voor iedereen toegankelijk,” zo valt er te lezen op de homepagina.

Die doelstelling realiseert het project door zijn technologie op alle manieren met die van Ethereum te verbinden, de schaalbaarheid van het netwerk op te drijven, de veiligheid van het netwerk te versterken en door het makkelijker te maken voor ontwikkelaars om aan Ethereum te werken.

Grote samenwerkingen voor Polygon

Dat de traditionele techindustrie Polygon serieus neemt blijkt wel uit de samenwerkingen die momenteel lopen tussen het project en enkele gigantische namen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de samenwerking tussen Polygon en Instagram, die het mogelijk maakt om NFTs te lanceren op het social media platform.

Ook Adidas Originals en Prada werken op dit moment samen met Polygon om de wereld van Web3 beschikbaar te maken voor iedereen. Beide merken lanceerden hun eigen NFT-collecties reeds op de Polygon blockchain.

Daarnaast werkt het betaalbedrijf Stripe samen met Polygon om wereldwijde betalingen met crypto te lanceren. Stripe ondersteunt op dit moment betalingen in USDC, een stablecoin die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De uitbetalingen vinden plaats via het netwerk van Polygon.

We kozen voor Polygon vanwege de lage transactiekosten, de snelheid van het netwerk, de integratie met Ethereum en het hoge aantal wallets die beschikbaar zijn voor het platform (waaronder MetaMask, Coinbase Wallet en Rainbow)

– Aldus Stripe

Polygon is wat dat betreft een project dat we niet meer kunnen bestempelen als een belofte voor de toekomst. Het voegt op dit moment al waarde toe aan de economie en dat laten ze zien via de samenwerkingen met enkele van de grootste merken ter wereld. Wat de toekomst voor Polygon in petto heeft is lastig te zeggen, maar het begin is er in ieder geval.

Hoe kom ik aan MATIC?

Er zijn nu talloze crypto beurzen en brokers waar MATIC-tokens kunnen worden gekocht. Bitvavo is de meest gebruike crypto beurs in Nederland, waar klanten gemakkelijk hun cryptocurrencies kunnen kopen met iDEAL en creditcard. Bitvavo biedt ook een wallet-service voor gebruikers om hun crypto-valuta op te slaan.