Crypto Wallets

Het bewaren van cryptocurrencies kan via verschillende manieren. De veiligste manier is door dit te doen via cryptocurrency wallets. Op deze pagina vindt je reviews van diverse crypto wallets die gebruikt kunnen worden.

Lees meer Lees minder

Zo bewaar je veilig cryptocurrencies

Bij investeren in cryptocurrencies is het niet enkel belangrijk dat je onderzoek doet naar de verschillende cryptos. Naast het investeren is er namelijk nog een tweede noodzakelijke stap in het verhaal waar lang niet iedereen evenveel aandacht aan besteedt (maar dit wel zou moeten doen). Namelijk het bewaren van de door jou aangekochte cryptocurrencies.

Voordat jij cryptocurrencies zoals Bitcoin kunt bewaren, heb je een plek nodig om deze op te slaan. Die plek heet een “wallet”. Een cryptocurrency wallet is niet iets fysieks, het is eigenlijk een “private key” die toegang verleend tot een cryptocurrency adres op de blockchain. Er zijn verschillende soorten wallets, zoals:

 • Hardware wallets
 • Website wallets (online wallets)
 • Software wallets (computer- en smartphone)
 • Overige hardware opslag
 • Op papier (“paper wallet”)

In dit artikel geven we een korte introductie tot blockchain en private keys om vervolgens door te gaan met de verschillende manieren om cryptocurrencies te bewaren.

Blockchain en private keys

In het kort is de blockchain technologie een gedistribueerd systeem van transparante grootboeken. Een blockchain bestaat uit het totaal aantal nodes (computers binnen een blockchain netwerk) die alle wijzigingen voor een specifieke blockchain bijhouden en valideren, van het heden tot de allereerste transactie. Dit betekent dat al de nodes die deelnemen aan een specifieke blockchain “akkoord” zijn over welke private keys bij welke adressen horen, en de hoeveelheid Bitcoin, Ether of andere cryptocurrency dat adres in bezit heeft.

Wat je eigenlijk bewaart als je cryptocurrencies bezit zijn niet de fysieke munten zelf, maar de private keys die toegang geven tot jouw cryptocurrencies op de blockchain. In essentie is een cryptocurrency wallet dus een platform waarop je jouw adressen en private keys bewaart. Dit is een belangrijke klus, want verlies van private key(s) kan het verlies van cryptocurrencies betekenen.

Online en offline wallets

In het kort zijn er twee categorieën om private keys (cryptocurrencies) te bewaren, online en offline.

 • Online wallets zijn: exchanges, online wallets, of je computer of smartphone met internetconnectie. Online wallets worden ook wel “hot wallets” genoemd (vanwege het contact met het internet).
 • Offline wallets zijn: hardware wallets, paper wallets, computer hardware zonder internet connectie, of iedere andere vorm van opslag waarin het gekozen opslagmiddel nooit in direct contact staat met het internet. Offline wallets worden ook wel “cold wallets” of “cold storage” genoemd (vanwege het ontbreken van een internetconnectie).
 • Veruit de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren is op een offline wallet (cold storage).

Zelf bewaren of bij een exchange bewaren?

Zelf bewaren betekent dat de private keys die toegang geven tot jouw cryptocurrency wallet op de blockchain in eigen beheer zijn. Hierdoor ben jij je eigen bank. Hoe nauwkeuriger private keys worden opgeslagen, hoe onwaarschijnlijker dat deze iets overkomt.

Als jij cryptocurrencies (private keys) bij een exchange of in een online wallet bewaart, dan beheren deze derde partijen deze private keys. Zoals je kunt voorstellen brengt dit veiligheidsrisico’s met zich mee, zo is het mogelijk om je cryptocurrencies kwijt te raken doordat het online platform stopt of wordt gehackt.

Op welke manier kan ik cryptocurrencies bewaren?

Nu we meer weten over online en offline wallets kijken we naar de verschillende opslagmethodes voor jouw private keys (en dus cryptocurrencies).

Hardware wallets

Hardware wallets zijn het beste te omschrijven als geavanceerde USB-sticks met een scherm, PIN-code bescherming, knoppen en cryptografisch versleutelde hardware. Hardware wallets worden in de cryptocurrency gemeenschap gezien als de beste en veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren. Dit komt mede doordat het een vorm van het eerdergenoemde “cold storage” is. Private keys verlaten nooit het apparaat en staan nooit in direct contact met het internet.

Deze apparaatjes zijn uitzonderlijk veilig aangezien ze niet gehackt kunnen worden en geïntegreerde back-up mogelijkheden hebben. Dit betekent dat bij verlies, defect of diefstal van een hardware wallet de eigenaar de cryptocurrencies die op de hardware wallet staan kan herstellen met de “recovery seed” technologie (een woordenreeks van 12- of 24-woorden). Deze seed bezit alleen de eigenaar en kan aan de blockchain duidelijk maken dat jij de bezitter bent van een adres met de daartoe behorende private keys op de blockchain.

De populairste hardware wallets zijn:

 • Ledger Nano S
 • TREZOR One
 • KeepKey

Je hebt altijd jouw hardware wallet nodig om de daarop opgeslagen cryptocurrencies te kunnen beheren. Dit kan wel in combinatie met iedere computer. Het enige nadeel is dat de apparaatjes een klein bedrag kosten om aan te kopen (maar zijn de prijs meer dan waard).

Exchange en Online wallet

De meeste mensen kopen cryptocurrencies aan bij exchanges. Als je cryptocurrencies bij de exchange laat staan dan zijn de private keys in beheer bij deze derde partij via een geïntegreerde online wallet. Met deze methode plaatst de gebruiker het volledige vertrouwen in de exchange om de cryptos veilig te bewaren.

Zolang de gebruiker de inloggegevens van een exchange account weet dan kan deze vanaf iedere computer bij zijn cryptocurrencies komen. Dit is dan ook één van de makkelijkste manieren om cryptocurrencies te beheren. Echter, er zijn risico’s. Exchanges kunnen gehackt, aangevallen, stopgezet, overbelast, of van binnenuit gemanipuleerd worden. Zo zijn exchanges (en dus investeerders) eerder cryptocurrencies verloren. Daarom raden wij aan om enkel kleinere bedragen bij exchanges te laten staan.

Software wallet (computer en smartphone)

Dit zijn softwareprogramma’s die je download en installeert op je computer of smartphone om private keys te beheren. Dit is dus ook een “hot wallet”. Bij sommigen van deze wallets ben jij in bezit van jouw private keys, maar dit is niet altijd het geval. Gedegen onderzoek is dus aanbevolen voordat je met software wallets aan de slag gaat.

Software wallets zijn een makkelijke (en meestal gratis) manier om cryptocurrencies te bewaren. Het beheren van je cryptocurrencies gaat via je eigen computer of smartphone en je hebt dus altijd toegang tot je coins als jij jouw smartphone of computer bij de hand hebt.

Ondanks dat software wallets veiliger zijn dan exchanges, zijn ze zeker niet risicoloos. Je kunt je computer/smartphone verliezen, deze kunnen defect gaan, de wallet fabrikant stopt de ondersteuning, je computer wordt gehackt, of je computer wordt besmet met malware of phishing-software. Dit zijn allemaal oorzaken die jouw cryptocurrencies in gevaar kunnen brengen. Daarnaast is het lastig om zelf een backup te maken (technische kennis is een pré), hierdoor is moeilijk om opnieuw toegang te verkrijgen tot je cryptocurrencies.

Paper wallet

Een andere vorm van “cold storage” waarop je jouw cryptocurrency adressen en private keys opschrijft op een stuk papier en dit stuk papier vervolgens veilig opbergt. Deze vorm van bewaren is niet erg gebruiksvriendelijk omdat je iedere keer met dit stuk papier aan de slag moet en jouw  keys telkens handmatig moet invoeren op je computer. Hierdoor is deze opslagmethode ook niet geheel risicoloos; jouw computer zal altijd een zwakke schakel zijn in het veilig bewaren van jouw  private keys.

Daarnaast is papier kwetsbaar (vuur, scheuren, water, etc.) en zijn er geen makkelijke mogelijkheden om je cryptocurrencies te herstellen bij verlies van je paper wallet. Een voordeel is dat deze methode veiliger is dan software/online -wallets en exchanges.

Hardware apparaat (USB, computer, etc.)

Dit is na hardware wallets en paper wallets de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren. Wel is er een sterk gebrek aan gebruiksgemak en user-interface waarop je makkelijk de balans van jouw cryptocurrencies kunt raadplegen, of transacties kunt verzenden en ontvangen. Deze methode is dan ook alleen geschikt voor mensen met veel technologische vaardigheden.

Wat is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren?

Uiteindelijk is de beste oplossing voor het handelen en houden van cryptocurrencies een combinatie tussen hardware wallets (cold storage) en hot wallets. Stuur cryptocurrencies van jouw hardware wallet naar een “hot” exchange wallet om te kunnen handelen. Stuur cryptocurrencies vervolgens direct terug naar jouw hardware wallet als je deze niet direct meer wilt gebruiken. Aangezien de prijs van een hardware wallet doorgaans onder de €100 ligt is dit een klein bedrag om te betalen voor de veiligheid van jouw cryptocurrency investeringen.