Bitcoin bereikt $12K maar Crasht daarna tot $10.6k

De bitcoin koers bereikte vannacht rond 04:00 een hoogtepunt van $12.100. Echter, dat was niet van lange duur. De Bitcoin koers verloor, na het bereiken van het hoogtepunt, in enkele minuten tijd meer dan $1.400. De prijs daalde daardoor tot een dieptepunt van $10.600, maar is sindsdien weer aan het herstellen.

De Bitcoin en Ethereum koers daalde vannacht dus binnen enkele minuten tijd met respectievelijk 13% en 21%. Deze crash liquideerde meer dan 1 miljard dollar aan futures contracten.

BTC crasht naar $10.600 – Bron: Tradingview

Er lijken twee hoofdredenen te zijn achter de plotselinge waterval van liquidaties. In dit artikel lichten we de factoren uit.


Een stroom aan liquidaties

In het weekend heeft de cryptomarkt wel vaker de neiging om grote liquidaties te zien. De liquiditeit daalt dan namelijk omdat er minder actieve handelaren op de markt zijn. Een lager volume leidt dan vaak tot grote prijsbewegingen.

Eén grote verkoop kan in het weekend dus zorgen voor een waterval aan liquidaties. De ene stop loss laat dan de andere stop loss afgaan en zo krijg je een enorme verkoopdruk.

Toen honderden miljoenen dollars aan long contracten werden geliquideerd, crashten de Bitcoin en Ethereum koers. Bitcoin daalde binnen 15 minuten van $12.000 naar $10.600, terwijl de ETH prijs daalde van $417 naar $300.


Heel veel long contracten

In de afgelopen paar dagen, vooral nadat de opkomst van Bitcoin boven $11.000 was, werd de markt door kopers beïnvloedt. De financieringspercentages van Bitcoin en Ethereum naderden niveaus die over een langere periode niet houdbaar zijn.

Futures-exchanges, zoals BitMEX en Binance Futures, gebruiken een mechanisme genaamd “financiering” om balans in de markt te houden. Wanneer de overgrote meerderheid van de marktdeelnemers long contracten heeft, worden short-houders gestimuleerd met een vergoeding en omgekeerd.

Voorafgaand aan de daling schommelde het financieringspercentage van Bitcoin rond 0,0721%. Aangezien de gemiddelde dekkingsgraad van BTC rond 0,01% ligt, werd de markt gedomineerd door long contracten.

De onbalans op de markt was nog groter voor Ethereum. Het ETH-financieringspercentage bedroeg 0,21%. Maar na de liquidaties bedraagt het voorspelde financieringspercentage van ETH 0,19%. Dat betekent dat er nog altijd heel veel long-contracten zijn.


Wat kunnen we nu verwachten?

Op dit moment verwachten crypto traders dat er een korte consolidatie fase aan zit te komen. Dit aangezien Bitcoin terug is bij een belangrijke ondersteuningsniveau van $11.300. Pas als deze grens weer doorbroken wordt kan de koers weer een gooi doen om de $12.000 te doorbreken.

Op de lange tot middellange termijn ziet de prijstrend er nog altijd zeer positief uit. Veel analisten verwachten dan ook dat Bitcoin zonder twijfel een nieuwe all time high gaat bereiken. Kelvin Koh vertelt:

“BTC bereikte een nieuwe ATH in elk van de laatste 3 cycli en deze zal geen uitzondering zijn. Het schaarste-effect, de halvering en meer kapitaal dat in crypto terechtkomt, zullen daarvoor zorgen. ”

 

 

Join ons Telegram-kanaal gratis en discussieer mee!

 

knop_join-telegram-kanaal