Bitcoin

BIS-directeur: Adoptie Bitcoin in El Salvador is een interessant experiment

Het hoofd van de innovatiehub bij de Bank of International Settlements (BIS), Benoît Cœuré, heeft de stap van El Salvador om van Bitcoin (BTC) een wettig betaalmiddel te maken historisch genoemd. Volgens hem is het een “interessant experiment”.


Wetsvoorstel krijgt ruime meerderheid

De BIS liet eerder weten dat zij Bitcoin zelf niet als de test zien om een betaalmiddel te zijn. Zij zijn van mening dat Bitcoin een speculatief bezit is en daarop gereguleerd zou moeten worden. Toch is de keuze van El Salvador erg interessant. Het kan namelijk de mogelijkheden van cryptocurrencies als officieel betaalmiddel beter in kaart brengen, wat wereldwijd erg handig kan zijn.

Eerder deze week werd in El Salvador een wetsvoorstel goedgekeurd om van Bitcoin officieel een wettig betaalmiddel te maken. Naar verluidt kreeg het wetsvoorstel een ruime meerderheid in de tweede kamer van El Salvador, met 62 van de 84 stemmen voor, slechts 22 stemmen waren tegen.


Strikte crypto-regelgeving

Een aantal jaar geleden noemde Cœuré de Bitcoin nog de ‘kwaardaardige spawn van de financiële crisis’. Hij is echter gedeeltelijk van deze uitspraak teruggekomen. Inmiddels is hij dan ook voor een crypto-regelgeving, alhoewel deze volgens hem erg strikt moet zijn. Toch is dit een positieve ontwikkeling voor de crypto-markt.

Deze opmerkingen komen ook niet geheel uit het niets, want ze volgen een soortgelijke waarschuwing op van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) in de nasleep van het Bitcoin-besluit in El Salvador. Dit besluit zou namelijk nog wel eens aanzienlijke juridische en financiële gevolgen kunnen gaan hebben. Het moet echter nog blijken wat de exacte gevolgen zullen gaan zijn.

Afgelopen donderdag werd door het Basel Committee on Banking Supervision een rapport gepubliceerd waarin Bitcoin in de hoogste risicocategorie geplaatst werd. Hierin werden een aantal aanbevelingen gedaan, waaronder de aanbeveling voor de wereldwijde banktoezichthouder banken die dol zijn op crypto-exposure. Zij worden nu aanbevolen om ten minste $1 kapitaal aan te houden voor elke $1 aan BTC die in bewaring wordt gehouden.

Bitcoin nieuws

Crypto analist: Bitcoin koers van $111.000 is mogelijk
Amerikaanse crypto-aandelen schieten omhoog na Bitcoin halving
Bitcoin ‘niet langer goedkoop’ – Fidelity stelt verwachtingen bij
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto-analist voorspelt: Ripple (XRP) mogelijk naar $5,85