man gevangenis
Exchange

Binance-directeur gearresteerd in Kenia, mogelijk uitgeleverd aan Nigeria

Nadeem Anjarwalla, een Britse en Keniaanse staatsburger die werkt bij de cryptobeurs Binance, is naar verluidt opgepakt in Kenia nadat hij in maart uit Nigeria was gevlucht.

Volgens verschillende berichten van Keniaanse nieuwsmedia van 22 april heeft de lokale politie Anjarwalla gearresteerd en zou de Binance-directeur kunnen worden uitgeleverd aan Nigeria om strafrechtelijke aanklachten te ondergaan.

Anjarwalla zou op 22 maart uit gevangenschap in Nigeria zijn ontsnapt nadat hij naar een moskee was gebracht om te bidden en het land ontvluchtte met zijn Keniaanse paspoort.

Hij reisde in februari naar Nigeria met collega Binance-directeur Tigran Gambaryan, na beschuldigingen dat de cryptobeurs de fiat-valuta van het land, de naira, manipuleerde. Beide mannen werden vastgehouden nadat Binance had aangekondigd alle transacties in naira te stoppen.

Het is onduidelijk hoe Anjarwalla uit Nigeria wist te ontsnappen. Berichten suggereren dat hij in staat was een vliegtuig te nemen vanuit Abuja, de hoofdstad van Nigeria, met zijn Keniaanse paspoort, omdat de autoriteiten alleen zijn Britse reisdocumenten in beslag namen.

Een pion in het spel van iemand anders

Nigeriaanse functionarissen hebben de aanklachten tegen de beurs en Gambaryan doorgezet in afwezigheid van Anjarwalla. De Binance-directeur heeft onschuldig gepleit voor aanklachten wegens belastingontduiking en witwassen, en de zaak keerde op 19 april na een korte schorsing terug naar de rechtbank.

De vrouw van Gambaryan heeft ook een petitie gestart om hem terug naar de Verenigde Staten te krijgen, waarbij ze beweerde dat hij “een onschuldige man was, een pion in het spel van iemand anders.” Binance verklaarde dat hij “geen beslissingsbevoegdheid had binnen het bedrijf” en verzocht dat hij niet verantwoordelijk zou worden gehouden voor de activiteiten van de beurs in Nigeria.

Changpeng Zhao, de voormalige CEO van Binance, zal naar verwachting op 30 april in de Verenigde Staten worden veroordeeld in een afzonderlijke zaak na het bekennen van één misdrijf. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar krijgen.

Exchange nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Binance helpt Taiwanese Autoriteiten bij opsporing van grootschalige witwaszaak
Crypto fan? Neem een kijkje op de Dutch Blockchain Days 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten