Bitcoin Nieuws

Belangrijke Bitcoin indicator wijst erop dat bodem in zicht is

De blockchain maakt het mogelijk om tot in detail onderzoek te doen naar de koersgeschiedenis van Bitcoin en het gedrag van marktparticipanten in kaart te brengen. Vandaag gaan we op zoek naar de bodem met een indicator genaamd de ‘Bitcoin Days Destroyed’, een on-chain indicator die meet hoeveel HODL-dagen er met een transactie zijn verwoest.

Bitcoin Days Destroyed

Voordat we de grafiek induiken, moeten we eerst begrijpen wat er wordt bedoeld met Bitcoin Days Destroyed. Stel je voor dat jij 10 Bitcoin hebt die stuk voor stuk al 1.000 dagen op adres A op de blockchain staan. Dan vertegenwoordigen die 10 Bitcoin per stuk 1.000 dagen. Als je vervolgens die 10 Bitcoin verkoopt en ze van jouw adres A naar adres B stuurt, dan gaan er 10 keer 1.000 dagen verloren.

We spreken in dat geval van 10.000 Bitcoin Days Destroyed. Vaak zie je dat grote hoeveelheden Bitcoin Days Destroyed optreden als de koers omhoog gaat. Dit zijn simpelweg lange termijn holders – het slimme geld – die hun oude Bitcoin verkopen aan mensen die op de hype in willen stappen. Aan het einde van een bearmarkt, op het moment dat Bitcoin een bodem vormt, zien we het aantal Bitcoin Days Destroyed juist stevig afnemen.

Aan het einde van een bearmarkt verkopen de nieuwe instappers juist weer hun Bitcoin aan de ervaren holders. Die houden ze vervolgens weer vast tot de volgende bull run, om ze daarna weer aan het nieuwe volk te verkopen als de volgende hype start. Maar genoeg gepraat, laten we nu eens de grafiek induiken.

Tijd voor de grafiek

In de onderstaande grafiek zien we duidelijk terug hoe het aantal Bitcoin Days Destroyed de laatste maanden is afgenomen en richting een dieptepunt (of bodem) gaat. Waar er in de top van de bullmarkt ruim 20 miljoen HODL-dagen vernietigd worden, is daar met de huidige 5 miljoen dagen per dag al geen sprake meer van. We zitten nu juist op het niveau waar Bitcoin in voorgaande bearmarkten een bodem vond.

Natuurlijk geeft deze on-chain indicator geen garantie op de bodem, maar het moet gek lopen willen we momenteel niet op of rond de bodem zitten. Het is overigens niet raadzaam om volledig op dit soort indicatoren te handelen, maar je kunt ze zeker gebruiken ter ondersteuning. Een combinatie van technische analyse, on-chain analyse en macro-economische analyse moet je uiteindelijk kunnen helpen om de juiste keuzes te maken. 

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten