Wat is Cardano?

Cardano (ADA) is een crypto-valuta die gebruikt wordt voor transacties op het Cardano-netwerk. Het netwerk is bedoeld voor transacties met behulp van zogenaamde smart contracts. Hierin is het niet zozeer uniek, maar Cardano is wel degelijk een hoogvlieger binnen de crypto-wereld en is bovendien geliefd bij in de community voor de snelle transacties en sterke fundamentele ontwikkelingen.

In de bullmarkt van 2021 stormde Cardano ineens de top 3 grootste cryptocurrencies binnen – natuurlijk wel op gepaste afstand van Ethereum en Bitcoin. Niettemin is het duidelijk dat ADA een van de grote jongens is in de huidige crypto-markt. We hebben alles wat je over Cardano moet weten op een rijtje gezet in dit artikel.

Cardano

De techniek achter Cardano

Cardano is een van de vele voorbeelden van een ‘klassiek’ proof-of-stake-ontwerp. De besluitvorming wordt dus bepaald aan de hand van de hoeveelheid tokens in bezit van een specifieke node. Als beloning voor het bezitten van een aanzienlijk aandeel van de ADA-coins, krijgt die node inspraak in de validatie van nieuwe blokken en een beloning in de vorm van nog meer ADA.

Proof-of-stake is feitelijk gebaseerd op het eigenbelang van de individuele node, die daardoor ook belang heeft bij een goedwerkende chain. Het grootste voordeel ten opzichte van het klassieke model van bijvoorbeeld Bitcoin, is dat er geen gigantische schuren vol computers nodig zijn om transacties te verwerken. Dat is een flink pluspunt als je waarde hecht aan de efficiëntie van een blockchain.

De vergelijking tussen Cardano en Ethereum is snel gemaakt, en dat is niet geheel onterecht. Zoals gezegd zijn beide netwerken gemaakt om smart contracts te verwerken, en gebruikt Ethereum natuurlijk een vergelijkbaar proof-of-stake model voor

Een aanzienlijk deel van de crypto-kenners denkt dat Ethereum te veel problemen heeft met de schaalbaarheid. Daarom zou het volgens hen kunnen dat Cardano op termijn het stokje overneemt als platform voor smart contracts. Tijdens de bullmarkt van 2020-2021 groeide de marktkapitalisatie van ADA spectaculair en werd het, na Bitcoin en Ethereum, voor even de twee-na-grootste cryptocurrency ter wereld.

Wie is de bedenker van Cardano?

Na een periode van ontwikkelen werd Cardano in 2017 geïntroduceerd door Charles Hoskinson, die eerder had meegewerkt aan de ontwikkeling van Ethereum. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Cardano-netwerk, net als dat van Ethereum, smart contracts tot speerpunt heeft gemaakt.

Charles Hoskinson – oprichter Cardano

Jeremy Wood is een andere bekende naam die nu bij Cardano werkt. Samen met Charles Hoskinson kwam hij van Ethereum over om het Cardano-team op te starten. Uiteraard vinden zij dat het Cardano-netwerk voordelen heeft ten opzichte van Ethereum, en dat het schaalbaarder en efficiënter werkt. Dat laatste is trouwens in de meeste gevallen wel waar, als je naar de transactiekosten kijkt.

Het dagelijks beheer van de ontwikkeling van het netwerk gebeurt door de Cardano Foundation, gevestigd in Zwitserland. Het kantoor staat om precies te zijn in het kanton Zug, waar je vanaf dit jaar je belasting kan aftikken in Bitcoin of Ethereum. Zug is echter een waar belastingparadijs op het droge, waar je meestal weinig aan de fiscus hoeft af te dragen. Dat had Hoskinson goed uitgekiend!

Charles Hoskinson – oprichter van Cardano

De kroonprins van de smart contracts

Smart contracts vormen de kern van het Cardano-netwerk. Met die technologie kunnen transacties worden verwerkt onder bepaalde condities. Denk bijvoorbeeld aan een loonuitbetaling die de ontvanger alleen bij bepaalde winkels kan besteden, of een webshop-betaling die pas verzonden wordt als de PostNL-bezorger het pakketje bij de voordeur heeft gescand.

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, maar het moge duidelijk zijn dat smart contracts veel regel- en administratiewerk kunnen schelen. Vooral voor sectoren waar geld verdiend wordt met dat soort administratiewerk – denk aan supply chain management, accountancy, en arbeidsbemiddeling – zijn smart contracts daarom erg interessant.

Ook overheden beginnen (in slow-motion) in beweging te komen richting smart contract-technologie. In 2018 besloot Cardano de Ethiopische overheid te ondersteunen bij verschillende technologische ontwikkelingen waar hun smart contracts van pas kwam. Het jaar daarna tekende de organisatie een verklaring met de regering van Georgië, waarna het van start ging met het ontwikkelen van een verificatiesysteem voor overheidsdocumenten.

Wat veel andere crypto-projecten nog niet lukt, gaat bij Cardano al vrij aardig: het opbouwen van relaties met overheden en instanties. Dat zal ongetwijfeld helpen als het aankomt op acceptatie en wettelijke formulering van de ADA-token. Door de al gemaakte contacten lijkt het er op dat ook overheden vinden dat Cardano een streepje voor heeft op andere platformen.

Wat is Cardano?

$ 0,00

 

Wat is Cardano? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Hoe kom ik aan ADA?

Een open deur, maar wel de makkelijkste manier om aan ADA-tokens te komen: kopen. Dat kan door de omvang van de Cardano-markt inmiddels op vrijwel iedere exchange of crypto-verkoopsite. Als je betaalbaar en gemakkelijk ADA wil aankopen, dan kan dat bijvoorbeeld op Bitvavo. Via de onderstaande knop krijg je al je transactiekosten terug over de eerste €1000 die je verhandelt.

Omdat het netwerk van Cardano gebruik maakt van proof-of-stake voor besluitvorming over transacties, kan je ADA staken om zo extra tokens te verkrijgen. Als ADA-houder heb je dan formeel gezien inspraak in de besluitvorming over updates op het netwerk. In werkelijkheid wordt jou, als gemiddelde houder van een bescheiden hoeveelheid ADA, niet echt iets gevraagd – daarvoor moet je veel meer coins in bezit hebben en beschikbaar stellen.

Tokens worden daarom vaak doorgeleend aan grotere collectieven die dan als eenheid aan de besluitvormingsprocessen mee doen. Dat is verder een technisch verhaal, en voor jou als accounthouder niet echt relevant. Wel relevant: op sommige exchanges kan je, door de aard van proof-of-stake, rendement maken op je ADA-holdings als je ze voor staking beschikbaar maakt. O.a. Bitvavo biedt staking-inkomsten voor ADA aan – tot zo’n 5% opbrengst per jaar. Da’s mooi meegenomen.

Cardano nieuws

Crypto analist voorspelt: Cardano koers kan stijgen naar $13
Cardano verwelkomt eerste door fiatgeld gedekte USD-stablecoin
Cardano bereikt nieuw record en lijkt klaar voor prijsstijging naar $1,20
Crypto analist voorspelt een prijsstijging van 60% voor Cardano (ADA)
Meer Cardano nieuws