Wat is VeChain?

VeChain (VET) is een cryptocurrency die wordt gebruikt bij transacties op de VeChainThor-blockchain. Die blockchain is bedacht door een Chinese techneut (later meer over hem) in 2015, en daarmee is VeChainThor een van de eerdere blockchains met een specifiek gebruiksdoel in de ‘echte economie’.

VET behoort al een aantal jaar tot de bekende namen in de cryptowereld. In de bearmarkt stortte de koers, net als vele anderen, finaal in elkaar. Toch kwam VeChain terug, en sterker dan ooit.

De communistische partij van China (oftewel de machthebber in de grootste en meest innovatieve economie ter wereld) is al een paar jaar een fijne steun voor blockchainbedrijven in eigen land. De partij investeert flink in de sector, en geeft de pioniers in de markt alle kans zich te bewijzen. Zo kan de VeChain Foundation dus onbezorgd bouwen aan een beter netwerk in eigen land.

VeChain is in nog een opzicht de concurrentie vooruit: het bedrijf werkt voor een aantal belangrijke wereldwijde bedrijven. Onder meer Renault, BMW en LVMH gebruiken inmiddels VeChain-technologie om hun supply chains te monitoren. Weten waarom, en hoe dat werkt? We leggen het je haarfijn uit.

Technisch: proof-of-authority

VeChain was een van de vroegere cryptocurrencies, maar hield niet vast aan het consensus-model van Bitcoin. In plaats daarvan koos het team voor proof-of-authority: een protocol waarin de identiteit van een geverifieerde node geldt als ‘stake’ voor de transactie. Dat betekent dat individuele nodes moeten aantonen wie ze zijn, voordat ze mogen meebeslissen bij het goed- of afkeuren van transacties. Dat druist in tegen het concept van Bitcoin, waar anonimiteit een kernbegrip is, maar dat zal de meeste grote bedrijven niet veel interesseren. Vaak zullen ze het zelfs fijn vinden om te weten wie wie is binnen het netwerk.

Hoewel VeChain op een volledig eigen blockchain draait, is het toch goed om de invloed van Ethereum op het netwerk te benadrukken. Bij het ontwerpen van de chain werd namelijk flink inspiratie opgedaan bij Ethereum. Daardoor is VET weliswaar gemaakt op een andere blockchain, maar is het tóch een ERC20-token. Wel een speciaal geval, want door de aanpassingen en de autonome blockchain kan je VET in meerdere soorten wallets bewaren. Verdere technische details besparen we je. Ook kreeg de chain een tweede token voor de afhandeling van transacties: VTHO. Als je VET-tokens overmaakt naar een ander adres, of een nieuwe data-update toevoegt aan de chain, dan betaal je de kosten daarvan in VTHO. Je verdient die tokens automatisch als je VET in je wallet hebt.

Met het ontwerp op basis van proof-of-authority kan de VeChainThor-blockchain transacties snel verwerken en daarbij minimale transactiekosten rekenen. Op die manier is het netwerk schaalbaar en is het tevens mogelijk om de oorzaak te vinden als het verificatieproces niet goed verloopt. Als Renault bijvoorbeeld een node draait op het netwerk en ongeldige transacties goedkeurt, dan kunnen andere nodes Renault daar direct op aanspreken. De VeChain Foundation zou zelfs kunnen kiezen om het bedrijf in zo’n geval de validator-status te ontnemen.

VeChain is een van de weinige bekende projecten die dit consensus-model hanteert.

Van frustratie naar creatie

De bedenker van VeChain is Sunny Lu, een man die voor zijn carrière in crypto-land werkte voor de Chinese tak van Louis Vuitton. Hij was daar IT-opperhoofd, en had in die rol vaak te doen met het vraagstuk van vervalste producten. Dat moet een frustrerend verhaal geweest zijn, want voor iedere originele handtas zijn er waarschijnlijk 99 neppe imitaties.

sunny lu
Sunny Lu – oprichter van VeChain

Lu bedacht in 2015 dat blockchain-technologie – zeven jaar daarvoor pas bedacht– wel eens zou kunnen helpen bij het verifiëren van de echtheid van producten. Een indrukwekkend inzicht, want daar was tot dan toe nog niemand op gekomen. We vertellen je hieronder wat meer over hoe dit werkt in de praktijk, en wat de rol van de VET-token daarbij is.

Nog een belangrijke naam om even te noemen: Jay Zhang. Hij is ook al vanaf het eerste uur betrokken bij het project, en is verantwoordelijk voor het zakelijke domein. Niet gek: hij maakte carrière bij accountancy-giganten PWC en Deloitte.

Sunny Lu – oprichter van VeChainn

Nooit meer nep

We hadden het al even over het verifiëren van de echtheid van producten. Dat is niet alleen de reden dat Sunny Lu het concept van VeChain bedacht, maar ook de specialiteit van de huidige blockchain. Met de diensten van VeChain kan je namelijk de logistieke levensloop van een product, onderdeel, of grondstof monitoren. Je kan dus de hele historie terugkijken en zien hoe het product de weg van producent tot consument heeft afgelegd.

Versimpelt voorbeeld: “Dat werkt als volgt. In de tas zit een labeltje met een zogenaamde NFC-chip, die communiceert met je telefoon of een ander mobiel apparaat. Als je het label scant kan je daardoor bevestigen dat de tas op jouw locatie is aangekomen. Die informatie kan dan op de blockchain, om de volgende stap aan het levenspad toe te voegen. Je kan met de informatie van de NFC-chip ook inzien welke unieke tag jouw product heeft, en dus de levensloop van jouw specifieke item terugkijken.”

We hebben het hier over een NFC-chip, maar het systeem werkt net zo goed met een QR-code of een RFID-tracker. Bij sommige trackers is het bereik behoorlijk groot, waardoor het updaten van de data zelfs volautomatisch kan gebeuren met sensoren (bijvoorbeeld in een logistiekhal). Het is in ieder geval nodig om een fysiek kenmerk mee te geven aan het item, zodat het logistieke pad altijd in beeld blijft.

De technologie is, zoals genoemd, heel handig als je bijvoorbeeld handtassen van €3.000 verkoopt. Als winkelier kan je altijd checken of jouw tassen authentiek zijn op basis van het label. Maar als consument is het voordeel nog groter: je kan altijd checken of jouw product authentiek is – ongeacht van wie je het koopt – en je kan daarbij vertrouwen op decentraal bewaakte data. Hoef je die Marktplaats-verkoper niet langer op zijn 5-sterrenreviews te vertrouwen.

Nog een voorbeeldje uit de praktijk: de Franse president Macron at ooit een VeChain-geverifieerd biefstukje met zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens een staatsbezoek. Lekker hoor.

Bovenstaand voorbeelden zijn wat onbeduidend, maar het probleem van namaakgoederen is in werkelijkheid ontzettend groot. Naar schatting kost het namaak-probleem de wereldeconomie jaarlijks honderden miljarden dollars. Dat heeft te maken met verspilde uitgaven aan inkoop van namaakspullen, maar ook met imagoschade door de verkoop van slechte kwaliteit als gevolg van namaak. Bovendien proberen bedrijven ook nu al zelf hun toevoer te monitoren, wat een duur en inefficiënt proces is. Het is dus te stellen dat VET veel toegevoegde waarde kan hebben voor (grote) bedrijven en consumenten.

Wat is VeChain?

$ 0,00

 

Wat is VeChain? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Hoe kom ik aan VET?

VET-tokens kan je kopen bij bijna alle serieuze aanbieders in de markt. Inmiddels behoort het project al een aantal jaar steevast tot de grote namen, dus is het eigenlijk bijzonder als je ergens géén VET kan aanschaffen. En verder? Nou, je kan je een gigantische stapel tokens aanschaffen en je aanmelden als validator-node bij de VeChain Foundation. Dan kan je ongetwijfeld je beloning uit laten betalen in nog meer tokens.

Als je een wat haalbaardere verdien wijze zoekt, dan kan je via de onderstaande knop een account aanmaken op Bitvavo – de goedkoopste exchange van Nederland. Als je daar VET-tokens in je wallet houdt, dan verdien je een kleine 2% per jaar (uitbetaald in VTHO). Dat is nog altijd een stuk meer opbrengst dan je euro’s op de bank binnenhalen!

VeChain nieuws

VeChain zet vol in op duurzaamheid en lanceert twee nieuwe tokens
Crypto analist voorspelt: VeChain koers kan 14.600% stijgen
Hoeveel VeChain moet je kopen om miljonair te worden?
Waarom VeChain dit jaar met 1.500% kan stijgen
Meer VeChain nieuws