Changpeng Zhao

Changpeng Zhao (CZ)
  • Volledige naam: Changpeng Zhao (Chinees: 赵长鹏)
  • Geboortedatum: 1977
  • Geboorteplaats: Jiangsu (China)
  • Nationaliteit: Chinees-Canadees
  • Woonplaats: Vancouver, BC (Canada)
  • Huidige baan: CEO van Binance
  • Geschat vermogen: $4,5 miljard

Wie is Changpeng Zhao?

Changpeng Zhao, ook bekend onder zijn bijnaam ‘CZ’, is de oprichter en CEO van ‘s werelds grootste crypto-exchange Binance. De Chinees-Canadese zakenman is met zijn succesvolle bedrijf in razend tempo miljardair geworden. Zijn vermogen werd eind december 2022 geschat op $4,5 miljard. Volgens Forbes was hij hiermee 1 van de de rijkste personen in de crypto-wereld. Wie is deze man, en hoe is hij zo schatrijk geworden?

CZ werd in 1977 geboren in Oost-China, en verhuisde op jonge leeftijd gedwongen met zijn familie naar Canada. De Chinese overheid verbande zijn vader, die leraar was, omdat hij verkeerde politieke opvattingen zou hebben. Zodoende belandde CZ in Vancouver, waar zijn familie het niet makkelijk had. De jonge Changpeng werkte naast zijn school onder andere bij McDonald’s om het thuisfront financieel te steunen. CZ genoot ook zijn universitaire opleiding in Canada: hij behaalde in Montreal een master in informatica. Tijdens zijn studie bleek bovendien dat hij talent had voor het handelen in aandelen.

Achtergrond en carrière

Na meerdere banen in de financiële sector (onder meer bij de New York Stock Exchange) maakte Zhao in 2013 voor het eerst kennis met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem over de digitale munt, waarna hij zich begon te verdiepen in blockchain-technologie en digitale valuta. Rond dezelfde tijd kreeg hij het advies van een andere vriend om een deel van zijn vermogen in Bitcoin te investeren. Dit bleek een uitstekende beslissing, en het inspireerde CZ eveneens om zelf aan het werk te gaan in de blockchain-wereld. Zo kwam de ambitieuze Zhao terecht bij Blockchain.com, en later als CTO bij het crypto-project OKCoin. Bij OKCoin vertrok hij echter na onenigheid.

Hierna werkte hij hard aan het creëren van zijn eigen onderneming in de blockchain-sector. In 2017 lanceerde CZ de ICO voor Binance, waarmee zo’n $15 miljoen werd opgehaald. Binnen een half jaar was het platform alle concurrenten overstegen in volume, en sindsdien is Binance niet meer weg te denken uit de crypto-markt. Elke dag wordt voor meer dan $20 miljard aan cryptocurrencies verhandeld op het platform. Als bedenker en CEO van het bedrijf groeide Zhao al snel uit tot een belangrijke persoon in de crypto-community. Onder andere op Twitter deelt hij regelmatig nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot Binance en ander crypto-nieuws.

De toekomst van Binance

De CEO van Binance is nog altijd ambitieus voor de toekomst. Onlangs lanceerde het bedrijf een exchange-platform gericht op Amerikaanse gebruikers. In oktober maakte Zhao bekend dat Binance ook fiat-crypto handelsparen gaat aanbieden: opvallend genoeg werd de Russische roebel gekozen als eerste fiat-valuta op het platform. CZ lichtte deze keuze kort daarna toen door te stellen dat Rusland de belangrijkste markt voor Binance is. De keuze om fiat-valuta’s op het platform te verhandelen is tamelijk opvallend: bij de oprichting van Binance koos Zhao er bewust voor om alleen crypto-crypto handelsparen aan te bieden.

Veel wetgevers moeten blockchain en cryptocurrencies beter begrijpen, en hoe deze nieuwe industrie anders is dan anderen. Wij, als een van de ervaren spelers in de markt, willen hen graag helpen te leren over deze nieuwe technologie.

Het is bovendien denkbaar dat Binance in de toekomst ook (weer) een kantoor in China zal openen. In 2017 werd crypto verbannen uit het land nadat een aantal ICO’s in opspraak waren geraakt. Hierdoor was Zhao destijds gedwongen om het bedrijf te verhuizen naar Japan. Volgens CZ waren de meeste gebruikers ten tijde van het crypto-verbod Chinees. 2 jaar later leek de opinie van China over blockchain- en crypto-technologie echter volledig gedraaid. President Xi Jinping liet weten blockchain als revolutionaire technologie te beschouwen. Hij vertelde dat China zich voortaan zal richten op blockchain vanwege de grote potentie. Nu, weer een aantal jaren later heeft China toch weer een negatief standpunt ingenomen met het Bitcoin mining verbod. Intussen is China wel hard aan het werk met een digitale Yuan.