crypto crash
Bitcoin

Belangrijke indicator wijst op gigantische koersdaling voor Bitcoin?

De Amerikaanse centrale bank verhoogde vanaf maart 2022 agressief de rente om de inflatie omlaag te drukken. Maandenlang werden er recessies voorspelt die niet uitkwamen, maar nu springt er een indicator op rood die meestal slecht nieuws betekent voor de financiële markten. Moeten we ons zorgen maken voor gigantische dalingen van de Bitcoin koers?

Op basis van de data van de Amerikaanse aandelenbeurs lijkt er een donker scenario voor ons klaar te staan.

Eerste keer in de geschiedenis van Bitcoin

In de complete geschiedenis van Bitcoin zagen we dit signaal slechts éénmaal eerder, namelijk voor het uitbreken van de COVID-19 pandemie.

Kort daarna zagen we een gigantische daling, maar over het algemeen lijkt die data niet representatief voor een meer reguliere reden voor economische neergang, zoals we die op dit moment zien.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de Amerikaanse aandelenbeurs iedere keer nadat het signaal plaatsvond (gele pijlen in de grafiek) een behoorlijke tik omlaag kreeg.

Wat dat betreft kan het zomaar zijn dat de Bitcoin koers ook een lastige periode te wachten staat de komende maanden. Maar als je bullish bent over de lange-termijn waarde van Bitcoin, dan zou dat ook een mooie kans kunnen vormen om goedkoper in te stappen.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief

Welke indicator voorspelt ellende?

Het gaat om de (let op) on-omkering van de Amerikaanse rentecurve.

Dat klinkt allemaal heel spannend en dat is het eigenlijk ook wel, maar ik ga een poging doen om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

We spreken van een omgekeerde rentecurve als de kortlopende rentetarieven hoger zijn dan de langlopende rentetarieven. Normaal gesproken zijn de rentes op langlopende staatsobligaties hoger, omdat ze meer risico met zich meebrengen. Een omgekeerde rentecurve is vaak een signaal dat beleggers minder vertrouwen hebben in de economische vooruitzichten. Het wordt vaak beschouwd als een indicator van economische neergang.

Vanaf oktober 2022 was er op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties sprake van een omgekeerde rentecurve.

Inmiddels is de omkering voorbij, wat betekent dat de kortlopende rentes weer lager zijn dan de langlopende rentes. Dat is MEESTAL het moment waarop de recessie daadwerkelijk begint. Om die reden zie je (gele pijlen in de grafiek) ook dat op die momenten de koersen van financiële assets een klap krijgen.

Moeten we ons zorgen maken over Bitcoin? Het zou zomaar kunnen…

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief

Vind jij het interessant om te lezen over dit soort macro-economische ontwikkelingen en de rol die bitcoin daarin speelt? Abonneer je dan hier op mijn gratis nieuwsbrief genaamd De Geldpers.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin klaar voor explosieve stijging naar nieuwe all-time high?
Bitcoin koers daalt hard, wat is er aan de hand?
Crypto analist voorspelt: Bitcoin koers spoedig boven de $50.000
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%