Newsbit bespreekt crypto en Bitcoin met eToro’s Mati Greenspan

Op 16 oktober was Newsbit aanwezig bij de Hard Fork Summit in Amsterdam, georganiseerd door TNW. Een van de sprekers op dit evenement was Mati Greenspan, marktanalist en portfolio-beheerder bij broker-netwerk eToro. Tijdens het evenement kregen we de kans om Mati te vragen over zijn blik op de recente ontwikkelingen in de crypto-markt. Hieronder een verslag van het interview met deze uitgesproken analist.


Na een “Market Update” van niet langer dan tien minuten was de spreektijd van Mati Greenspan op de Hard Fork Summit in Amsterdam voorbij. Het was aan de korte kant, zeker omdat hij bevlogen vertelde over de markt en de instabiele situatie van de economie. Dit riep veel vragen op, zowel bij het publiek als bij ons Newsbit-redactieleden. Gelukkig kreeg Newsbit na de markt-update de kans om hem deze vragen te stellen.


Interview met Mati Greenspan

 

Bitcoin’s huidige status

Nadat de spreker zijn microfoontje heeft afgedaan en een glas water heeft gevonden beginnen we ons vragenvuur. Op het balkon vragen we Mati in de Amsterdamse miezerregen hoe het de Bitcoin-koers er volgens hem voorstaat. “Weinig volume. Dat is eigenlijk het eerste wat je moet benoemen als je nu naar Bitcoin kijkt. Daardoor blijven grote prijsveranderingen uit. Voor traders is het misschien niet ideaal als de prijs weinig beweegt, maar voor Bitcoin in het algemeen misschien een goede ontwikkeling”, zo stelt hij. De volatiliteit in de prijs creëert mogelijkheden maar ook veel risico. Investeerders wachten dan liever en zo nemen de volumes verder af. Het stabiliseren van de koers is om die reden een welkom feit volgens de eToro-analist. “Ik was daarom eigenlijk blij om te zien dat het volume op Bitmex wat is afgenomen. Bitmex is namelijk een grote bron van Bitcoin-volatiliteit. Maar door het lage volume kunnen we daarom wel spreken van veel apathie in de markt.”

Mati vervolgt dat dit echter niet van lange duur hoeft te zijn. “Er is niet bijzonder veel nodig om die trend te doorbreken, juist met zulke lage volumes.” Eén enkele whale zou het tij kunnen keren, en dus is het voor investeerders zaak om de markt goed in de gaten te houden.

“Laten we naar binnen gaan. Het begint harder te regenen”, oppert Mati. In het conferentiezaaltje zoeken we stoelen en vervolgen we het gesprek.


“XRP is totaal anders”

We leggen de analist voor dat Newsbit’s recente Trends-onderzoek uitwees dat Ripple/XRP vooral populair is in landen met een stevige financiële structuur. Hoe het kan dat XRP in bepaalde landen zo’n voorkeur geniet, kan de analist niet precies zeggen. Er zijn volgens hem vaker zulke bijzondere patronen: XRP krijgt bijvoorbeeld ook erg veel aandacht onder vrouwelijke investeerders, vertelt hij met een glimlach. Daarnaast is XRP ook op eToro erg populair. “XRP is zeker een van de meest verhandelde assets op ons platform, en een van de redenen dat eToro zo hard is gegroeid.”

Ripple is uiteraard een partij die een hele andere insteek heeft dan Bitcoin. Zij kijken juist hoe ze internationale betalingen kunnen verbeteren in het huidige systeem, stelt Mati. “Het zijn totaal verschillende projecten. Daarom is het denk ik goed dat de XRP-koers recentelijk wat meer zijn eigen weg gaat. Niet goed voor de XRP in mijn portfolio natuurlijk, haha, maar voor het grotere plaatje wel.”

 
Mati Greenspan
Mati tijdens zijn Hard Fork Summit-keynote. credit: Janus van den Eijnden

Verwachtingen voor Bitcoin-halving

Over die Bitcoin-koers willen we het toch nog even hebben. Wat is volgens hem het effect van de aanstaande Bitcoin-halving op de prijs? Dat is geen uitgemaakte zaak, zegt Greenspan. “Als we kijken naar voorgaande halvings zien we dat die een positief effect op de prijs van een crypto-valuta kunnen hebben. Toch moet je voorzichtig zijn met verwachtingen, want de markt is volkomen anders dan tijdens de vorige Bitcoin-halving”, stelt hij. “Ik vind het overigens interessant dat het zal samenvallen met de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. In Japan is Bitcoin sinds kort een officieel betaalmiddel, vandaar. Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar het is wel een grappig toeval.”

Volgens hem is het ook onwaarschijnlijk dat de aanstaande reward-halvering al is meegenomen in de huidige prijs. “Niemand weet überhaupt wat het precies met de prijs zal doen, dus ik geloof niet dat dat zo is. Het is voor de markt veel te lastig om zo ver vooruit te anticiperen op de halving.” Hij vindt dat het een goede zaak dat miners door de halving gedwongen zullen worden om effectiever en energie-zuiniger te werk te gaan. Op die manier draagt het halveren van de beloning bij aan een schoner netwerk: “We hebben de afgelopen tijd gezien dat miners met minder energie een hogere hash rate bereiken. Dit is noodzakelijk voor die bedrijven om winst te blijven maken.” De halving zal dus bijdragen aan het verduurzamen van het Bitcoin-netwerk, zo redeneert hij. “Alleen door schonere en betere mine-methodes te ontwikkelen kunnen deze ondernemingen blijven concurreren.”


Niet verbaasd over Bakkt

Mati Greenspan behoort, zo blijkt, ook niet tot de mensen die verbaasd zijn over het moeizame begin voor het Bakkt-platform. “Ik vond het eigenlijk raar dat er zulke hoge verwachtingen waren van de Bakkt-lancering. Mensen hadden een beetje het idee dat er duizenden investeerders klaar zouden staan om Bitcoin-futures te kopen, of iets dergelijks. Dat was natuurlijk niet zo, en dat is ook niet gek.” In tegenstelling tot veel crypto-analisten en community-leden is hij dus niet verwonderd over de trage start van het platform, omdat iets nieuws als Bitcoin-futures tijd nodig heeft om geaccepteerd en geïntegreerd te worden in de markt. Het is echter wel een goede zaak dat deze nieuwe mogelijkheden worden ontwikkeld, zegt hij. Nieuwe manieren om te investeren in de crypto-markt moet worden beschouwd als een goed teken. “Dat geldt voor Bakkt natuurlijk ook. En ook voor Libra trouwens.”


Wachten op het ‘grote geld’

Inmiddels wordt in de hoek van het zaaltje de geluidsapparatuur (met het nodige gepiep) door de organisatie weggerold.

Wij hebben echter nog een prangende vraag aan Mati. Hoe ziet hij de acceptatie van crypto door instituties anno 2019? In hoeverre is er vooruitgang geboekt en kunnen we optimistisch zijn over crypto voor het komende jaar? “Vergeleken met 2017 is het een wereld van verschil. We zien vandaag de dag steeds meer grote bedrijven en banken die hun blik richten op crypto: veel meer dan voor de bull run toen Bitcoin voor het eerst op het nieuws was.” Ook investeerders zien de grote stijgingen die crypto-investeringen hebben gemaakt. Dit doet steeds meer van hen afvragen of het verstandig is om ook te investeren in crypto-valuta’s. Of hij grote investeerders zou aanraden om dat te doen? “Zeker! Het biedt geweldige kansen als je verstandige risico’s neemt.”

Hij geeft een voorbeeld van een groot investeringsfonds op Wall Street. “Als je jaarlijks 10 tot 15 procent winst maakt op een portfolio doe je het erg goed op Wall Street. Crypto biedt een mogelijkheid om het rendement vele malen hoger te krijgen. We hebben weliswaar gezien dat het veel waarde kan verliezen, maar het kan ook makkelijk twee of drie keer vermeerderen in prijs.” Volgens de gerenommeerd portfolio-beheerder is het alleen zaak om het risico klein te houden.

“Een investering van 2% van een portfolio in crypto biedt kansen om van 15%, 30% rendement op jaarbasis te maken. In het allerslechtste geval verliest deze 2% alle waarde die het had: dat is dan pech. Dan heb je nog altijd positief rendement op je gehele portfolio.” Door crypto op deze manier te benaderen kan het ook voor grote beleggers een aantrekkelijke optie zijn, verzekert Mati. “Als je het zo bekijkt is het eigenlijk opvallend dat zo weinig institutionele investeerders crypto aangrijpen. Het biedt geweldige mogelijkheden.”


Dank

Na een ontspannen en informatief gesprek ronden het interview af en schudden we Mati de hand. De eToro-analist wenst ons veel succes met het uitwerken van het interview. Newsbit bedankt Mati Greenspan hartelijk voor zijn tijd en uitgebreide antwoorden. Daarnaast onze dank aan TNW voor de organisatie van het evenement en het interview.

Mati Greenspan is naast markt-analist ook auteur van het werk “The Complete Guide to Fintech”, waarin je alles kan lezen over investeren in huidige tijd. Bekijk de Guide hier gratis online.

 

Bitvavo App – Handel €1000 per dag gratis in juli

Bitvavo exchange

Download de Bitvavo app voor Android en iOS en verhandel tot €1000 aan digitale valuta, per dag, zonder handelskosten te betalen.

knop_account-aanmaken