Exchange Nieuws

Binance weerlegt beschuldiging dat het persoonsgegevens deelde met Russische geheime dienst

De grootste crypto exchange ter wereld, Binance, weerlegt de claims van Reuters dat het in april 2021 persoonsgegevens van gebruikers deelde met de Russische overheid. Volgens Reuters heeft Rosfin, een Russische financiële toezichthouder, destijds de opdracht gekregen om miljoenen dollars te traceren die door oppositieleider Alexei Navalny zijn opgehaald.

Navalny deed in 2018 mee in de presidentsverkiezingen en werd later vergiftigd. Binance geeft aan dat de suggestie dat het persoonsgegevens, inclusief die van Navalny, met de Russische Federal Security Service (FSB) deelde categorische onzin zijn. “Voor de oorlog in Oekraïne was de activiteit van Binance in het land niet anders dan dat van andere internationale organisaties”, aldus Binance in het statement.

Binance lobbyede voor nieuwe crypto-wetgeving in Rusland

Binance geeft aan enkel bezig geweest te zijn met een lobby voor nieuwe crypto-wetgeving in Rusland. Activiteiten die niet anders zijn dan wat ze bijvoorbeeld in de Verenigde Staten voor elkaar proberen te krijgen.

Verder verdedigt het de noodzaak voor beursplatformen om met autoriteiten mee te werken. “Vandaag de dag kan iedere overheidsorganisatie in de wereld persoonsgegevens van Binance opvragen, zolang dat verzoek is voorzien van de juiste juridische grondslag. Rusland is daar niet anders in”, zo valt verder in het statement van Binance te lezen.

Daar voegt het aan toe dat het niet zomaar ieder overheidsverzoek van een stempel van goedkeuring voorziet. “Wij behouden ons altijd het recht om een verzoek te weigeren, mocht dat in onze ogen geoorloofd zijn,” schrijft Binance. Het onderzoek van Reuters lijkt echter een ander beeld te schetsen.

De bevindingen van Reuters

Als de bevindingen van Reuters kloppen, dan heeft Binance bepaalde concessies moeten doen in het verstrekken van persoonsgegevens aan de Russische overheid. Gleb Kostarev, het regionale hoofd van Binance in Oost-Europa, geeft tegenover een zakenkennis aan in dit geval “weinig keus” te hebben gehad.

Op zijn Facebook-pagina schrijft Kostarev echter dat het om leigens gaat. “Het is een absolute leugen dat ik of Binance de persoonsgegevens van Navalny of andere gebruikers aan de Russische overheid verstrekte”, aldus Kostarev over de aantijgingen.

Het is nog maar de vraag of de waarheid in deze zaak ooit aan het licht komt. Zolang de kant van Binance blijft ontkennen, dan moet er wel heel hard bewijs komen om deze aantijgingen te bewijzen. Al zal hier het laatste woord nog niet over gezegd en geschreven zijn.

Exchange nieuws

Binance lanceert onbekende altcoin op platform
BUSD-stortingen en opnames via OCBS op Binance.US opgeschort
Matt Damon onthult waarom hij meedeed aan beruchte Crypto.com reclame
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden