Ethereum vs Ripple: Google Trends Analyse

Binnen de crypto-wereld zijn er maar weinigen die de positie en het belang van Bitcoin niet op waarde schatten. Op eenzelfde manier worden Ethereum en Ripple vaak gezien als projecten met grote potentie voor de ontwikkelende digitale economie. Het is dan ook een van de constante discussiepunten binnen de community: Welk project is veelbelovender? Is het verstandiger om je geld in XRP te investeren of in ETH? Welke heeft de meeste groeimogelijkheden voor de toekomst? In dit artikel duikt Newsbit in Google Trends om nieuw licht te schijnen op deze discussie rondom de twee paradepaardjes onder de altcoins (gelet op market cap en interesse uit de community, althans).


Opzet

Google.com is de afgelopen jaren overtuigend gestegen naar de positie van meest gebruikte website op aarde. Sindsdien is Google Trends een steeds handigere indicator geworden om de populariteit van een bepaalde zoekterm of bepaald concept te onderzoeken. Google Trends laat op eenvoudige wijze de hoeveelheid zoekopdrachten voor een term zien, ofwel vergeleken met een of meerdere andere termen, of in het algemeen. Trends kan daarnaast ook data geven voor verschillende tijdsperiodes, landen en regio’s, en   zoekopdrachten. Voor dit artikel maakten we gebruik van twee zoektermen voor elk project, waarbij iedere term rechtstreeks vergeleken is met zijn equivalent. We hebben zodoende gekeken naar “ethereum” tegenover “ripple”, en naar “xrp” ten opzichte van “eth”. Hier moeten we natuurlijk wel bij melden dat “ripple” ook een werkwoord en zelfstandig naamwoord is in het Engels, en het is eenmaal ingewikkeld voor Google om die zoekacties er effectief uit te filteren. Om die reden is dit onderzoek vooral gericht op de vergelijking tussen “xrp” en “eth”, om de uitkomst zo min mogelijk te vertroebelen.


Resultaten

In 56 regio’s genereerden de termen “xrp” en “eth” voldoende zoekopdrachten over de afgelopen vijf jaar om goed te kunnen meten. Van deze 56 regio’s waren er 42 die een meerderheid “eth”-zoekopdrachten hadden. In zeven landen, zoals bijvoorbeeld Canada en Zuid-Korea, is de marge over diezelfde vijfjarige periode binnen de 4%. De landen die binnen deze marge vallen, gelden voor dit onderzoek als niet-significant vanwege het kleine onderlinge verschil. Een optelsom leert ons dat de afgelopen vijf jaar dus in slechts zeven landen meer “xrp”- dan “eth”-zoekopdrachten voorkwamen, wat toch een opvallend klein percentage genoemd kan worden. Nog interessanter is uit welke landen dit groepje bestaat, te weten Zuid-Afrika, Verenigd Koninkrijk, Ierland, de VS, Australië, Japan, en Mexico. Veel van deze landen hebben een grote bevolking met veel internetgebruikers, en dus vertegenwoordigen zij een aanzienlijk deel van de wereldwijde internetbevolking. Niettemin zien we voor al deze landen ook veel “eth”-zoekopdrachten tijdens de vijfjarige periode. Ierland kende voor deze term van alle landen de minste opdrachten met 32%, vergeleken met “xrp”. Als we echter inzoomen naar het afgelopen jaar zien we dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Als we over de afgelopen twaalf maanden de bovengenoemde termen vergelijken, blijkt dat maar 28 van de 56 regio’s een “eth”-gedomineerde grafiek laten zien. Net als over de vijfjarige periode zijn er zeven landen waar het verschil niet-significant is, en dus zijn er over de eenjarige periode 21 landen met een meerderheid “xrp”-zoekopdrachten.

 
XRP vs ETH, visueel

Discussie

Hoewel Ethereum over lange periodes de duidelijke winnaar is op Google, lijkt het er wel degelijk op dat Ripple recentelijk terreinwinst boekt. Deze aanname wordt ondersteund door de resultaten van de vergelijking tussen de termen “ripple” en “ethereum”. Genomen over de afgelopen 5 jaar waren er 24 regio’s (van de 56) met een meerderheid “ethereum”-zoekopdrachten, 19 vielen er binnen de neutrale marge, en 15 waren meerderheid “ripple”. Ingezoomd op de afgelopen 12 maanden waren er echter slechts twaalf landen waar “ethereum” de boventoon voerde: over die periode waren er 28 met een “ripple”-gedomineerde grafiek, en dus 18 binnen de neutrale marge. Afgaande op deze twee termen kunnen we dus stellen dat wereldwijde zoekopdrachten voor Ripple het afgelopen jaar die voor Ethereum hebben overstegen.

Maar wat betekent dat? Misschien wel niet zo veel. Het zou kunnen dat de tweede vergelijking aanzienlijk is vertroebeld door de meerdere betekenissen die de term “ripple” kent, in tegenstelling tot zijn tegenhanger. Wellicht hebben de mensen die geïnteresseerd zijn in Ethereum de informatie die ze zochten reeds gevonden. Of wie weet, misschien heeft het wel iets te maken met alle commotie die recentelijk is ontstaan rondom Ripple en de geruchten over vermeende random coin drops.


Conclusie en Context

Hoe dan ook is het om verder te onderzoeken waarom Ripple al zo lang dominant is in een klein groepje landen waar (in de meeste gevallen) Engels de voertaal is en waar de tech-sectoren sterk ontwikkeld zijn. Aan de andere kant is Ethereum juist onverminderd populair in een aantal andere regio’s, bijvoorbeeld in landen waar de instituties slecht ontwikkeld zijn en waar inwoners de overheid niet altijd kunnen vertrouwen. Het lijkt erop dat dit contrast gedeeltelijk te maken heeft met dergelijke politieke en economische achtergronden. Ethereum mikt tenslotte op het introduceren van een geheel nieuwe structuur in de economie, terwijl Ripple juist uitspreekt dat het samen met de huidige instituties het bestaande systeem wil verbeteren met hun project. Het verschil is wezenlijk en dat is wellicht de reden dat Japanners, die  gewend zijn aan een stabiele economie met grote banken, meer potentie zien in Ripple dan bijvoorbeeld een Venezolaan. Bevolkingen die tevreden zijn met hun politici en economische omstandigheden zullen de bestaande structuren over het algemeen niet willen opgeven, terwijl degenen in slechte situaties dit juist vaak als beste optie zullen beschouwen.

Het is aannemelijk dat Ripple sneller als een potentieel succes wordt gezien in landen waar de instituties hun werk naar behoren doen. Aan de andere kant is het ook te begrijpen waarom mensen die in falende economieën wonen en werken het idee van een radicaal ander systeem aantrekkelijker vinden, en dus hoopvoller naar Ethereum kijken. Als we deze lijn van argumenten aanhouden, vertellen de Google Trends-resultaten ons misschien wel meer over het politieke landschap dan over Ripple en Ethereum zelf. Dit maakt het des te interessanter om te zien welke van de twee zijn potentie waar gaat maken. Wie weet, misschien allebei, misschien wel geen van beiden.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)