CBDC
Blockchain

BIS: 93% van de Centrale Banken werkt aan CBDC’s

Volgens het laatste onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS) zouden er tegen 2030 24 CBDC’s in omloop kunnen zien.

Maar liefst 24 CBDC’s

Volgens het laatste onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS) dat maandag is gepubliceerd, zouden er tegen het einde van 2030 maar liefst 24 digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC) in omloop kunnen zien.

In de loop van 2022 is het aandeel centrale banken dat zich bezighoudt met een CBDC verder gestegen tot 93%.

– Auteurs van het onderzoek

Het onderzoek suggereert dat er in 2030 15 CBDC’s voor de detailhandel en negen groothandels-CBDC’s in omloop zouden kunnen zijn.

De zesde jaarlijkse BIS-enquête over digitale valuta en cryptovaluta van de centrale bank werd uitgevoerd in 2022 tussen oktober en december. 86 centrale banken beantwoordden vragen over hun werk op het gebied van retail, groothandel en CBDC’s. Daarbij werd er ook gesproken over hun doelen en hun voortgangsniveau. In het onderzoek werden centrale banken ook gevraagd naar hun mening over het gebruik van stablecoins en andere cryptoactiva in hun jurisdicties.

De Bahama’s, de oostelijke Caraïben, Jamaica en Nigeria blijven de enige landen blijven die een CBDC voor de detailhandel uitgeven. Daarbij is er in 2022 geen enkele CBDC gelanceerd. Echter zeggen de auteurs van het onderzoek dat er waarschijnlijk meer zullen volgen, aangezien 18% van de centrale banken in het onderzoek aangaf dat ze waarschijnlijk op korte termijn een CBDC voor de detailhandel willen uitgeven.

Centrale banken boeken vooruitgang

De jurisdicties van de 86 deelnemende centrale banken vertegenwoordigen 82% van de wereldbevolking en 94% van de wereldwijde economische output. Hierbij zijn 28 deelnemende centrale banken gevestigd in geavanceerde economieën (AE) en komen er 58 uit opkomende markten en ontwikkelingseconomieën (EMDE).

Het aandeel centrale banken dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van CBDC’s steeg tot 93% in 2022, vergeleken met de 90% in het voorgaande jaar.

Belangrijk is dat het CBDC-werk van de centrale banken vooruitgang heeft geboekt. Meer dan de helft van de centrale banken voert concrete experimenten uit of werkt aan een CBDC-pilot.”

– Auteurs van het onderzoek

Het onderzoek onderscheidde vier stadia:

Onderzoek/studie, dit is verkennend werk zoals use cases, impact- en haalbaarheidsstudies zonder technische ontwikkeling. Experimenten/proofs of concept, dit zijn vroege testen van CBDC’s in een gecontroleerde en interne omgeving. Het ontwikkelen of uitvoeren van een pilot, waarbij een prototype in de echte wereld wordt getest met een beperkt aantal externe deelnemers. en Live, waar een CBDC is uitgegeven voor algeheel gebruik.

EMDE’s geavanceerder dan AE’s

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat EMDE’s geavanceerder zijn dan AE’s in hun werk wat betreft CBDC.

Alle huidige live CBDC’s worden uitgegeven in EMDE-jurisdicties. Bovendien is het aandeel van de centrale banken van EMDE dat een retail (29%) en wholesale (16%) CBDC test bijna twee keer zo hoog als in AE’s.

– De auteurs van het onderzoek

Met betrekking tot andere digitale valuta’s merkt het onderzoek op dat stablecoins en andere cryptoassets zelden worden gebruikt voor betalingen buiten het crypto-ecosysteem. Maar 60% van de reagerende centrale banken zei dat ze hun CBDC werk hebben opgevoerd als reactie op de opkomst van cryptoassets.

Het BIS-rapport laat ook zien dat centrale banken steeds meer toezicht houden op het gebruik van stablecoins en andere cryptocurrencies in hun respectieve economieën.

Het onderzoek wees ook op significante verschillen in het gebruik van stablecoins tussen AE’s en EMDE’s.

Stablecoins lijken een relatief grotere rol te spelen bij overmakingen in AE’s (36%) dan in EMDE’s (24%). Bovendien meldden centrale banken van de AE (7%) een groter gebruik van stablecoins voor grensoverschrijdende groothandel in hun jurisdicties dan de centrale banken van EMDE (4%).”

De auteurs concludeerden hun onderzoek door te zeggen als en wanneer ze worden uitgegeven, dat wordt verwacht dat CBDC’s in de detailhandel een aanvulling vormen op en naast elkaar bestaan met andere binnenlandse betaalmethoden.

De meeste rechtsgebieden hebben of zijn van plan een FPS [snel betalingssysteem] te lanceren en geloven dat het waardevol kan zijn om zowel een FPS als een CBDC voor de detailhandel te hebben. Dit onderstreept het belang van interoperabiliteit met bestaande betalingssystemen om er zeker van te zijn dat betalers en begunstigden naadloos betalingen kunnen doen en ontvangen, ongeacht de betalingsmethode of dienstverlener.

– De auteurs

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Stablecoin nieuws

Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Tether investeert $200 miljoen in neurotechbedrijf
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?