Wat is Dogecoin?

Satoshi Nakamoto publiceerde in oktober 2008 de Bitcoin white paper en lanceerde in 2009 het netwerk dat de financiële wereld voorgoed zou veranderen. Het duurde daarna tot 2011 voordat in de vorm van Namecoin de eerste altcoin op het toneel verscheen.

doge, dogecoin

De successen van Bitcoin veroorzaakte een ware digitale goudkoorts. Vanuit alle hoeken van het internet verschenen er nieuwe projecten om te profiteren van de hype rondom digitaal geld.

Dogecoin is in 2013 bedacht als reactie op die hype. Oprichters Billy Markus en Jackson Palmer wilden met DOGE laten zien dat iedere idioot de code van Bitcoin kopiëren om een eigen munt te starten. Je maakt een paar kleine aanpassingen in het uitgifteschema en de bloktijd en je hebt een eigen cryptocurrency.

Dogecoin is begonnen als een grap om de hele industrie belachelijk te maken. Maar het internet zou het internet niet zijn als een grap als Dogecoin geen succes zou worden. Waar je Bitcoin het beste kunt zien als een financieel experiment is Dogecoin eerder te kwalificeren als een sociaal experiment. Dogecoin is de originele memecoin waarvan het logo is gebaseerd op de “Doge” meme uit 2010.

Doge memes zijn afbeeldingen van Shiba Inu’s, het hondenras waar ook de grote concurrent van DOGE, Shiba Inu, op gebaseerd is. In tegenstelling tot de absolute schaarste van 21 miljoen Bitcoin, hebben memecoins als Dogecoin vaak een ongelimiteerde supply. Het belangrijkste is om memecoins als Dogecoin met een korreltje zout te nemen en vooral niet je hele vermogen op ze in te zetten. Je kunt daar enorm rijk van worden, maar de kans op het tegenovergestelde is groter.

Hoeveel DOGE tokens zijn er in totaal?

Op het moment van schrijven zijn er 132,6 miljard DOGE tokens in omloop en iedere minuut komen er 10.000 nieuwe DOGE tokens bij. Tegen de huidige koers van 0,14 dollar per stuk betekent dat 1.400 dollar aan verse DOGE per minuut. Op jaarbasis komen er dankzij de miners 5 miljard nieuwe DOGE bij. Dit gaat tot in de eeuwigheid door. In tegenstelling tot Bitcoin heeft Dogecoin geen gelimiteerde supply. Al komt er natuurlijk een moment dat 5 miljard Dogecoins praktisch niets is ten opzichte van de bestaande hoeveelheid Dogecoins.

Ook voor Dogecoin loopt de inflatie relatief gezien ieder jaar terug. Net als bij Bitcoin loopt de inflatie van DOGE ook langzaam terug naar nul. Wat wellicht tegenstrijdig klinkt, aangezien er tot in de eeuwigheid Dogecoins bijkomen, maar het klopt wel.

Is Dogecoin nog wel een grap?

Je kunt je afvragen in hoeverre we Dogecoin nog als grap kunnen beschouwen. Het project heeft met de huidige koers van 0,14 dollar per stuk een market cap van meer dan 18,5 miljard dollar. Daarmee is het project in theorie bijna driemaal groter dan ABN AMRO dat een market cap van 5,6 miljard euro heeft. Op het hoogtepunt van 0,7376 dollar per DOGE had het project zelfs een market cap van ongeveer 95 miljard dollar. Een ongelooflijke hoeveelheid waarde voor een project dat een grap moet voorstellen. Het laat wat ons betreft vooral de kracht van memes zien.

Memes spelen in toenemende mate een belangrijke rol op het internet. Ze kunnen groepen mensen bij elkaar brengen en belangrijke onderwerpen met humor brengen. Je zou Dogecoin dan ook kunnen zien als een weerspiegeling van de toenemende waarde van memes in de samenleving. Wat de toekomst in petto heeft voor munten als Dogecoin weet niemand. Het is echter niet realistisch om een project met een market cap van 18,5 miljard dollar nog als grap te bestempelen. Daar is het simpelweg te groot voor en daar heeft Dogecoin nu een te groot leger aan fans voor.

Net als binnen de Bitcoin gemeenschap, zijn er ook binnen de DOGE gemeenschap mensen die zich dusdanig met de munt verbonden voelen, dat ze tegen geen enkele prijs capituleren. Dat wil zeggen dat ze tegen geen enkele koers afscheid willen nemen van hun Dogecoins. Al moet nog maar blijken hoe sterk ze in hun schoenen staan als de koers ooit boven de 1 dollar per stuk of hoger uitschiet.

Wie is de oprichter van Dogecoin?

 De open-source digitale valuta is gemaakt door de Amerikaan Billy Markus en de Australiër Jackson Palmer. In december 2013 werd Dogecoin geforked van Litecoin. De makers van Dogecoin zagen het als een leuke, luchtige crypto valuta die een grotere aantrekkingskracht zou hebben dan Bitcoin. Dit omdat het gebaseerd was op een honden meme.

Billy Markus – Oprichter van Dogecoin

In 2014 werd een Foundation zonder winstoogmerk opgericht door leden van het Dogecoin team. Na verloop van tijd is de Foundation echter ontbonden.

Na enkele jaren inactief te zijn geweest, werd de Foundation in 2021 opnieuw leven ingeblazen met een hernieuwde focus op het ondersteunen van het Dogecoin ecosysteem, de gemeenschap en het promoten van de toekomst van de Dogecoin Blockchain. Naast een deel van het oorspronkelijke team, heeft het DOGE nu enkele bekende mensen uit de cryptosector in de raad van adviseurs zitten.

De groep van adviseurs bestaat uit Dogecoin oprichter Billy Markus, de kern ontwikkelaar van het project Max Keller, Ethereum oprichter Vitalik Buterin en Elon Musk.

Billy Markus – Oprichter van Dogecoin

Wat is Dogecoin?

$ 0,00

 

Wat is Dogecoin? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Dogecoin en Elon Musk

We kunnen natuurlijk niet over Dogecoin schrijven zonder het over Elon Musk te hebben. De flamboyante miljardair die onder andere aan het roer staat bij Tesla en SpaceX en sinds kort een belang van meer dan 9 procent heeft in Twitter, spreekt al jaren zijn liefde uit voor het project. Musk is een groot liefhebber van humor en met name de cynische en sarcastische humor die past bij de memecoin.

Elon Musk – Oprichter Tesla en SpaceX

“The most entertaining outcome is the most likely” is een uitspraak die we vaker terug zien komen bij Elon Musk. In het kader van Dogecoin antwoord hij dit vaak grappend op bijvoorbeeld de vraag of DOGE een kans heeft om de wereldreservemunt te worden. De kans dat een project als Dogecoin, waar vrijwel niet meer aan gewerkt wordt, Bitcoin zal inhalen is natuurlijk nihil. Maar met iemand als Elon Musk als drijvende kracht achter de populariteit van Dogecoin valt niets uit te sluiten.

Zeker niet nu de excentriekeling een groot belang in Twitter heeft genomen, waar de hele crypto-gemeenschap samenkomt. Musk zou Musk niet zijn als hij geen plannen heeft om binnen Twitter iets met Dogecoin te gaan doen. Het feit dat hij een belang in Twitter heeft zal in ieder geval niet negatief uitpakken voor Dogecoin. Eerder in 2022 kondigde Tesla aan dat het vanaf dat moment mogelijk was om bepaalde Tesla-merchandise met Dogecoin te kopen.

Met dit soort acties probeert Musk ook een beetje de Bitcoin-gemeenschap op te stoken, die het vaak niet kunnen hebben dat hij zich meer achter Dogecoin dan Bitcoin schaart. Voor veel mensen is Bitcoin namelijk een kans op een mooiere wereld en zij zien DOGE wat dat betreft als afleiding van de goede zaak. Wat de toekomst van Dogecoin betreft hangt waarschijnlijk veel af van Elon Musk. Voor de rest heeft de munt zijn beste tijd er waarschijnlijk opzitten. Tenzij de creatieve ondernemer nog wat onverwachte trucs uit zijn hoge hoed tovert hoeven we qua koersverloop waarschijnlijk niet veel van Dogecoin te verwachten.

Elon Musk – Oprichter Tesla en SpaceX

Hoe kom ik aan DOGE?

Er zijn heel veel crypto exchanges en brokers waar je DOGE tokens kunt kopen. In Nederland is er bijvoorbeeld Bitvavo, waar je gemakkelijk met iDEAL en creditcard Dogecoin en andere crypto’s kan kopen. Ook biedt Bitvavo een wallet-service voor accounthouders waar ze hun crypto-valuta’s kunnen bewaren.

Dogecoin nieuws

Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen
Dogecoin bereikt mijlpaal van 1 miljoen transacties per dag
Elon Musk lijkt rol te spelen in recente Dogecoin daling
Hoeveel kan een investering van $1.000 Dogecoin waard zijn in 2030?
Meer Dogecoin nieuws