Ripple’s SWELL-conferentie begint, XRP-koers zakt

Op 7 en 8 november vindt de derde editie van Ripple’s SWELL-evenement plaats. Naar verwachting komt het bedrijf tijdens de conferentie met nieuwe aankondigingen over de voortgang van het XRP-project. In aanloop naar het evenement is de XRP-prijs volatiel, met een sterke daling tot gevolg vanochtend.

 

Ripple brengt goed nieuws, XRP-koers daalt

Net voordat SWELL van start ging, vanochtend rond 3 uur Nederlandse tijd, klom de XRP-prijs naar $0,315. Die opleving bleek echter van korte duur: niet lang na de opening (verricht door CEO Brad Garlinghouse) zakte de koers terug naar $0,275. De koersschommeling in aanloop naar het evenement is niet gek te noemen, maar de plotselinge daling is wel degelijk opvallend. Gisteren kwam Ripple op haar website met de mededeling dat het inmiddels meer dan 300 klanten heeft gestrikt voor RippleNet. Een simpele rekensom leert dat het Amerikaanse bedrijf in het afgelopen jaar ruim 100 nieuwe klanten wist te werven. Tijdens de 2018-editie van SWELL vertelde Garlinghouse namelijk dat het klantentotaal de 200 had bereikt.

Volgens de publicatie is het aantal transacties op RippleNet, het betaalnetwerk van het bedrijf, ten opzichte van 2018 dit jaar vertienvoudigd. In het bericht laat Team Ripple ook weten dat er veel vraag is naar het On-Demand Liquidity (ODL)-product dat vorig jaar werd gelanceerd:

“In minder dan een jaar sinds de lancering van ODL hebben we geweldige groei en interesse van klanten gezien, met inmiddels 24 aangemelde klanten die het product willen gebruiken. […] Er waren eind oktober ruim 7 keer meer transacties met ODL dan in het eerste Q1 (2019, red.).”

In de aankondiging op de website viel dus goed nieuws te lezen voor XRP-investeerders. Niet lang erna klom de koers over de grens van $0,30 en bereikte een top van $0,315. Echter nog voordat de eerste keynotes op SWELL van start gingen leek de euforie getemperd en begon de XRP-koers zijn weg naar beneden. Vanochtend rond 11 uur Nederlandse tijd bereikte de koers een punt van $0,275, de laagste prijs sinds begin deze maand. Op moment van schrijven wordt een XRP-token verhandeld voor $0,291: een daling van 3,7% op de 24-uursgrafiek van Coinmarketcap.


Waarom daalt de koers?

Het lijkt dus niet erg logisch dat de XRP-koers zo inzakte, nog voor aanvang van het evenement. Wellicht hadden veel investeerders hogere verwachtingen van de aankondiging tijdens het evenement. Dit jaar wordt SWELL voor de derde keer wordt georganiseerd door Ripple, en de verwachtingen waren hooggespannen. Vorig jaar was de grote aankondiging de lancering van xRapid, dat inmiddels is omgedoopt tot ODL. Hoewel dit product dus binnen een jaar meer dan 20 klanten wist te werven, lijkt de aankondiging toch minder dan men had verwacht.

Niettemin lijkt de prijsdaling voorbarig. SWELL is een tweedaags evenement: voor morgen staan er nog een aantal panels en keynotes op de agenda. Het is niet ondenkbaar dat Ripple morgen nog met een nieuwtje komt dat wellicht reden is voor meer positiviteit in de community. Tot dusver is het namelijk een zeer tegenvallend jaar voor XRP. Tijdens de rally van deze zomer kon het Bitcoin grotendeels niet volgen, wat leidde tot veel onvrede onder XRP-houders. Volgens hen is de tegenvallende prijsontwikkeling deels te wijten aan het feit dat Ripple de koers eigenhandig manipuleert. Volgens velen is het dan ook een slecht gegeven dat bedrijf zelf nog altijd de grootste voorraad XRP heeft van iedereen, zij het in een escrow. In een interview met Newsbit liet Mati Greenspan onlangs weten dat deze escrow volgens hem ook geen ideale situatie is, omdat het de koers lijkt te drukken.