Cardano
Altcoin, Cardano

Belangrijke ontwikkelingen in Cardano blockchain-ecosysteem: Stemproces voor Interim Constitutional Committee gestart

Op 13 juni is het stemproces voor het Interim Constitutional Committee (ICC) van start gegaan binnen het Cardano blockchain-ecosysteem. Dit markeert een cruciale stap richting de herstructurering van het governancemodel voorafgaand aan de aankomende Chang hard fork. ADA-houders kunnen via het Summon Platform drie nieuwe leden voor het ICC selecteren. De stemming, die tijdperken 491 en 492 beslaat, eindigt op 23 juni. De verkiezingsresultaten worden op 26 juni bekendgemaakt.

Cruciale rol van het ICC

Het ICC heeft een belangrijke taak tijdens de technische bootstrapping-fase van de Chang hard fork. Het is verantwoordelijk voor het handhaven van de interim-grondwet en ervoor te zorgen dat governance-acties in lijn zijn met de gestelde mandaten.

Pi Lanningham, CTO van Sundae Labs, een op Cardano gebaseerd project, uitte kritiek op het huidige stemproces, met name vanwege de geheimhoudingsverklaringen (NDA’s) rond de conceptgrondwet. Lanningham verklaarde dat hij niet zal stemmen totdat Input Output Global (IOG), het ontwikkelingsbedrijf achter Cardano, alle NDA’s ongeldig verklaart. Hij bekritiseerde de aanpak van IOG en suggereerde dat deze strategie juist tot meer zorgen en onnodige controverse zou kunnen leiden.

Verdeling en transparantie

Lanningham betoogde dat het beperken van open discussies rond het ontwerp van de grondwet complottheorieën aanwakkert en de verdeeldheid in de gemeenschap vergroot. Hij riep op tot meer transparantie en openheid van IOG om een gezondere dialoog over de bestuursstructuur te bevorderen en mogelijke controverses preventief aan te pakken.

Charles Hoskinson, oprichter van Cardano en CEO van IOG, reageerde op de kritiek door aan te geven dat het uitgebreide bestuurspakket, inclusief de fork-ready kandidaat-node, het guardrail-contract en de interim-grondwet, binnenkort zou worden vrijgegeven. Hoskinson verwachtte dat dit pakket uiterlijk vrijdag beschikbaar zou zijn.

Toekomst van Cardano’s governance

De Cardano-grondwet, momenteel een informatief off-chain document volgens CIP-1694, is bedoeld om de kernwaarden van Cardano vast te leggen en de duurzaamheid ervan op de lange termijn te waarborgen. Het ICC fungeert als hoeder van deze grondwet en kan deze indien nodig vervangen door specifieke governance-acties, wat een robuust en flexibel governance-raamwerk weerspiegelt.

Nu de Chang hard fork nadert, blijven de dynamiek binnen de community en het zich ontvouwende governance-model van Cardano van cruciaal belang. De uitkomsten van de huidige stemming en de daaropvolgende integratie van de interim-grondwet zullen waarschijnlijk langdurige gevolgen hebben voor het operationele en governance-landschap van de blockchain.

Cardano nieuws

Crypto-analist voorspelt: Cardano koers kan stijgen naar 9 dollar
Dit is waarom de Cardano koers zo goed heeft gepresteerd de afgelopen week
Explosieve prijsstijging voor Cardano verwacht na Chang hard fork deze maand
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers