Blockchain Protocol
Ethereum

Belangrijk: Shanghai-upgrade Ethereum niet zonder problemen op testnetwerk

Voordat een belangrijke upgrade klaar is voor het hoofdnetwerk van Ethereum, draaien de ontwikkelaars altijd meerdere proefrondes op testnetwerken. Ditmaal was het voor de Shanghai-upgrade de beurt aan het testnetwerk van Goerli, maar dat ging in eerste instantie niet geheel zonder problemen. Moeten we ons zorgen maken over de volgende grote upgrade voor Ethereum?

Kleine problemen

Het antwoord op die vraag is een duidelijke nee. In eerste instantie waren er wat problemen met de Shanghai-upgrade op het testnetwerk van Goerli, omdat niet alle validators de upgrade hadden geïnstalleerd. Dit komt omdat zij niet per se een incentive hebben om helemaal up-to-date te blijven met het netwerk, omdat de tokens geen waarde dragen.

Tim Beiko, een belangrijke ontwikkelaar voor Ethereum, deelde vrij snel na de upgrade dat er wat uitdagingen waren. Die uitdagingen bleken dus te liggen in het feit dat niet alle validators de moeite hadden genomen om de nieuwe software te installeren. Bij een hardfork is dat essentieel, omdat de regels dusdanige veranderen dat validators met de oude software niet meer kunnen communiceren met nodes met de nieuwe software.

Uiteindelijk duurde het 15 epochs voordat de Shanghai-upgrade volledige actief was op het testnetwerk van Goerli. “Er was niets mis met de software. We moesten er gewoon voor zorgen dat de validators die offline waren ook de software installeerden. Het was een goede stress-test. Op naar de volgende. Het hoofdnetwerk!”, aldus Terence.eth.

Wat is de Shanghai-upgrade?

De Shanghai-upgrade is een bijzondere voor Ethereum, omdat deze upgrade het mogelijk maakt om Ethers los te koppelen uit het Proof-of-Stake contract. Tot op heden is het namelijk zo dat Staked Ethereum vastzit in het protocol. Er is letterlijk geen mogelijkheid om die Ethereum los te maken.

De verwachting is dat Shanghai begin april lanceert op het hoofdnetwerk van Ethereum, waarna mensen hun stake kunnen loskoppelen en verkopen. Er bestaat een kans dat er dan tijdelijk een gigantische hoeveelheid Ethereum op de markt komt, maar zeker weten doen we het natuurlijk nooit.

Er zijn ook mensen die zeggen dat dit juist betekent dat er veel meer nieuwe Ethereum richting het Proof-of-Stake contract gaat, omdat investeerders nu de zekerheid hebben dat ze deze ook altijd weer los kunnen koppelen. Wat dat betreft staat de Ethereum-gemeenschap voor een interessante periode.

Ethereum nieuws

Ethereum koers crasht 8% na teleurstellende tweede ETF-dag
Vitalik Buterin introduceert Circle STARKs voor verbeterde beveiliging en efficiëntie
Ethereum ETF’s succesvol gelanceerd met $1,08 miljard handelsvolume
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen