Binance Logo
Binance, Exchange

Binance zou naar verluidt meer dan 100 Hamas-gerelateerde accounts hebben geblokkeerd

De crypto-exchange Binance heeft naar verluidt nog eens 100 accounts geblokkeerd die gelinkt zijn aan Hamas, een militante groepering met sterke sociaal-politieke banden binnen de Palestijnse gebieden.

Volgens de Financial Times, die verwijst naar bronnen met inzicht in de handhavingsmaatregelen van Israël, werd deze actie op verzoek van de Israëlische autoriteiten uitgevoerd.

Verzoeken voor informatie ingediend door Israël

Israël heeft tevens verzoeken ingediend voor informatie met betrekking tot maximaal 200 extra crypto-accounts. Alhoewel de exacte omvang van dit verzoek niet volledig duidelijk is, wordt gemeld dat het merendeel van deze accounts “gehuisvest is op Binance.”

In een verklaring aan de Financial Times bevestigde een woordvoerder van Binance dat de beurs inderdaad een “beperkt aantal” accounts had geblokkeerd. De woordvoerder benadrukte echter dat sinds de zomer van 2023 beperkingen van kracht zijn en benadrukte dat Binance zich houdt aan “internationaal erkende sanctieregels.”

Al langere tijd aandacht gericht op crypto

Israëlische autoriteiten hebben geruime tijd hun aandacht gericht op de wereld van cryptocurrency, in reactie op vermoedens dat militante groeperingen in het Midden-Oosten aanzienlijke sommen geld via digitale valuta hebben ontvangen. In juni 2023 heeft Israël bijvoorbeeld miljoenen dollars aan cryptocurrencies in beslag genomen die gelinkt werden aan de Iraanse militaire tak, de Quds Force, en de Libanese militante groep Hezbollah.

Toenmalig minister van Defensie van Israël, Yoav Gallant, verklaarde destijds dat dit de eerste grootschalige inbeslagname van crypto-activa was, mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de inlichtingendienst Mossad, de militaire inlichtingendienst en de lokale politie.

Toezicht op cryptomarkt is aangescherpt

Kort na de verwoestende aanval vanuit de Gazastrook heeft Israël het toezicht op de cryptomarkt in de regio aangescherpt. Volgens crypto.news heeft Tether, het bedrijf achter de USDT stablecoin, bevestigd dat het meer dan 30 adressen heeft bevroren met een totaalbedrag van $873.118, dat gelinkt was aan illegale activiteiten in Israël en Oekraïne. Tether heeft echter niet aangegeven of deze recente acties verband houden met Hamas.

In het begin van oktober 2023 waarschuwde Ray Youssef, voormalig hoofd van Paxful, gebruikers voor de groeiende risico’s van blokkering op gecentraliseerde beurzen, aangezien toezichthouders wereldwijd hun inspanningen hebben geïntensiveerd om cryptovaluta die naar Hamas zijn verzonden op te sporen en in beslag te nemen. In een bericht op 10 oktober stelde Youssef dat “alle crypto exchanges” nu onder druk staan om fondsen en rekeningen van alle Arabische landen te bevriezen, met name verwijzend naar rapporten uit Gaza, Libanon en Syrië.

Exchange nieuws

Crypto.com krijgt goedkeuring van Centrale Bank van Ierland als VASP
Ministerie van Financiën van Thailand trekt licentie van cryptobeurs Zipmex in
Coinbase Advanced: Het toonaangevende platform voor ervaren crypto traders
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt