Wat is Ripple?

Ripple is een blockchain-bedrijf uit Californië dat de Ripple-ledger (XRPL) heeft ontworpen, en is eveneens uitgever van de gelijknamige Ripple-token XRP. Daarnaast is er het betaalnetwerk RippleNet, dat veilige en snelle transacties via blockchain mogelijk maakt. Verwarrend? Geen zorgen.

In dit artikel lees je alles over de Ripple-ledger, XRP en RippleNet. Ook worden de belangrijkste verschillen met Bitcoin besproken, waaronder Ripple’s consensus-algoritme, dat razendsnelle en vrijwel gratis transacties mogelijk maakt. Daarnaast vind je een korte geschiedenis van het bedrijf, formeel genaamd Ripple Inc., dat al sinds 2012 het gebruik van XRP promoot.

Ripple logo

Wat is XRP?

De termen Ripple en XRP worden allebei gebruikt om de betreffende cryptocurrency te beschrijven. We hebben al gezien dat de naam Ripple zowel het bedrijf én hun ledger aanduidt, en dus is (om verwarring tegen te gaan) de afkorting XRP de gangbare naam voor de digitale munt geworden. Zowel binnen de community als bij traders is XRP een bekend fenomeen. Welke eigenschappen maken deze cryptocurrency zo aantrekkelijk?

XRP is bedoeld als bridge currency (‘brugvaluta’) voor transacties tussen verschillende banken, landen, en valuta’s. Anders dan bijvoorbeeld euro’s of dollars is XRP in eerste instantie niet bedoeld om direct mee te betalen in winkels. Met XRP als brugvaluta kan een gebruiker razendsnel en goedkoop geld overmaken naar een andere gebruiker, ook als hij of zij niet aangesloten is bij dezelfde bank – of niet eens dezelfde valuta gebruikt. Dit is vooral een groot voordeel voor overzeese transacties, die met het huidige financiële systeem duur en traag zijn.

In tegenstelling tot Bitcoin en andere cryptocurrencies met het Proof-of-Work-protocol kan je geen tokens minen op de Ripple-blockchain. In plaats daarvan heeft het bedrijf meteen 100 miljard tokens gemined, waarvan meer dan de helft nog opgeslagen ligt in een digitale kluis genaamd een escrow account. Om transacties te verifiëren en nieuwe munten te verspreiden gebruikt Ripple dan ook heel andere methodes dan Bitcoin.

XRP voor internationale betalingen

Een voorbeeld: in Nederland werken volgens statistieken zo’n 750.000 mensen uit Oost- en Zuidoost-Europa. Zij verdienen jaarlijks in totaal zo’n €11 miljard aan salaris, waarmee veel van hen hun gezin in het thuisland onderhouden. In die landen gebruikt men vaak andere munteenheden dan de euro: de families willen graag Poolse zloty’s, Bulgaarse Levs, of Kroatische kuna’s ontvangen, terwijl het inkomen in euro’s wordt verstuurd. Het versturen van zulke transacties is vandaag de dag nog steeds een lastig en duur proces. Het geld komt soms pas na meerdere dagen aan, en bij veel betaalproviders kosten die transacties minimaal €5 per stuk. Dat is te duur en ingewikkeld voor mensen die kleine bedragen willen versturen, zo stelt Ripple. Bovendien kunnen we in het digitale tijdperk informatie binnen seconden versturen, zoals e-mails en telefoongesprekken. De visie achter XRP is dan ook om betalingen net zo snel en gemakkelijk te maken als e-mails.

XRP is daarom ontworpen zonder voorkeur voor enige valuta, waaronder XRP zelf. Het is in staat om transacties razendsnel om te rekenen en te versturen, voor een kleine fractie van een eurocent aan kosten. Dit is mogelijk doordat het blockchain-netwerk van Ripple anders is ingericht dan de Bitcoin-blockchain, met het oog op snelheid en efficiëntie. Banken en betaalproviders, die dagelijks uiteraard miljoenen transacties versturen en ontvangen, zijn daarom erg geïnteresseerd in de services van Ripple. Inmiddels werken ruim 300 banken en instellingen met de technologie van RippleNet, om goedkopere en snellere betalingen te kunnen realiseren. Echter gebruiken momenteel slechts enkele tientallen van hen XRP om transacties mee te voltooien. RippleNet kan naast XRP namelijk ook transacties met fiat-valuta’s faciliteren.

Wat is de Ripple-ledger (XRPL)?

De Ripple-ledger, afgekort als XRPL, is het blockchain-netwerk waarop transacties met RippleNet plaatsvinden. Net als Bitcoin is dit netwerk gedecentraliseerd en ‘peer-tot-peer’. Dat betekent dat er geen centrale partij is die de macht heeft over het netwerk, en dat gebruikers zonder tussenkomst van een derde (centrale) autoriteit transacties kunnen doen. Hoewel Ripple Inc. een groot deel van de XRP-tokens beheert, heeft het geen macht over de XRP in bezit van andere gebruikers. Het netwerk kan dan ook blijven voortbestaan zolang er nog nodes (gebruikers) zijn die transacties kunnen valideren.

Om transacties te valideren maakt de blockchain gebruik van een consensus-mechanisme genaamd Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Dit is een tegenhanger van het Proof-of-Work (PoW)-mechanisme, dat onder meer voor Bitcoin wordt gebruikt. De inspiratie voor Ripple’s consensus-protocol komt uiteraard voort uit Satoshi‘s PoW. Voor Bitcoin’s netwerk wordt computerkracht gebruikt door miners in een race om als eerste de wiskundige oplossing voor een nieuw blok te vinden. Zodoende kunnen zij een beloning in BTC verdienen, wat miners aanspoort energie te leveren.

Sneller en zuiniger dan het BTC-netwerk

Dit levert echter ook een probleem op: hoe meer miners meedoen aan de race en hoe sneller hun computers, des te moeilijker de rekensommen worden. Op lange termijn zorgt dat ervoor dat miners gigantisch veel energie moeten leveren om een beloning te verdienen. Volgens berekeningen verbruikt het Bitcoin-netwerk momenteel net zo veel energie als het hele land Oostenrijk! Hierdoor dragen transacties op het netwerk bij aan CO2-emissies. Een BTC-transactie zorgt daardoor voor net zo veel CO2-uitstoot als 700.000 VISA-transacties. Die hoge energiekosten zijn een van de redenen dat Ripple een efficiënter systeem wilde maken.

RPCA vereist daarom weinig energie om een transactie te controleren. De verschillende nodes stemmen binnen enkele seconden over welke transactie eerst kwam. Die transactie wordt goedgekeurd als de balans van de gebruiker toereikend is, en vrijwel meteen omgerekend naar XRP en verstuurd. Bij de ontvanger wordt de XRP automatisch omgerekend naar de valuta naar keuze, wederom binnen een fractie van een seconde. Dit is mogelijk door het ontwerp van de Ripple-ledger, die het specifieke doel heeft om transacties efficiënt en snel te maken en daarom een mining-proces vermijdt.

Wat is Ripple?

$ 0,00

 

Wat is Ripple? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Wie is de bedenker van Ripple?

In 2004, nog voordat het Bitcoin white paper was gepubliceerd, ontwierp de Canadees Ryan Fugger een digitaal betaalsysteem genaamd OpenCoin. Die naam werd later veranderd naar Ripple Labs nadat Chris Larsen, David Schwartz en Artur Britto de Canadese ontwikkelaar hadden benaderd. Zij gaven het betaalnetwerk een grote update om transacties sneller en efficiënter te laten verlopen. In 2012 was het project van het team gereed en werd de digitale valuta voor het platform, genaamd Ripple-token (XRP), gelanceerd.

Ripple Labs werd in 2015 omgedoopt tot Ripple Inc. en sindsdien wijdt het Californiaanse bedrijf zich aan de promotie van XRP. Ook is het een van de grote en belangrijke promotors van blockchain-technologie en cryptocurrencies via (sociale) media en in hun contacten met banken en betaalproviders.

Meer weten over Brad Garlinghouse? Klik hier.

De huidige CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, vindt het een misverstand dat het bedrijf de XRP-token zelf heeft gecreëerd. Hij stelt dat Ripple alleen een bestaand project heeft verbeterd, met de huidige XRPL-ledger en cryptocurrency tot gevolg. Volgens dat argument is Ryan Fugger de bedenker van XRP. Niettemin wordt het drietal Britto, Schwartz en Larsen meestal als de werkelijke creators van het huidige Ripple aangewezen. Het is wellicht een combinatie van de twee: het idee kwam duidelijk van Fugger, maar het development team maakte het een volwaardige cryptocurrency.

Dat is overigens niet alleen de verdienste van de genoemde programmeurs: andere belangrijke personen in dat proces waren onder meer Jed McCaleb (die later cryptocurrency Stellar oprichtte) en Brad Garlinghouse, die sinds 2015 als CEO en publiek uithangbord van het bedrijf fungeert.

Brad Garlinghouse
Meer weten over Brad Garlinghouse? Klik hier.

Hoe kom ik aan XRP?

Inmiddels zijn er talloze exchanges en brokers waar je zelf XRP-tokens kan kopen. De afgelopen jaren hebben veel aanbieders steeds klantvriendelijkere betaalwijzes en interfaces geïntroduceerd. In Nederland is er bijvoorbeeld Bitvavo, waar klanten gemakkelijk met iDEAL en creditcard hun cryptocurrencies kunnen aanschaffen. Ook biedt Bitvavo een wallet-service voor accounthouders waar ze hun crypto-valuta’s kunnen bewaren.

Ripple nieuws

Mega stijging op komst? Ripple (XRP) doorbreekt 6-jarig neerwaartse trendlijn 
Crypto-analist voorspelt: XRP koers stijgt naar $0,92 op 13 maart
Hou deze datums in de gaten voor de Ripple rechtszaak
CEO voorspelt: XRP op weg om wereldwijde standaardvaluta te worden
Meer Ripple nieuws