Binance Logo
Binance, Exchange

Binance verwijdert Nigeriaanse Naira van Peer-to-Peer platform

Binance heeft aangekondigd dat het de Nigeriaanse munt, de Naira, niet langer zal ondersteunen op zijn Peer-to-Peer (P2P) handelsfunctie.

Deze beslissing heeft geleid tot een golf van klachten en bezorgdheid onder Binance-gebruikers in Nigeria, die massaal naar het sociale platform X zijn gegaan om hun frustraties te uiten.

Beweringen dat platform rol speelt bij devaluatie Naira

De actie van Binance volgt op beweringen van Nigeriaanse autoriteiten dat het platform een rol heeft gespeeld in de devaluatie van de Naira. Presidentieel adviseur Bayo Onanuga waarschuwde dat Binance de potentie heeft om de Nigeriaanse economie te “vernietigen” door het vaststellen van willekeurige wisselkoersen, een beschuldiging die de situatie verder op scherp zet.

De P2P-functie van Binance, die het mogelijk maakt voor gebruikers om direct met elkaar te handelen zonder tussenkomst van een derde partij, won aan populariteit in Nigeria na het verbod van de regering op de bloeiende crypto-industrie in 2021. Dit verbod werd ingevoerd tijdens het presidentschap van de voormalige president Muhammadu Buhari, in een poging om de controle over de financiële markten te behouden.

De recente maatregelen komen te midden van een economische crisis in Nigeria, gekenmerkt door een snelle daling van de waarde van de naira en een inflatie die het hoogste niveau in bijna drie decennia heeft bereikt, met een piek van 29,9%. De regering heeft haar aandacht gericht op platforms die cryptocurrency-diensten aanbieden, omdat deze sites een informele waarde voor de naira vaststellen en zo bijdragen aan de economische onzekerheid.

Problemen met toegang tot crypto-exchangewebsites

Naast Binance hebben gebruikers gemeld dat ze problemen ondervinden met het toegang krijgen tot verschillende andere crypto-exchangewebsites. Binance reageerde door een limiet in te stellen voor de verkoopprijs van Tether-tokens op zijn P2P-platform, een beweging die, ondanks speculaties binnen de cryptogemeenschap, werd toegeschreven aan een automatische systeempauze.

De toenemende aandacht van de regering voor Binance en andere cryptocurrency-exchanges komt op een moment dat de Centrale Bank van Nigeria (CBN) zijn bezorgdheid heeft geuit over “verdachte geldstromen” via het platform. Volgens CBN-hoofd Olayemi Cardoso is er in 2023 een bedrag van 26 miljard dollar uit niet-geïdentificeerde bronnen via Nigeria en Binance-gebruikers gestroomd.

Twee hoge Binance-functionarissen vasthouden

Verder heeft het kantoor van de Nationale Veiligheidsadviseur (NSA) stappen ondernomen door twee hoge Binance-functionarissen in Abuja vast te houden, als onderdeel van een breder initiatief om de speculatie over de naira aan te pakken en de financiële stabiliteit te herstellen.

Deze ontwikkelingen hebben geleid tot teleurstelling en kritiek van lokale crypto-analisten en -enthousiastelingen. Zij beweren dat de problemen van het land zullen blijven bestaan zolang de overheid zich blijft verzetten tegen cryptocurrencies, in plaats van zich te richten op het verbeteren van de productie en export. De toekomst van de crypto-industrie in Nigeria blijft onzeker te midden van deze recente verstoringen en overheidsinterventies.

Exchange nieuws

CoinShares behaalt meer dan 115% rendement uit de verkoop van FTX-claims
Mt. Gox start terugbetalingen aan gedupeerden
Gecentraliseerde crypto exchanges blijven voorlopig erg belangrijk voor mainstream adoptie
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Bitcoin maakt zich klaar voor ‘bananen-zone’
Crypto analist legt uit: Dit is wanneer de Bitcoin koers weer gaat stijgen