Wat is Binance Coin?

Binance Coin, bekend onder de ticker-afkorting BNB, is een cryptocurrency die fungeert als native token van de gelijknamige crypto-exchange: Binance. De cryptocurrency genaamd BNB werd in 2017 geïntroduceerd in aanloop naar de lancering van de exchange.

Binance Coin, bnb

In eerste instantie werd het gebouwd als extensie op het Ethereum-netwerk (als zogenaamde ERC20-token). In 2019 werd er gekozen voor een ingrijpende aanpassing: De BNB-tokens werden een op een overgezet naar BinanceChain, het zelf-ontwikkelde blockchainnetwerk van de exchange.

Van alle grote cryptocurrencies heeft BNB waarschijnlijk de allergrootste stappen gezet in de bullmarkt van 2020-2021. Net na de beurspaniek in maart 2020 was de prijs van een BNB-token onder de $10 gezakt: elf maanden later stond de prijs even op een recordhoogte van bijna $350. Binance is de grootste crypto-exchange en verwerkt elke dag miljarden dollars aan transacties tussen honderden verschillende crypto-valuta’s. Daardoor groeide BNB in de bullmarkt van 2020-2021 zelfs uit tot de nummer 5 cryptocurrency op basis van totale marktwaarde. Wat dat voor de prijs heeft gedaan? Bekijk de grafiek voor een indruk.

Wat is Binance Coin?

$ 0,00

 

Wat is Binance Coin? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

De ongelooflijke sprong in waarde is grotendeels toe te schrijven aan alle nieuwe handelaren en crypto-investeerders die tijdens de bullmarkt instappen. Hierdoor groeit het handelsvolume op de exchange hard, en daarmee ook de vraag naar BNB-tokens voor bijvoorbeeld transactiekosten. Maar er zijn nog een aantal factoren waardoor deze exchange token zulke hoge ogen gooit in crypto-land. Hieronder lees je alles wat je moet weten over BNB.

De techniek in het kort

BNB kan niet verkregen worden door te minen – het netwerk gebruikt namelijk geen Proof-of-Work zoals bijvoorbeeld Bitcoin. In plaats daarvan gebruikt de Binance-blockchain een consensusmodel genaamd Byzantine Fault Tolerance (BFT). Wel kan je BNB-tokens ontvangen als je als validator op het netwerk meewerkt aan het valideren van nieuwe blocks.

De token heeft een totale supply van 200 miljoen tokens. Bij de ICO van de token in 2017 kwam 100 miljoen daarvan beschikbaar op de markt. Van de andere helft wordt elk kwartaal een deel verbrand. De hoeveelheid werd in eerste instantie bepaald door het totale handelsvolume in BNB per kwartaal. Die rekenmethode werd echter een beetje bijgesteld om het proces van vernietigen te versnellen. De meest recente ‘token burn’ vond plaats in januari 2021, toen er ruim 3,6 miljoen BNB werd vernietigd met een waarde van ruim $160 miljoen.

Uiteindelijk is het idee om alle 100 miljoen niet-verkochte BNB te vernietigen in deze token burn-constructie. Waarom? Zie het vooral als een slimme manier om extra vraag naar de token te creëren. Het is een deflationair systeem, iets dat niet uitzonderlijk is de crypto-wereld.

Wie is de bedenker van Binance Coin?

BNB werd ontwikkeld onder de vleugels van Binance-oprichter en -CEO Changpeng Zhao – beter bekend als ‘CZ Binance’ op zijn sociale media. Zhao is geboren in China en verhuisde in de jaren ‘80 naar Vancouver, Canada. Tijdens zijn carrière kwam hij uiteindelijk terecht bij een aantal verschillende crypto-bedrijven, waaronder crypto-exchange OKCoin. In 2017 besloot hij zijn eigen exchange te beginnen, waarna Binance ontstond. Al snel groeide het bedrijf van CZ uit tot een toonaangevende speler in de crypto-markt, en inmiddels is hij zowel miljardair als bekend meme-fanaat op Twitter.

Changpeng Zhao (CZ)
Meer weten over Changpeng Zhao? Klik hier.

Al snel volgde de native token op de exchange, waarmee veel belangrijke functies op de exchange kunnen worden vervuld. Door het gigantische handelsvolume en de goede prestaties van het Binance-platform is BNB uitgegroeid tot een van de belangrijkste crypto-valuta’s. Hoewel ‘CZ’ kan worden beschouwd als het brein achter het Binance-imperium, zullen er ongetwijfeld veel knappe koppen hebben meegewerkt aan het bouwen van de blockchain voor BNB en de Binance Chain.

Meer weten over Changpeng Zhao? Klik hier.

BNB, de spil in het web van de Binance-exchange

De hoofdfunctie van BNB is het betalen van transactiekosten op de Binance-exchange. Het project is echter zo spectaculair ontwikkeld sinds de introductie dat BNB een heel aantal kernfuncties binnen de exchange heeft verworven. Een kleine opsomming van verschillende gebruiksdoelen van BNB binnen de Binance-kaders:

  • Je kan BNB verhandelen op de exchange, of het gebruik als betaalmiddel, net als andere cryptocurrencies. Natuurlijk is het ook geschikt als speculatieve investering.
  • Als je je transactiekosten op Binance betaalt met BNB, krijg je behoorlijk korting op die kosten. Handig, want dan zorg je vanzelf dat je een klein beetje in je wallet hebt!
  • Referral-opbrengsten worden uitbetaald in BNB. Die inkomsten worden automatisch naar je account overgemaakt als je iemand met jouw code hebt gerefereerd aan de exchange.  Daarvoor moet diegene wel transacties uitvoeren, want Binance betaalt je tot 20% van de handelskosten uit als bedankje voor het aanleveren van extra omzet. Je kan ook een deel teruggeven aan je vriend of kennis, of verschillende verdelingen maken met meerdere codes. Dat is pas praktisch!
  • BNB kan worden gebruikt om aanspraak te maken op nieuwe coins op de zogenaamde Launchpad van het de Binance-exchange. Daar kunnen nieuwe of aankomende projecten zich aanmelden om toegelaten te worden tot het Binance-platform. Met de nodige toeters en bellen wordt de nieuwe toevoeging dan bekend gemaakt, en gebruikers kunnen zich inschrijven om als eerste die coin te mogen kopen. Dat doe je (je raadt het al) door BNB-tokens in te leggen bij de lancering.

Hoe kom ik aan BNB?

Waar BNB in het begin alleen beschikbaar was op Binance zelf, is het inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende coins in de crypto-wereld. Hierdoor is ook de beschikbaarheid van BNB op andere exchanges flink gegroeid en kan je nu ook buiten Binance BNB-tokens aanschaffen of opslaan.

Zoals genoemd wordt BNB ook door leenplatformen zoals Nexo gezien als een geldig onderpand, waardoor je zelfs buiten Binance opbrengsten kan binnenhalen met je tokens. Je kan ze daarvoor uiteraard kopen, maar we noemden ook al de mogelijkheid om referral-inkomsten te verdienen bij Binance. Als je niet wil wachten tot je oma of zusje begint te handelen op de exchange, dan kan je vast tokens kopen op Binance zelf via de onderstaande knop.