Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Bitcoin aankopen in Marokko nemen snel toe ondanks crypto-ban

Alhoewel cryptocurrencies in Marokko verboden zijn, rapporteert het peer-to-peer (p2p) Bitcoin (BTC)-handelsplatform LocalBitcoins een nieuw handelsrecord.


Recordmaand voor LocalBitcoins in Marokko

Uit nieuwe data blijkt dat februari van dit jaar de beste maand ooit was voor LocalBitcoins in Marokko. Naar verluidt is er gedurende deze maand voor ongeveer $900.000 aan Bitcoin verhandeld op het platform.

Het platform kent al langere tijd een toename in accounts vanuit Marokko. Naar verluidt is het aantal accounts vanuit dit land tussen 2019 en 2020 gestegen met 30%, waardoor ruim 700 nieuwe accounts geregistreerd gedurende dat jaar.


Handelsvolumes sinds 2017 ondanks verbod enorm gestegen

Marokko heeft sinds november 2017 een verbod gelegd op cryptocurrencies. Dit omdat het land van mening is dat virtuele valutatransacties een inbreuk vormen op de financiële regelgeving. Het resultaat was dat iedereen in het land die crypto in zijn bezit had, een boete kreeg opgelegd. In sommige gevallen werden er nog enkele andere sancties opgelegd.

Inmiddels lijkt het land meer open te staan voor virtuele valuta’s; er wordt namelijk onderzoek gedaan naar een eventuele door de overheid uitgegeven nationale digitale valuta.

Ondanks het cryptoverbod is de handel op verschillende peer-to-peer-handelsplatforms in het land aanzienlijk gestegen. Alleen LocalBitcoins kent al een toename in handelsvolumes van ruim 215% in de afgelopen jaren. Deze trend lijkt momenteel ook nog niet direct te stoppen.


Weinig inwoners toegang tot bank

Uit een onderzoek van de Wereldbank uit 2019 blijkt dat minder dan een derde (29%) van de Marokkaanse volwassenen toegang hebben tot een bankrekening. Dit is ver onder het regionale gemiddelde van 44% in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Gedeeltelijk komt dit voor een intimidatie door de banken en de bijkomende vergoedingen voor het gebruik ervan, voornamelijk bij de inwoners met een lager inkomen. Ook biedt het beheren van het eigen geld tot een soort vrijheid, die geliefd wordt door een deel van de Marokkaanse inwoners.

Deze combinatie verhoogd de potentie van cryptocurrencies als de Bitcoin of Ethereum in het land. Het is dan ook niet geheel onverwacht dat deze ondanks het verbod in populariteit stijgen.


Lastiger om aan crypto’s te komen

Het is voor de Marokkaanse inwoners echter wat lastiger om aan cryptocurrencies te komen. Dit is het gevolg van het verbod dat in het land gehandhaafd wordt. Cryptocurrency exchanges mogen niet in het land operationeel zijn. Hierdoor worden ze gedwongen om naar Europa of naar de Verenigde Staten (VS) te gaan voor hun cryptocurrency aankopen.

Door het verbod, kunnen er geen cryptocurrencies rechtstreeks aangeschaft worden via bankrekeningen of creditcards uit Marokko. Peer-to-peer-leningen voor contant geld hebben de handel in cryptocurrencies echter voor de Marokkaanse inwoners mogelijk gemaakt.

Sinds april 2020 is het ook mogelijk om via de populaire cryptocurrency exchange Binance crypto te kopen met de Marokkaanse Dirham. Hierdoor kunnen zij door middel van internationale creditcards nu crypto aanschaffen met de Dirham. Het is echter niet mogelijk om de aangeschafte crypto vervolgens in Dirham om te zetten. Toch is het een grote stap en zou het kunnen dat de Marokkaanse overheid in de toekomst zijn kijk op cryptocurrencies wijzigt. Met de recentelijke prijsstijgingen biedt de relatief nieuwe markt dan ook mogelijk veel potentie voor zowel de Marokkaanse overheid als de Marokkaanse inwoners.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten