El Salvador
Bitcoin

Bijna 80 procent van de bevolking van El Salvador is niet blij met Bitcoin

Het Bitcoin-project van El Salvador is op 7 september 2021 officieel van start gegaan met de inwerkingtreding van de nieuwe wet. Vanaf dat moment is Bitcoin wettig betaalmiddel in het land van president Nayib Bukele. Nu blijkt dat de lokale bevolking daar niet heel blij mee is.

Bitcoin heeft gefaald

Uit een onderzoek van de University of Centrale America (UCA) blijkt dat 77 procent van de Salvadoranen van mening is dat het Bitcoin-project gefaald is. Dat heeft waarschijnlijk grotendeels te maken met het feit dat de Bitcoin koers sinds de adoptie door El Salvador flink gedaald is.

Ondanks de vele pogingen van de Salvadoraanse overheid om Bitcoin te promoten, geeft 75,6 procent van de bevolking aan dat ze in 2022 niets met Bitcoin gedaan hebben. Verder is 77 procent van mening dat Nayib Bukele en zijn administratie geen dollar meer moeten investeren in Bitcoin.

“Het is de meest impopulaire beslissing van de administratie van Bukele en tevens de meest bekritiseerde actie van de overheid”, aldus UCA rector Andreu Oliva. De vraag is echter in hoeverre dat sentiment kan veranderen als Bitcoin weer aan een nieuwe bullrun begint.

Gebruik neemt af

Eén van de doelen die de administratie van Bukele zichzelf stelde met de adoptie van Bitcoin was om internationale overboekingen goedkoper te maken. Een groot deel van het bruto binnenlands product (het inkomen) van El Salvador bestaat uit overboekingen die vanuit het buitenland binnenkomen. Bijvoorbeeld van familie en vrienden die in het buitenland een goede baan hebben en geld overmaken naar El Salvador.

Traditionele betaalmaatschappijen vragen vaak flinke percentages voor dergelijke overboekingen, waardoor het land in theorie veel geld kan besparen via het Lightning Netwerk van Bitcoin. Tot op heden is daar echter weinig tot geen gebruik van gemaakt.

Het is dan ook de vraag in hoeverre Bitcoin het land op dit moment geholpen heeft, behalve de enorme aandacht in de media en de boost voor het toerisme. We kunnen immers niet ontkennen dat er sindsdien veel Bitcoiners richting het land zijn vertrokken voor vakanties of zelfs om zich in het land te vestigen.

Bitcoin nieuws

Bekende crypto-analist PlanB verwacht dat Bitcoin in 2028 een half miljoen dollar bereikt
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Goed nieuws voor Bitcoin: Aantal dollars stijgt voor het eerst sinds november 2022
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?