Exchange Nieuws, Regulatie Nieuws

Binance wordt mogelijk onderzocht voor schenden van sancties tegen Rusland

Naar verluidt is de crypto-exchange Binance onderwerp geworden van een onderzoek in de Verenigde Staten (VS) naar vermoedelijke overtredingen van sancties tegen Rusland. Het onderzoek richt zich op de vraag of het handelsplatform door Russen werd gebruikt om financiële beperkingen te omzeilen die werden opgelegd vanwege de invasie van Moskou in Oekraïne.

Onderzoeken of Russen toegang hebben tot Binance

Bloomberg heeft onthuld dat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) probeert te achterhalen of Binance Holdings, de exploitant van ‘s werelds grootste crypto-exchange, gebruikt is om Russen in staat te stellen westerse sancties te ontduiken. Meerdere bronnen, die bekend zijn met de zaak, werden geciteerd door Bloomberg.

Volgens 5 anonieme personen onderzoekt de nationale veiligheidsafdeling van het ministerie of het bedrijf of zijn functionarissen de beperkingen hebben overtreden die zijn ingesteld vanwege de Russische invasie van Oekraïne als onderdeel van een vertrouwelijk onderzoek.

Het rapport vermeldde het volgende: “De sonde, die nog niet eerder is gemeld, beweegt zich op een parallel spoor met een bestaand onderzoek door de criminele afdeling, zei een van de mensen”, erop wijzend dat de zet een nieuwe laag van onderzoek toevoegt aan de ‘onrustige’ toonaangevende crypto-exchange in de branche.

Enkele beperkingen zouden opgeheven zijn

Aan het einde van april meldden Russische cryptocurrency-nieuwsuitzendingen dat Binance enkele beperkingen voor Russische gebruikers heeft opgeheven. Dit nieuws komt naar buiten nadat het bedrijf nu onderzoek ondergaat vanwege vermoedelijke schendingen van sancties tegen Rusland.

Naar verluidt zouden Russen dan ook weer gebruik kunnen maken van hun bankpas om stortingen te doen en dat het handelsplatform een limiet op hun tegoeden heeft geannuleerd die was ingesteld in overeenstemming met EU-sancties.

Ook zou Binance momenteel in gesprek zijn met de DOJ om klachten op te lossen die verband houden met eerdere beschuldigingen dat het platform werd gebruikt om sancties tegen Iran te omzeilen voordat strengere nalevingscontroles werden ingevoerd. In een verklaring benadrukte het bedrijf dat het volledig voldoet aan alle Amerikaanse en internationale sancties, en legt uit:

In 2021 lanceerde Binance een initiatief om de corporate governance-structuur volledig te herzien, inclusief het binnenhalen van een bank van doorgewinterde leidinggevenden van wereldklasse om de manier waarop Binance wereldwijd opereert fundamenteel te veranderen.

Nultolerantiebeleid wordt al gehanteerd

Binance heeft erop gewezen dat het Know-Your-Customer-protocol (KYC) op gelijke voet staat met dat van het traditionele banksysteem en dat elke gebruiker van het platform deze procedures moet doorlopen, waaronder het verifiëren van het land van verblijf en het controleren van persoonlijke identificatie.

Het platform benadrukte dat het een nultolerantiebeleid hanteert ten aanzien van dubbele registraties, anonieme identiteiten en verdachte geldbronnen.

Binance is ook betrokken bij andere Amerikaanse onderzoeken, waaronder een onderzoek naar de naleving van antiwitwasvereisten onder leiding van de Internal Revenue Service en een rechtszaak aangespannen door de Commodity Futures Trading Commission.

Als slot heeft de Securities and Exchange Commission ook onderzocht of het platform de handel in niet-geregistreerde effecten ondersteunde.

Exchange nieuws

Binance bevriest $4,4 miljoen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers
Coinbase bijna klaar met zijn eigen blockchain netwerk
FTX lijkt bezig te zijn met nieuw plan om herlancering mogelijk te maken
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren