Law
Binance, Regulatie

Binance-directeur Tigran Gambaryan instort tijdens proces in Nigeria

Tigran Gambaryan, een directeur van Binance, is tijdens zijn proces bij het Federale Hooggerechtshof in Abuja, Nigeria, in elkaar gezakt. Gambaryan wordt beschuldigd van valutaschendingen en witwasmisdrijven, aanklachten die zijn ingediend door de Nigeriaanse Commissie voor Economische en Financiële Misdaden (EFCC).

Gezondheidsproblemen sinds vorige zitting

Volgens lokale media meldde Mark Mordi, Gambaryan’s advocaat, op 22 mei aan de rechtbank dat zijn cliënt sinds de vorige zitting gezondheidsproblemen had. Gambaryan verscheen diezelfde dag niet voor de rechtbank vanwege een afzonderlijke aanklacht van belastingontduiking, ingediend door de Nigeriaanse Federal Inland Revenue Service (FIRS). Wel was hij aanwezig voor de beschuldigingen van witwassen.

Tijdens de zitting bleef Gambaryan roerloos op de achterste rij zitten, waarop Rechter Emeka Nwite om opheldering vroeg. Mordi hielp zijn cliënt naar voren, maar Gambaryan zakte plotseling in elkaar en had de hulp van zijn advocaat nodig om te kunnen blijven zitten. Mordi verklaarde dat zijn cliënt onwel was en had een schriftelijk verzoek ingediend om de rechtbank hiervan op de hoogte te stellen.

Gezien de situatie verzocht Mordi om uitstel van de zaak voor medische behandeling van zijn cliënt, wat de rechtbank toestond. Nieuwe data voor kruisverhoor en proces zijn vastgesteld op 20 en 21 juni.

Verzoek om borgtocht afgewezen

Eerder, op 16 mei, werd Gambaryan’s verzoek om borgtocht afgewezen door de rechter, vanwege zorgen van de EFCC dat hij een vluchtrisico zou vormen. Gambaryan wordt sinds april 2024 vastgehouden in het Kuje Correctioneel Centrum in Abuja nadat hij onschuldig had gepleit aan de witwasbeschuldigingen.

Daarnaast heeft de FIRS in maart aanklachten wegens belastingontduiking ingediend tegen Binance en zijn leidinggevenden, waaronder Gambaryan en Nadeem Anjarwalla. De aanklachten omvatten onder meer het niet registreren bij de FIRS en het niet betalen van belastingen.

Beïnvloeden van de wisselkoersen

De Nigeriaanse regering beschuldigt Binance ervan de wisselkoersen te beïnvloeden, wat heeft geleid tot strengere controles op crypto-handelsplatforms. Richard Teng, CEO van Binance, beweerde onlangs dat Nigeriaanse functionarissen begin 2024 hebben geprobeerd Binance tot een geheime schikking in cryptocurrency te dwingen.

Op 5 maart kondigde Binance aan alle transacties in Nigeriaanse naira te stoppen en de markt te verlaten. Het peer-to-peer handelsplatform van Binance schrapte eind februari alle Nigeriaanse naira-handelsparen.

Regulatie nieuws

Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Hoe de Federal Reserve de rente kan verlagen, zonder de rente te verlagen
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken