Wat is Avalanche?

Avalanche is een smart contract platform met een specifieke focus op Decentralized Finance (DeFi) dat als grote doel heeft om Ethereum van de troon te stoten als marktleider. Om dat te bereiken heeft het Avalanche team een blockchain gebouwd die tot wel 4.500 transacties per seconde kan verwerken.

avalanche

De AVAX token speelt een belangrijke rol binnen het Proof-of-Stake consensus mechanisme en natuurlijk heb je de token nodig om transactiekosten te betalen op het platform. Ethereum staat erom bekend het grote platform voor decentrale applicaties te zijn. Die populariteit heeft ook een keerzijde, want dat betekent dat er allerlei dingen tegelijkertijd worden geprobeerd. Dat maakt het lastig om focus te houden en precies op dat punt probeert Avalanche het grote Ethereum een stapje voor te zijn.

Avalanche focust zich volledig op DeFi en heeft daar een eigen ecosysteem voor ingericht. Daarin is het niet volkomen origineel, want Avalanche heeft veel Ethereum-project geïntegreerd in het eigen platform. Projecten als bZx, SushiSwap, Reef, Securitize en TrueUSD zijn allemaal ook bij Avalanche terug te vinden. Daarnaast is het bezig met de ontwikkeling van een brug naar het Ethereum-netwerk, waarmee gebruikers eenvoudig en snel assets kunnen versturen van Avalanche naar Ethereum en andersom.

avalanche logo rechthoek

Het Snowball Proof-of-Stake consensus mechanism

Avalanche maakt gebruik van Snowball, een Proof-of-Stake consensus mechanisme dat is ontworpen door Ava Labs, het bedrijf dat door Emin Gün Sirer is opgericht als juridische huls voor Avalanche. Om transacties te valideren in Snowball hebben gebruikers de AVAX token nodig. Gebruikers hebben tenminste 2.000 AVAX nodig om hieraan mee te kunnen doen. Tegen de huidige koers van 22,92 euro, betekent dat een investering van meer dan 45.000 euro om als staker actief te worden binnen het netwerk. Uiteraard is het mogelijk om bij enkele grote beurzen met minder AVAX aan de slag te gaan. Al doe je dan niet mee aan het daadwerkelijke valideren van de transacties, dat doet de beurs in dat geval voor jou. Je profiteert hiermee echter wel van de beloning, waarvan je een klein percentage aan de beurs moet betalen.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om met tenminste 25 AVAX een validator te nomineren die voor jou aan het werk gaat binnen het Proof-of-Stake consensus mechanisme. Ook in dit geval krijg je natuurlijk niet de volledige beloning voor het staken van AVAX. Validators worden uiteindelijk beloond op basis van het percentage van de tijd dat ze online zijn, hun snelheid van reageren en natuurlijk op basis van de stake. De beloning van validators neemt ook toe als ze ervoor kiezen hun tokens langer te staken. Interessant is dat Snowball, in tegenstelling tot andere Proof-of-Stake projecten, geen straffen uitdeelt als validators proberen te frauderen. In dat geval krijgen ze simpelweg geen beloning, ze verliezen hun stake niet.

Wie zijn de oprichters van Avalanche?

Avalanche is begonnen als een protocol voor het vinden van consensus (overeenstemming) in een netwerk van onbetrouwbare machines. De fundamentele ideeën voor het project werden voor het eerst gedeeld op het InterPlanetary File System in mei 2018 door een pseudonieme group enthousiastelingen onder de naam Team Rocket. Uiteindelijk is het idee opgepikt en ontwikkelt door een team van onderzoekers van de Cornell Universiteit.

