Brad Garlinghouse

brad garlinhouse
  • Volledige naam: Bradley Kent Garlinghouse
  • Geboortedatum: 6 februari 1971
  • Geboorteplaats: Topeka, KS (Verenigde Staten)
  • Nationaliteit: Amerikaans
  • Woonplaats: Atherton, CA (Verenigde Staten)
  • Huidige baan: CEO van Ripple Inc.
  • Geschat vermogen: Meer dan $3 miljard

Wie is Brad Garlinghouse?

Brad Garlinghouse is een Amerikaanse econoom en zakenman. Hij is al sinds 2015 de CEO van Ripple en een van de bepalende figuren binnen het bedrijf. Naar verluidt behoort hij tot de grootste XRP-houders op de wereld: volgens Investopedia bezit Garlinghouse bijna 2 miljard tokens. Zijn vermogen was daardoor tijdens het hoogtepunt van de bull run in januari 2018 bijna $10 miljard, waarmee hij op dat moment rijker was dan onder meer Donald Trump. Inmiddels is de koers flink wat lager en behoort Ripple’s CEO niet langer tot de allerrijksten van Amerika. Desalniettemin bezit hij een gigantische XRP-voorraad en heeft hij dus persoonlijk belang bij goede prestaties van XRP en Ripple.

Sommigen in de Bitcoin-community hebben een anarchistische, libertarische visie. Maar ik denk dat onze samenwerking met het systeem een van de redenen is voor het succes van Ripple.

Achtergrond en carrière

Garlinghouse studeerde economie in zijn thuisstaat Kansas, en behaalde daarna zijn MBA aan Harvard Business School. Na zijn studie ging hij aan de slag bij Yahoo! als vice-president. Daarna werkte hij bij nog een aantal tech-bedrijven als bestuurder alvorens hij is 2015 werd aangesteld als CEO van Ripple. Sindsdien speelt Garlinghouse een belangrijke rol bij het uitbreiden van de Ripple’s klantenbestand. Onder zijn leiding strikt het bedrijf bijna wekelijks een bank of betaalprovider als partner. Begin 2019 verklaarde de CEO dat bijna 200 financiële instituties zich hebben aangesloten als partner van Ripple: het is aannemelijk dat het totaal nu zelfs hoger is. Garlinghouse is cruciaal in de keuze van het bedrijf om een andere afslag te nemen dan de meeste crypto-projecten. Ripple stelt al jaren dat het met banken en overheden wil samenwerken om zaken te verbeteren: de ambitie is niet om ze helemaal te vervangen.

Het uithangbord van Ripple

Onder fans van Ripple is ‘BG’ (zoals zijn bijnaam in de community luidt) een populaire figuur. Hij is tamelijk actief op sociale media als Twitter en deelt hier regelmatig updates over XRP en de blockchain-sector in het algemeen. Garlinghouse schroomt niet om hier zijn eerlijke mening te delen over blockchain-projecten, zoals bijvoorbeeld JPM Coin en Facebook’s Libra. ‘BG’ heeft overigens weinig vertrouwen in het Libra-project, zo liet hij al meermaals doorschemeren. In oktober 2019 voorspelde hij dat Libra voor 2023 niet van de grond zou komen.

Brad Garlinghouse is ook regelmatig aanwezig bij conferenties en bijeenkomsten rondom cryptocurrencies en blockchain-technologie. Niet zelden is Garlinghouse aanwezig als spreker of lid van een panel om zijn mening te geven. Ook in de media is hij als vertegenwoordiger van Ripple meermaals te gast geweest in televisie-interviews. Een van zijn recente optredens was bij het programma ‘Balancing the Ledger‘ van Fortune Magazine. Hier gaf hij onder andere zijn mening over de voortgang van XRP en het Libra-project van Facebook. In het voorjaar van 2018 was hij ook al te gast bij een groot mediakanaal, namelijk de tv-zender van Bloomberg Finance. In dat interview vertelt hij de interviewster wat het nut van XRP is in het huidige financiële systeem.

Sindsdien is het bereik van zowel Ripple als hun product XRP sterk vergroot. In het najaar van 2019 kondigde het Californiaanse bedrijf een grote rebranding aan, waardoor de producten xVia, xCurrent en xRapid verleden tijd werden. Deze afzonderlijke services werden verenigd in een totaalpakket genaamd RippleNet. Niet veel later maakte Garlinghouse op Ripple’s website bekend dat het een nieuw kantoor gaat openen in Washington, DC. Deze stap wordt gezet om de banden met (Amerikaanse) overheidsinstanties verder te verbeteren. In de bijbehorende verklaring schreef de Ripple-CEO onder meer dat ze het voortouw willen nemen in de ‘educatie’ van wetgevers en politici op het gebied van blockchain.

Op de SWELL-conferentie van 2019 vertelde Garlinghouse dat Ripple inmiddels meer dan 300 klanten aan zich heeft gebonden. Ook vertelde hij tijdens zijn keynote dat het aantal transacties op RippleNet in een jaar vertienvoudigd is.

“Als we als bedrijf de kosten van internationale betalingen niet met 300 basispunten hebben verlaagd in 2030, hebben we gefaald.”