Bitcoin

Bitcoin bereikt mijlpaal: 90% van totale aanbod is gemined

Volgens gegevens van Blockchain.com zijn vanaf vandaag meer dan 90% van alle Bitcoins gemined. Dat betekent dat 18,89 miljoen Bitcoins, van de maximaal 21 miljoen tokens, nu op de open markt zijn.


In 2140 zijn alle Bitcoins gemined

Het bereiken van de mijlpaal duurde bijna 12 jaar sinds de eerste Btcoins werden gemined op 9 januari 2009. De volgende 10 procent van de tokens zal naar verwachting pas in februari 2140 worden gemined, op basis van schattingen van netwerkactiviteit en de halveringsschema’s van de Bitcoin.

Bron: Blockchain.com

De Bitcoin prijs heeft in de afgelopen jaren laten zien dat de munt naar maten er meer tokens gemined zijn steeds schaarser lijkt te worden. In 2010, toen nog maar 10% van alle tokens waren gemined, was 1 Bitcoin nog slechts $0,10 waard. Toen 50% was gemined in december 2012 kostte 1 BTC token $7,50. Nu, 9 jaar later, zijn 90% van de tokens gemined en ligt de prijs van 1 Bitcoin rond de $50.000.


Meer dan 3,7 miljoen Bitcoins zijn verloren

Bitcoin, als een proof-of-work-netwerk, vertrouwt op netwerkdeelnemers die ‘miners’ worden genoemd en die voortdurend transacties verwerken en blokken valideren in een proces dat algemeen wordt aangeduid als ‘mining’.

Deze miners gebruiken hun computers en hardware om elke seconde miljoenen complexe berekeningen op het Bitcoin-netwerk op te lossen, waarbij ze Bitcoin tokens als ‘beloningen’ ontvangen. Miners ontvangen momenteel 6,25 Bitcoin voor elk blok dat ze minen. Dat zal na de volgende halvering in 2024 dalen tot 3,125 Bitcoin.

Het is trouwens niet zo dat alle 21 miljoen BTC op de open markt beschikbaar zullen zijn. Crypto-analysebedrijf Chainalysis schat dat 3,7 miljoen Bitcoin zijn verloren. Dit vanwege variërende redenen. Mensen zijn bijvoorbeeld hun wachtwoord vergeten of dood gegaan zonder dat iemand ooit nog bij de BTC-tokens kan komen. Ook zijn 1 miljoen Bitcoins in het bezit van Bitcoin-maker Satoshi Nakamoto. Deze tokens zijn onaangeroerd sinds dat ze gemined zijn.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers onderuit door China en Midden-Oosten
Dit is het beste moment om Bitcoin te kopen, volgens 2 on-chain indicatoren
Bitcoin ETF van BlackRock voor het eerst $0 aan instromen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?