Emin Gün Sirer- Oprichter van Avalanche

Het onderzoek aan de universiteit werd geleid door Emin Gün Sirer, een professor in de computerwetenschap en een software ingenieur. Emin Gün Sirer werd hierbij geassisteerd door zijn promotiestudenten Maofan “Ted” Yin en Kevin Sekniqi. Die zijn waarschijnlijk niet ontevreden met hun keuze om aan het project mee te werken. Want inmiddels staat Avalanche op een market cap van 6,4 miljard euro. In juli 2020 haalde het team in minder dan vijf uur 42 miljoen dollar op tijdens de eerste openbare aanbieding van de AVAX token.

Volgens oprichter Emin Gün Sirer is Avalanche de eerste grote doorbraak in decentrale systemen sinds Satoshi Nakamoto in 2008 de Bitcoin white paper publiceerde. Sindsdien hebben projecten volgens de computerwetenschapper vooral Bitcoin gekopieerd of waren ze gebaseerd op achterhaalde ontwerpen. Avalanche is volgens de leider van het project een doorbraak dat prestaties mogelijk maakt waar men in de laatste 40 jaar onderzoek alleen maar van kon dromen.

Emin Gün Sirer- Oprichter van Avalanche

Wat is Avalanche?

$ 0,00

 

Wat is Avalanche? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Avalanche versus Ethereum

Avalanche heeft dus de grote ambitie om de nummer één positie van Ethereum over te nemen als het gaat om het grootste smart contract platform. Als dat de ambitie is, dan moeten we de twee maar eens aan een vergelijking onderwerpen om te snappen wat de verschillen precies zijn.

De schaalbaarheid

Als we het hebben over schaalbaarheid, dan is Avalanche de duidelijke winnaar. Het project kan momenteel 4.500 transacties per seconde verwerken en is volgens het team gebouwd om miljoenen transacties per seconde aan te kunnen. Ethereum handelt momenteel 15 transacties per seconde af. Het is echter niet helemaal eerlijk om de projecten puur op basis van deze kale cijfers te vergelijken. Ethereum heeft namelijk een lagere transactiecapaciteit omdat de mate van decentralisatie hoger is. De prioriteit van Ethereum is om een decentraal smart contract platform te zijn. Als consument is het praktisch onmogelijk om een computer te kopen die 4.500 transacties per seconde kan valideren en opslaan. Er zijn dus maar weinig mensen die het hele Avalanche netwerk controleren. Wat dit betreft is de keuze tussen Avalanche en Ethereum een keuze tussen snelheid en veiligheid.

Decentralized Finance

Avalanche is gebouwd voor DeFi en heeft voor de gebruikers een hele soepele ervaring in huis. Het protocol ondersteunt alles. Directe leningen, staking, yield farming en nog veel meer. Alle beloningen op het platform worden uitbetaald in AVAX die je dan weer aan je staking-balans kunt toevoegen om daar meer mee te verdienen. Op die manier is het binnen het Avalanche-ecosysteem mogelijk om een passief inkomen op te bouwen.

Ondanks de tekortkomingen op het gebied van transactiesnelheid is Ethereum nog altijd de onbetwiste koning op het gebied van DeFi. De tekortkomingen op het gebied van snelheid compenseert het overigens ook met de zogenaamde tweede-laag-oplossingen. Dit zijn protocollen die op Ethereum gebouwd zijn waar gebruikers een stuk meer transacties per seconde kunnen doen. Het nadeel daarvan is natuurlijk weer de veiligheid waar je iets op inlevert met een mindere mate van decentralisatie.

De totale waarde van alle cryptocurrency’s die momenteel opgesloten zitten in het DeFi-ecosysteem van Ethereum ligt op 69,3 miljard dollar. Vergelijk dat met de 3,9 miljard dollar van Avalanche en je begrijpt dat ze nog wel even moeten groeien voordat ze ook maar over zichzelf mogen nadenken als de Ethereum-killer.

Hoe koop je AVAX?

Er zijn heel veel crypto exchanges en brokers waar je AVAX kunt kopen. In Nederland is Bitvavo de bekendste plek waar je gemakkelijk met iDEAL Avalanche en andere crypto’s kunt kopen. Bitvavo is veruit de goedkoopste aanbieder in Nederland.